E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Michelettes

Een leuke, maar pittige opdracht: het maken van michelettes. Dit zijn koekrolletjes gemaakt van oubliebeslag in 2 kleuren, gevuld met een koffieganache.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
Bakvideo
Moeilijk
(175) reviews

Ingrediënten

Oubliebeslag

  • 170 gram poedersuiker
  • 150 gram bloem
  • 4 eiwitten
  • 120 gram boter
  • 5 gram cacaopoeder
  • Vanille extract (naar smaak)
  • Cacaoboter (om af te smeren, +/- 100 gram)

Vulling

  • 150 gram slagroom
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 150 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Oorsprong van de michelettes

Het koekje is een eerbetoon aan de kanonnen die binnen zijn gehaald op Mont Saint-Michel, een eiland in Normandië, nadat de Britten die hadden achtergelaten tijdens hun vlucht. De kanonnen hebben een beetje de vorm van deze koekjes. Daarom worden ze in Frankrijk ook wel Michelettes Saint-Michel genoemd.

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Pan
  • Spatel
  • Siliconen bakmatjes 2x
  • Liniaal
  • Spuitzakken 2x
  • Potlood

Presentatie

  • Plank

Bereidingswijze van de michelettes

  • Zet de oven op 180 graden.
  • Je begint met het maken van de vulling. Doe de slagroom en oploskoffie in een pan en zet op het vuur.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Haal het pannetje als het kookt van het vuur en voeg de chocolade toe.
  • Meng dit en zet het koud.
  • Nu ga je het oubliebeslag maken.
  • Doe boter en poedersuiker in een mengkom en meng met de machine. Voeg langzaam het eiwit toe tot het helemaal is opgelost.
  • Zeef de bloem en voeg ook toe.
  • Deel het beslag door de helft in twee bakken (ongeveer 260 gram per portie).
  • In de ene helft doe je een snufje vanille extract en in de andere de cacaopoeder.
  • Vul nu een spuitzak met het bruine deeg (met de cacaopoeder).
  • Smelt intussen de cacaoboter. Het hoeft niet warm te zijn, alleen vloeibaar.
  • Maak met het cacaobeslag 12 dunne banen op een bakmat van ongeveer 12 cm. Laat een paar millimeter ruimte tussen de banen (daar komen de witte streepjes tussen).
  • Vul nu een andere spuitzak met het andere beslag en spuit dit tussen de bruine banen in de ruimte die je open hebt gelaten.
  • Tip: gebruik een liniaal voor de afmeting.
  • Zet in de oven voor ongeveer 8 minuten.
  • Smeer de koekjes in met een beetje cacaoboter.
  • Haal uit de oven en rol nu het beslag nog zacht is om een potlood.
  • Herhaal dit voor alle koekjes.
  • Vul de michelettes met de ganache en presenteer op een plank.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.