E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mokka croquembouche met karamel

Rutger

Recept van
Rutger

Taart
Expert
(5) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 600 gram water
  • 300 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 10 eieren
  •  zout

Crème patisserie

  • 3000 gram melk
  • 600 gram suiker
  • 270 gram maïzena
  • 240 gram gepasteuriseerde eidooier
  • 2 vanillestokjes

Mokka extract

  • 150 gram espresso (vers gezet)
  • 3 eetlepels oplosespresso
  • 3 eetlepels bruine suiker

Karamel

  • 1000 gram suiker
  • 200 gram water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton om de toren tegen op te bouwen.

Soesjes

  • Zet water, boter en een snuf zout in een grote pan op het vuur. Breng aan de kook.
  • Voeg dan bloem in een keer toe en roer stevig door. Zet de pan terug op het vuur en blijf goed roeren terwijl het deeg gaar wordt.
  • Schep het deeg in de keukenmachine en voeg één voor één de eieren toe.
  • Doe het deeg dan in een spuitzak en spuit kleine hoopjes deeg op de bakplaten.
  • Bak de soesjes in ongeveer 20-25 minuten bruin in de hete oven.

Crème patisserie

  • Roer 200 gram melk met de eierdooiers, suiker en maizena tot een papje.
  • Halveer de vanillestokjes en schraap het merg er uit.
  • Breng de rest van de melk met de vanillestokjes en het merg aan de kook.
  • Giet een beetje kokende melk bij het eidooierpapje en roer goed door. Schenk vervolgens alles terug in de pan.
  • Laat al roerend even koken en garen.
  • Roer de mokka extract er op het laatst door heen.
  • Schenk de crème op twee grote platen en bedek met huishoudefolie. Laat afkoelen.

Mokka extract

  • Meng de warme espresso met de oploskoffie en bruine suiker.
  • Roer goed door en laat een beetje afkoelen.
  • Klop de koude crème patisserie even los en breng op smaak met de mokka extract.
  • Doe de crème in een spuitzak.
  • Knip de soesjes aan de onderkant klein in en vul de soezen met de crème.

Karamel

  • Laat 500 gram suiker met 100 gram water karamelliseren.
  • Laat iets afkoelen en doop dan de soesjes er in en plak deze aan elkaar vast rondom de kegel. Verwarm de karamel opnieuw als deze te hard wordt.
  • Maak eventueel meer karamel als er niet genoeg is.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.