Terug

Mupkes

Mupkes, Limburgs voor ‘schattig en klein’. Cas draait zijn eigen gehakt voor deze vierkante burgers, maar uiteraard kan dit ook gewoon kant-en-klaar gekocht worden!

Cas

Recept van
Cas

Goed te doen
(8) reviews

Ingrediënten

Brioche brood

  • 120 gram patentbloem
  • 9 gram verse gist
  • 2 gram zout
  • 12 gram witte basterdsuiker
  • 42 gram ongezouten roomboter
  • 24 milliliter eieren
  • 30 milliliter melk, kamertemperatuur
  • 100 gram sesamzaad
  • 2 eieren (M)

Gehakt

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter
  • 125 gram speklappen
  • 375 gram runderlappen
  • 100 gram gerookt ontbijtspeklap in lange plakjes
  • snufje zout en peper
  • 10 gram krulpeterselie
  • 1.5 eetlepel Limburgse mosterd met pitjes
  • 0.5 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 4 eetlepels Hot ketchup

Garnering

  • 150 gram uien
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 40 milliliter port
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 10 milliliter balsamico

Afwerking/decoratie

  • 15 gram rucola
  • 50 gram Blue Stilton kaas

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mengkom
  • Deeghaak
  • 1 koekenpan met deksel
  • Snijplank
  • 3 middelgrote kommen
  • 2 kommetjes
  • Deegkrabber
  • Kwast
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • 1 pan/ ketel (20 cm groot)
  • Gehaktmolen
  • Klein bakblikje
  • Houten lepel
  • Spatel
  • 7 Saté prikkers
  • Keukenpapier
  • Maatbeker
  • Oven thermometer met draad
  • Knoflookpers

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden, hete lucht.

Brioche brood

  • Maak een brioche brood door alle ingrediënten (behalve sesamzaad en 2 eieren) in de mengkom te doen, voeg langs de rand het zout toe.
  • Meng het met een vlinderhaak en kneed het laatste stuk met je hand.
  • Laat het geheel rijzen.
  • Verdeel het deeg in 7 bolletjes. Ongeveer 30 gram per stuk. (Misschien 8 bollen maken voor reserve)
  • Bol de bolletjes op. Leg ze op een bakplaat
  • Strijk ze af met eidooier en sesamzaad.
  • Laat ze 30 minuten rijzen en bak ze 175 graden, 20 min, hete lucht. Zet een bakje kokend water in de oven.

Gehakt

  • Snijd de speklappen en rundvlees in kleine blokjes, zet de gehaktmolen vast op de werkbank. Voeg het vlees toe en vang het op in een kom.
  • Het gehakt kruiden met de overige ingrediënten en maak er mini hamburgers van.
  • Pak ze in met ontbijtspek en bak ze in een koekenpan met olie en roomboter.

Garnering

  • Snijd de uien in ringen, fruit ze aan met fijne kristalsuiker in een steelpan. 5 minuten karamelliseren, afblussen met port. Laat de port 10 minuten ongeveer inkoken met de deksel op de pan. Voeg er balsamico, peper en zout toe en laat het afkoelen.

Afwerking/decoratie

  • Snijd de broodjes, beleg ze met rucola, uien, burger en kaas.
  • Prik een saté prikker in het broodje, zodat ze niet uit elkaar vallen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.