E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oh denneboom

Licht uit en taart op tafel! Een soezentoren met twee verschillende soorten vulling, gedipt in karamel.

Liesbeth

Recept van
Liesbeth

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Toplaag

  • 180 gram patentbloem
  • 180 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram zachte boter
  • 1 ei (overig)
  • 1 eetlepel cacao (overig)

Soezen

  • 275 gram patentbloem
  • 250 gram volle melk
  • 5 gram suiker
  • 225 gram boter
  • 10 eieren
  • 5 gram zout
  • 250 milliliter water

Vulling 1

  • 500 gram magere kwark
  • 500 gram slagroom
  • 200 gram suiker
  • 500 gram cranberry’s
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel kardemompoeder

Vulling 2

  • 125 gram poedersuiker
  • 800 milliliter slagroom
  • 125 gram hazelnoten
  • 150 gram melk chocolade
  • snufje gemberpoeder
  • scheutje chocolade-hazelnotenlikeur

Karamel

  • 750 gram suiker
  • 120 milliliter water

Afwerken/decoratie

  • 20 gram verse munttakjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Staafmixer
  • Suikerthermometer
  • Deegkrabber
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • 3 spuitzakken
  • 3 spuitmondjes (8 millimeter)
  • Zeef
  • Cocktailprikker
  • Kegelvorm van karton

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.

Toplaag

  • Meng boter, suiker en bloem en kneed tot een deeg.
  • Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol met een deegroller dun uit.

Soezen

  • Zeef bloem boven een kom.
  • Voeg 250 milliliter water, melk, suiker, boter en zout in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg bloem toe en roer goed door.
  • Druk het deeg met een pollepel tegen de bodem van de pan, als het deeg aan de bodem blijft plakken, is het deeg goed.
  • Verplaats het deeg naar een andere pan en roer één voor één de eieren door het deeg.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Schep het deeg in een spuitzak en spuit circa 70 soezen op de bakplaten.
  • Snijd uit de toplaag vierkantjes en leeg deze op de soezen.
  • Draai de oventemperatuur terug naar 180 graden en plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de soezen in 20 minuten gaar, laat het stoom uit de oven ontsnappen en bak nog 5 minuten.
  • Haal de soezen uit de oven, prik gaatjes met een cocktailprikker aan de onderkant en bak de soezen nog 2 minuten zodat de binnenkant goed droogt.
  • Laat de soezen op een rooster afkoelen.

Vulling 1

  • Verhit een pan met cranberry’s, suiker, een scheutje water, kaneelstokje, sinaasappelrasp, kardemom en kook in tot een compote.
  • Klop ondertussen in een vetvrije kom de slagroom stijf.
  • Verwijder het kaneelstokje, pureer de compote met een staafmixer fijn en laat afkoelen in een platte bak.
  • Meng de cranberrypuree met de kwark en de slagroom en schep het mengsel in een spuitzak met spuitmondje.

Vulling 2

  • eHak de chocolade in kleine stukjes.
  • Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 10 minuten.
  • Maal de hazelnoten vervolgens in de keukenmachine tot een notenpasta. Voeg poedersuiker toe en maal alles goed door elkaar. Voeg tot slot de chocolade en het gemberpoeder toe en maal voor een laatste keer.
  • Klop vervolgens in een vetvrije kom de slagroom stijf, meng met het notenmengsel en volg met de likeur. Spatel tot een gladde mousse en schep in een spuitzak met spuitmondje.

Karamel

  • Verhit zonder te roeren een pan met suiker en 120 milliliter water en kook tot een karamel.

Afwerken/decoratie

  • Vul de helft van de soezen met vulling 1 en de andere helft met vulling 2.
  • Dip de soezen in de karamel en plak een ring soezen tegen de onderkant van de kartonnen kegel.
  • Plak op deze manier de kegel vol met soezen en laat de karamel goed uitharden.
  • Vul de ruimte tussen de soezen op met de muntblaadjes.
  • Verwijder de kegel uit de croquembouche.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.