Terug

Meringuerol met geroosterde vijgen

Narcis

Recept van
Narcis

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Meringue

  • 5 eiwitten
  • 0.8 theelepel zout
  • 280 gram witte basterdsuiker
  • poedersuiker
  • arachideolie voor het invetten van de vorm

Tuilles

  • 50 gram boter
  • 2 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel

De vijgen

  • 125 milliliter water
  • 125 gram suiker
  • 3 citroenen
  • 750 gram rijpe paarse vijgen
  •  boter om in te vetten

Anijsroom en samenstellen

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels anijszaad
  • 375 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 170°C.
  • Vet een lage bakvorm van 25×30 centimeter in met de olie, bekleed met bakpapier en bestrijk ook dit licht met olie.
  • Leg een ovenschaal klaar.
  • Leg een deegroller stevig neer.
  • Leg een siliconen bakmat klaar.

Meringue

  • Eiwitten met zout in een kom loskloppen.
  • Daarna basterdsuiker lepel per lepel toevoegen tot er stijve pieken ontstaan.
  • Meringue in bakvorm spatelen, gladstrijken en 20-25 minuten bakken tot de bovenkant licht gekleurd en krokant is.
  • Haal de meringue uit de oven en dek af met een groot stuk bakpapier. Leg er een rooster op en draai het geheel om.
  • Trek voorzichtig het bakpapier los van de meringuebodem en laat goed afkoelen.

Tuilles

  • Laat boter smelten in een pannetje op laag vuur en vervolgens enigszins afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje door en schraap het merg er uit.
  • Hak 25 gram amandelschaafsel fijn.
  • Klop de eiwitten met suiker los.
  • Zeef het bloem hierboven, voeg de fijne amandelen toe en meng tot een egaal beslag.
  • Smeer met een theelepel dunne rondjes beslag uit op een siliconen bakmat.
  • Strooi wat van het resterende amandelschaafsel erover en bak ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven tot de randen goudbruin zijn.
  • Drapeer de tuilles met een spatel over de deegroller en laat afkoelen.

De vijgen

  • Breng water en 100 gram suiker al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost, haal van het vuur.
  • Perst 2 citroenen uit en meet 80ml sap af.
  • Voeg dit toe aan de suikerstroop.
  • Schil de resterende citroen met een dunschiller en snijd de schil julienne.
  • Snijd het vruchtvlees in partjes en bewaar in een kom.
  • Blancheer de citroenschilletjes kort, giet af en voeg bij de stroop.
  • Beboter de ovenschaal en leg de vijgen (in de lengte doorgesneden) erin.
  • Bestrooi met de resterende 25 gram suiker.
  • Dek af met aluminiumfolie en rooster 25-30 minuten in de oven.
  • Leg de geroosterde vijgen in een serveerschaal.
  • Schenk het sap uit de ovenschotel bij de siroop en laat 6 tot 8 minuten inkoken tot er ongeveer 175 ml over is.
  • Voeg de citroenpartjes toe en giet het geheel over de vijgen.

Anijsroom en samenstellen

  • De suiker en anijszaad fijnmaken in een vijzel.
  • Klop de slagroom lobbig, voeg het suikermengsel toe en klop stijf.
  • Bedek de meringue voor 2/3 met slagroom.
  • Rol de meringue met behulp van het bakpapier op en snijd de uiteinden netjes af.
  • Verplaats de rol voorzichtig met 2 spatels naar een serveerschaal.
  • Bestuif met poedersuiker uit een zeefje en serveer met geroosterde vijgen en tuilles.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.