E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Muziek en chocolade

Een muziekje, een wijntje en de beentjes omhoog; dit belooft een mooie zondag te worden. Een heerlijke taart met een langspeelplaat van chocolade en een verrukkelijke praline-crème. Klinkt toch als muziek in je oren?

Hanneke

Recept van
Hanneke

Taart
(6) reviews

Ingrediënten

Chocoladebiscuit

  • 240 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 240 gram kristalsuiker
  • 8 eieren
  • 4 eidooiers
  • vanillestokje (merg)
  • 60 gram cacaopoeder
  • 240 milliliter zonnebloemolie
  • snuf zout

Vanillebiscuit

  • 120 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 120 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • vanillestokje (merg)
  • 240 milliliter zonnebloemolie
  • snuf zout

Koek

  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 100 gram boter
  • half ei
  • 25 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Praliné

  • 150 gram suiker
  • 115 gram amandelen (geroosterd)
  • 115 gram hazelnoten (geroosterd)

Banketbakkersroom

  • 30 gram bloem
  • 45 gram maïzena
  • 105 gram kristalsuiker
  • 22 gram boter
  • 720 milliliter melk
  • 6 eidooiers
  •  vanille-extract

Praliné vulling

  • 225 gram zachte boter

Chocoladebotercrème

  • 200 gram pure chocolade, gesmolten en afgekoeld
  • 150 gram poedersuiker
  • 100 milliliter melk
  • 300 gram boter
  • 80 gram cacao
  • vanille-extract

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Steelpan
  • Siliconen bakmat

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Chocoladebiscuit

  • Klop de eierdooiers met eigeel en suiker schuimig. Voeg vanillemerg en zout toe en roer door.
  • Volg met zonnebloemolie, zeef bloem, bakpoeder en cacaopoeder erboven en spatel goed door.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel het biscuitbeslag erover.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak ik circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Vanillebiscuit

  • Klop de eierdooiers met eigeel en suiker schuimig. Voeg vanillemerg en zout toe en roer door.
  • Volg met zonnebloemolie, zeef bloem en maïzena erboven en spatel goed door.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel het biscuitbeslag erover.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak ik circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Koek

  • Klop in een mengkom boter, suiker en vanillesuiker romig. Volg met ei en wacht tot deze volledig opgenomen is.
  • Voeg vervolgens bloem, cacaopoeder en zout toe en meng goed door.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.

Praliné

  • Verhit in een steelpan 45 milliliter water en suiker tot karamel.
  • Verdeel de noten over een siliconen bakmat. Volg met de karamel en laat hard worden.
  • Breek in stukjes, voeg aan foodprocessor toe en laat gladdraaien.

Banketbakkersroom

  • Verhit een pan met melk en breng aan de kook.
  • Voeg eierdooiers, suiker, maïzena en bloem aan een mengkom toe en roer goed door met een garde.
  • Giet een derde van de hete melk bij het eiermengsel en meng goed door.
  • Schep alles terug in de pan bij de overige melk en verwarm al roerende tot de massa iets dikker wordt.
  • Haal de pan van het vuur en roer boter en vanille extract door de room.
  • Stort de banketbakkersroom op een plat bord en dek af met vershoudfolie.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Praliné vulling

  • Meng de afgekoelde banketbakkersroom met de praliné, voeg boter toe en draai in de keukenmachine tot een gladde romige vulling.
  • Schep de vulling in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Chocoladebotercrème

  • Klop boter zacht en wit, zeef poedersuiker en cacao erboven en klop nogmaals goed door.
  • Voeg afgekoelde, gesmolten chocolade, melk en vanille extract toe en draai tot een gladde romige crème.

Afwerking/decoratie

  • Verdeel chocoladebiscuit in 4 plakken.
  • Leg de eerste plak op een plank en verdeel hier wat pralinecrème over.
  • Leg er de volgende plak chocolade biscuit op en wat pralinecrème.
  • Herhaal dit tot alle 4 de plakken chocolade biscuit op zijn.
  • Smeer dit af met de chocolade botercrème.
  • Steek vervolgens van de vanille biscuit twee cirkels van 24 cm doorsnee.
  • Eerste plak op een taartschep leggen en verdeel er pralinecrème over.
  • Tweede plak er bovenop en afsmeren met de pralinecrème.
  • Leg deze cirkel bovenop de bruine rechthoek iets uit het midden.
  • Maak in de afgekoelde chocolade cirkel nu groeven alsof het een langspeelplaat is.
  • Leg deze bovenop de met pralinecrème afgesmeerde cirkel. Steek de koekjes in de taart en maak er een platenspeler van.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.