Terug

Liefde kent geen grenzen – Kazachse Samsa

Samsa is een klein hartig gebakje van bladerdeeg met een kruidige vulling. Het wordt veel gegeten in de Centraal-Aziatische keukens, zoals ook in Kazachstan. Deze samsa zijn gevuld met halal lamsvlees en 7-kruidenmix.

Zeinab

Recept van
Zeinab

Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram patentbloem 
  • 200 gram ongezouten roomboter, koud
  • 100 gram ijswater
  • 4 gram zout 

Vulling

  • 400 gram lamsvlees met vet (halal) 
  • 200 gram ui  
  • 4 gram zwarte peper
  • 7 gram zout 
  • 7 gram 7-kruidenmix

Garnering

  • 30 gram nigella zaden 
  • 1 ei

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller 
  • Bakplaat 
  • Bakkwast 
  • Bakmatten air 2x 
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie

Bladerdeeg

  • Meng alle ingrediënten voor het bladerdeeg en kneed kort door. 
  • Zorg dat de stukken boter zichtbaar blijven. 
  • Verpak in folie en koel voor 30 minuten.
  • Rol het deeg uit tot 7 millimeter dikte.
  • Vouw het deeg in de lengte van onderen ⅓ naar binnen en van boven ⅔. 
  • Vouw daarna het hele deeg dubbel. 
  • Draai een kwartslag, rol weer uit en herhaal het vouwen. 
  • Maak met 1 vinger een afdruk in het deeg. 
  • Verpak in folie en koel weer 30 minuten. 
  • Rol weer uit tot 7 millimeter dikte en herhaal het vouwen, draaien, uitrollen en vouwen weer. 
  • Maak met 2 vingers een afdruk in het deeg. 
  • Verpak in folie en koel weer 30 minuten. 
  • Rol weer uit tot 7 millimeter dikte en herhaal het vouwen, draaien, uitrollen en vouwen nog een laatste keer. 
  • Maak met 3 vingers een afdruk in het deeg. 
  • Verpak in folie en koel weer 30 minuten. 
  • Rol het deeg uit tot 1,5 millimeter dikte en rol het strak op. 
  • Verpak in folie en koel voor 30 minuten. 

Samsa

  • Verwarm de oven voor op 210 graden met een bakplaat met bakmatje erin. 
  • Snijd het lamsvlees in blokjes en snipper de ui. 
  • Meng met elkaar en roer ook de kruiden erdoor. 
  • Snijd de rol bladerdeeg in plakjes van 1,5 centimeter en rol ze uit tot 1 millimeter dikte. 
  • Vul met de vulling en vouw tot een driehoek. 
  • Splits het ei. Klop het eigeel en het eiwit afzonderlijk los. 
  • Dip de onderkant van de samsa in het eiwit en plaats ze op de hete bakplaat. 
  • Bestrijk de bovenkant met eigeel en bestrooi met nigella zaden. 
  • Bak de samsa 10 minuten. 
  • Haal de samsa uit de oven, bedek de bodem van de oven met aluminiumfolie. Dit bootst het effect van een kleioven na en geeft het een karakteristieke smaak. 

Let op: Bakken met aluminiumfolie in de oven is niet zonder gevaar, het kan vlam vatten. Houd de oven tijdens het bakken goed in de gaten of sla deze stap over.

  • Draai de bakplaat en plaats in het midden van de oven. 
  • Bak voor nog eens 10-15 minuten, tot goudbruin.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.