Terug

Muziek en chocolade

Een muziekje, een wijntje en de beentjes omhoog; dit belooft een mooie zondag te worden. Een heerlijke taart met een langspeelplaat van chocolade en een verrukkelijke praline-crème. Klinkt toch als muziek in je oren?

Hanneke

Recept van
Hanneke

Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Chocoladebiscuit

  • 240 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 240 gram kristalsuiker
  • 8 eieren
  • 4 eidooiers
  • vanillestokje (merg)
  • 60 gram cacaopoeder
  • 240 milliliter zonnebloemolie
  • snuf zout

Vanillebiscuit

  • 120 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 120 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • vanillestokje (merg)
  • 240 milliliter zonnebloemolie
  • snuf zout

Koek

  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 100 gram boter
  • half ei
  • 25 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Praliné

  • 150 gram suiker
  • 115 gram amandelen (geroosterd)
  • 115 gram hazelnoten (geroosterd)

Banketbakkersroom

  • 30 gram bloem
  • 45 gram maïzena
  • 105 gram kristalsuiker
  • 22 gram boter
  • 720 milliliter melk
  • 6 eidooiers
  •  vanille-extract

Praliné vulling

  • 225 gram zachte boter

Chocoladebotercrème

  • 200 gram pure chocolade, gesmolten en afgekoeld
  • 150 gram poedersuiker
  • 100 milliliter melk
  • 300 gram boter
  • 80 gram cacao
  • vanille-extract

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Steelpan
  • Siliconen bakmat

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Chocoladebiscuit

  • Klop de eierdooiers met eigeel en suiker schuimig. Voeg vanillemerg en zout toe en roer door.
  • Volg met zonnebloemolie, zeef bloem, bakpoeder en cacaopoeder erboven en spatel goed door.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel het biscuitbeslag erover.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak ik circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Vanillebiscuit

  • Klop de eierdooiers met eigeel en suiker schuimig. Voeg vanillemerg en zout toe en roer door.
  • Volg met zonnebloemolie, zeef bloem en maïzena erboven en spatel goed door.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel het biscuitbeslag erover.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak ik circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Koek

  • Klop in een mengkom boter, suiker en vanillesuiker romig. Volg met ei en wacht tot deze volledig opgenomen is.
  • Voeg vervolgens bloem, cacaopoeder en zout toe en meng goed door.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.

Praliné

  • Verhit in een steelpan 45 milliliter water en suiker tot karamel.
  • Verdeel de noten over een siliconen bakmat. Volg met de karamel en laat hard worden.
  • Breek in stukjes, voeg aan foodprocessor toe en laat gladdraaien.

Banketbakkersroom

  • Verhit een pan met melk en breng aan de kook.
  • Voeg eierdooiers, suiker, maïzena en bloem aan een mengkom toe en roer goed door met een garde.
  • Giet een derde van de hete melk bij het eiermengsel en meng goed door.
  • Schep alles terug in de pan bij de overige melk en verwarm al roerende tot de massa iets dikker wordt.
  • Haal de pan van het vuur en roer boter en vanille extract door de room.
  • Stort de banketbakkersroom op een plat bord en dek af met vershoudfolie.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Praliné vulling

  • Meng de afgekoelde banketbakkersroom met de praliné, voeg boter toe en draai in de keukenmachine tot een gladde romige vulling.
  • Schep de vulling in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Chocoladebotercrème

  • Klop boter zacht en wit, zeef poedersuiker en cacao erboven en klop nogmaals goed door.
  • Voeg afgekoelde, gesmolten chocolade, melk en vanille extract toe en draai tot een gladde romige crème.

Afwerking/decoratie

  • Verdeel chocoladebiscuit in 4 plakken.
  • Leg de eerste plak op een plank en verdeel hier wat pralinecrème over.
  • Leg er de volgende plak chocolade biscuit op en wat pralinecrème.
  • Herhaal dit tot alle 4 de plakken chocolade biscuit op zijn.
  • Smeer dit af met de chocolade botercrème.
  • Steek vervolgens van de vanille biscuit twee cirkels van 24 cm doorsnee.
  • Eerste plak op een taartschep leggen en verdeel er pralinecrème over.
  • Tweede plak er bovenop en afsmeren met de pralinecrème.
  • Leg deze cirkel bovenop de bruine rechthoek iets uit het midden.
  • Maak in de afgekoelde chocolade cirkel nu groeven alsof het een langspeelplaat is.
  • Leg deze bovenop de met pralinecrème afgesmeerde cirkel. Steek de koekjes in de taart en maak er een platenspeler van.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.