Terug

Mokka croquembouche met karamel

Rutger

Recept van
Rutger

Taart
Expert
(5) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 600 gram water
  • 300 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 10 eieren
  •  zout

Crème patisserie

  • 3000 gram melk
  • 600 gram suiker
  • 270 gram maïzena
  • 240 gram gepasteuriseerde eidooier
  • 2 vanillestokjes

Mokka extract

  • 150 gram espresso (vers gezet)
  • 3 eetlepels oplosespresso
  • 3 eetlepels bruine suiker

Karamel

  • 1000 gram suiker
  • 200 gram water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton om de toren tegen op te bouwen.

Soesjes

  • Zet water, boter en een snuf zout in een grote pan op het vuur. Breng aan de kook.
  • Voeg dan bloem in een keer toe en roer stevig door. Zet de pan terug op het vuur en blijf goed roeren terwijl het deeg gaar wordt.
  • Schep het deeg in de keukenmachine en voeg één voor één de eieren toe.
  • Doe het deeg dan in een spuitzak en spuit kleine hoopjes deeg op de bakplaten.
  • Bak de soesjes in ongeveer 20-25 minuten bruin in de hete oven.

Crème patisserie

  • Roer 200 gram melk met de eierdooiers, suiker en maizena tot een papje.
  • Halveer de vanillestokjes en schraap het merg er uit.
  • Breng de rest van de melk met de vanillestokjes en het merg aan de kook.
  • Giet een beetje kokende melk bij het eidooierpapje en roer goed door. Schenk vervolgens alles terug in de pan.
  • Laat al roerend even koken en garen.
  • Roer de mokka extract er op het laatst door heen.
  • Schenk de crème op twee grote platen en bedek met huishoudefolie. Laat afkoelen.

Mokka extract

  • Meng de warme espresso met de oploskoffie en bruine suiker.
  • Roer goed door en laat een beetje afkoelen.
  • Klop de koude crème patisserie even los en breng op smaak met de mokka extract.
  • Doe de crème in een spuitzak.
  • Knip de soesjes aan de onderkant klein in en vul de soezen met de crème.

Karamel

  • Laat 500 gram suiker met 100 gram water karamelliseren.
  • Laat iets afkoelen en doop dan de soesjes er in en plak deze aan elkaar vast rondom de kegel. Verwarm de karamel opnieuw als deze te hard wordt.
  • Maak eventueel meer karamel als er niet genoeg is.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.