E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Liefde kent geen grenzen – Kazachse Samsa

Samsa is een klein hartig gebakje van bladerdeeg met een kruidige vulling. Het wordt veel gegeten in de Centraal-Aziatische keukens, zoals ook in Kazachstan. Deze samsa zijn gevuld met halal lamsvlees en 7-kruidenmix.

Zeinab

Recept van
Zeinab

Hartig
Moeilijk
(27) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram patentbloem 
  • 200 gram ongezouten roomboter, koud
  • 100 gram ijswater
  • 4 gram zout 

Vulling

  • 400 gram lamsvlees met vet (halal) 
  • 200 gram ui  
  • 4 gram zwarte peper
  • 7 gram zout 
  • 7 gram 7-kruidenmix (of 7-kruidenmix bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt)

Garnering

  • 30 gram nigella zaden 
  • 1 ei

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller 
  • Bakplaat 
  • Bakkwast 
  • Bakmatten air 2x 
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie

Bladerdeeg

  • Meng alle ingrediënten voor het bladerdeeg en kneed kort door. 
  • Zorg dat de stukken boter zichtbaar blijven. 
  • Verpak in folie en koel voor 30 minuten.
  • Rol het deeg uit tot 7 millimeter dikte.
  • Vouw het deeg in de lengte van onderen ⅓ naar binnen en van boven ⅔. 
  • Vouw daarna het hele deeg dubbel. 
  • Draai een kwartslag, rol weer uit en herhaal het vouwen. 
  • Maak met 1 vinger een afdruk in het deeg. 
  • Verpak in folie en koel weer 30 minuten. 
  • Rol weer uit tot 7 millimeter dikte en herhaal het vouwen, draaien, uitrollen en vouwen weer. 
  • Maak met 2 vingers een afdruk in het deeg. 
  • Verpak in folie en koel weer 30 minuten. 
  • Rol weer uit tot 7 millimeter dikte en herhaal het vouwen, draaien, uitrollen en vouwen nog een laatste keer. 
  • Maak met 3 vingers een afdruk in het deeg. 
  • Verpak in folie en koel weer 30 minuten. 
  • Rol het deeg uit tot 1,5 millimeter dikte en rol het strak op. 
  • Verpak in folie en koel voor 30 minuten. 

Samsa

  • Verwarm de oven voor op 210 graden met een bakplaat met bakmatje erin. 
  • Snijd het lamsvlees in blokjes en snipper de ui. 
  • Meng met elkaar en roer ook de kruiden erdoor. 
  • Snijd de rol bladerdeeg in plakjes van 1,5 centimeter en rol ze uit tot 1 millimeter dikte. 
  • Vul met de vulling en vouw tot een driehoek. 
  • Splits het ei. Klop het eigeel en het eiwit afzonderlijk los. 
  • Dip de onderkant van de samsa in het eiwit en plaats ze op de hete bakplaat. 
  • Bestrijk de bovenkant met eigeel en bestrooi met nigella zaden. 
  • Bak de samsa 10 minuten. 
  • Haal de samsa uit de oven, bedek de bodem van de oven met aluminiumfolie. Draai de bakplaats ondersteboven en plaats in het midden van de oven. Er zullen nu sappen vrijkomen en voor stoom zorgen in de oven. Dit bootst het effect van een kleioven na en geeft het een karakteristieke smaak.
    Let op: Bakken met aluminiumfolie in de oven is niet zonder gevaar, het kan vlam vatten. Houd de oven tijdens het bakken goed in de gaten of sla deze stap over.
  • Bak voor nog eens 10-15 minuten, tot goudbruin.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.