E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een strikje hier en een hartje daar

Deze koekjeskroonluchter zit boordevol variatie, van pinda-sukade koeken tot Jan Hagel en van gemberkoeken tot macarons. Alles wat je maar wenst in één heerlijke koekjesverzameling!

Aruna

Recept van
Aruna

Koekjes
(15) reviews

Ingrediënten

Surinaamse pindakoekjes

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram gezouten, geroosterde pinda’s
  • 50 gram sukade, in stukjes
  • 0,5 ei

Jan Hagel

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 130 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,25 theelepel zout
  • 180 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 0,5 ei, losgeklopt
  • 50 gram parelsuiker
  • 40 gram geschaafde amandelen

Gember koeken

  • 110 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram schenkstroop
  • 4 theelepel gemberpoeder
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 3 theelepels kaneel
  • 0,5 theelepel zout
  • 190 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram bloem

Macarons

  • 75 gram fijn amandelmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • 55 gram eiwit
  • 750 gram kristalsuiker
  • 18 gram water
  • Roze kleurstofpoeder

Citroen ganache

  • 125 gram witte chocolade
  • 40 milliliter slagroom
  • 30 gram citroensap
  • 2 theelepels citroenrasp

Karamel

  • 200 gram kristalsuiker
  • 40 gram water

Bereidingswijze

Met Surinaamse pinda koeken, Nederlandse Jan Hagel en Franse macarons reis je de wereld rond aan de hand van koekjes. Wie wil dat nou niet?

Bakbenodigdheden Een strikje hier en een hartje daar - Aruna - koeken

  • Kommen
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Kwast
  • Uitsteker hartvormig
  • Uitsteekringen
  • Rooster
  • Steelpan
  • Spatel
  • Zeef
  • Spuitzak
  • Spuitmondje

Voorbereiding voor de koeken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Surinaamse pinda koeken

  • Meng de boter, suiker en een snufje zout in een kom tot een romig geheel.
  • Voeg het ei toe en meng dit goed door.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakpapiertjes.
  • Bestrijk de bovenkant van het koekdeeg met een losgeklopt ei.
  • Verdeel de pinda’s en stukjes sukade over het deeg.
  • Laat het deeg 60 minuten opstijven in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en snijd er vierkanten en rechthoeken uit.
  • Leg de koekjes op een beklede bakplaat.
  • Bak de pindakoekjes gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Jan Hagel

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout in een kom goed door.
  • Voeg de boter toe en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en leg het op een beklede bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei.
  • Verdeel de parelsuiker en geschaafde amandelen over het deeg en druk dit een beetje aan.
  • Bak de Jan Hagel koekjes gaar in 15 minuten.
  • Haal de Jan Hagel koekjes uit de oven, steek hier met een steker direct hartjes uit en maak een gaatje voor het lintje.

Gember koeken

  • Klop de boter, basterdsuiker, stroop, gemberpoeder, kaneel en een snufje zout in een kom luchtig.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed het deeg tot een bal.
  • Rol het deeg uit en steek hier 7 ringen uit.
  • Bak de gemberkoekjes gaar in 15 minuten. De kleine koekjes kunnen eerder uit de oven gehaald worden.
  • Haal de gemberkoekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Macarons

  • Zeef het fijne amandelmeel en de poedersuiker 2 keer en doe dit in een kom.
  • Voeg 27,5 gram eiwit toe en meng dit goed door.
  • Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot 118 graden. Als de siroop 114 graden is, kan het tweede deel eiwit opgeklopt worden.
  • Voeg de hete siroop bij het eiwit als het 118 graden is. Klop het schuim koud tot ongeveer 50 graden.
  • Voeg de helft van het eiwitschuim toe aan de amandelpasta en klop dit met een siliconen spatel op.
  • Spatel de tweede helft van het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  • Doe een druppel rode kleurgel bij een van de twee delen beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit rondjes van ongeveer 3,5 centimeter op een bakmat of bakpapiertje. Zorg voor voldoende ruimte tussen de macarons.
  • Laat de macarons drogen en bestrooi de witte macarons met een beetje geraspte kokos.
  • Bak de macarons gaar in 15 tot 17 minuten.
  • Haal de macarons uit de oven en laat ze afkoelen.

Citroen ganache

  • Verwarm de slagroom in een steelpan.
  • Giet de warme slagroom over de witte chocolade en meng dit goed door.
  • Voeg de citroenrasp en het citroensap toe.
  • Laat de citroen ganache opstijven in de koelkast.

Karamel

  • Verwarm de kristalsuiker en het water in een steelpan tot de suiker is opgelost. Roer tussendoor niet in de pan.
  • Haal de steelpan van het vuur en dip de pan in een bak met koud water.

Opbouw van de koekjeskroonluchter

  • Vul de macarons met de citroen ganache.
  • Plak met de karamel 2 gemberkoekringen met hetzelfde formaat tegen elkaar aan. Je houdt hierbij 1 grote ring over.
  • Doe de lintjes om de koekjes en bouw de lamp op.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.