Terug

Olympische Spelen

Een taart gevuld met hazelnoot, amandel en morellen. Die laatste is in dit geval de zure kers op de taart! Getopt met een heerlijke crème van kastanje en mokka.

Cas

Recept van
Cas

Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Kastanje-crème

  • 250 gram bruine suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 250 gram kastanjes (gekookt)

Bodem

  • 240 gram Zeeuwse bloem
  • 40 gram amandelmeel
  • 100 gram poedersuiker
  • 75 gram boter
  • 1 groot ei
  • 5 gram keukenzout

Vulling

  • maïzena
  • 2 eieren
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram boter
  • 33 gram hazelnoten
  • 33 gram amandelen
  • 33 gram kastanje-meel

Morellengelei

  • 50 gram fijne suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram ontpitte morellen (kersen)

Afwerken/ decoreren

  • 200 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel mokka aroma
  • 1 liter slagroom (gezoet)
  • 10 gram gelatinepoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Hakmolen
  • Staafmixer
  • Mengkom
  • Bakpapier
  • Taartring 26 centimeter
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes (anjer)
  • Kwast
  • Maatbeker
  • Steelpan
  • Bakplaat
  • Taartrooster
  • Verhoudfolie
  • Bakpapier
  • Oventhermometer
  • Kernthermometer
  • Zeef

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.

Kastanje-crème

  • Verhit een pan met 300 milliliter water, suiker en het merg van 2 vanillestokjes. Peultjes mogen er ook bij om extra smaak af te geven.
  • Voeg, als de suiker volledig is opgelost, de kastanjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en maal het kastanje-mengsel met de staafmixer tot een gladde crème.
  • Haal de crème door een zeef en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bodem

  • Voeg de droge ingrediënten aan een kom toe en meng.
  • Snijd boter in blokjes, voeg aan de droge ingrediënten toe en kneed met de hand tot een kruimeldeeg.
  • Breek het ei in een beker en kluts met een vork los.
  • Voeg 2 eetlepels ei aan het deegmengsel toe en meng goed.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 10 minuten rusten in de koelkast.

Vulling

  • Verdeel kastanje-meel over een bakplaat en rooster 5 minuten.
  • Maal ondertussen in de hakmolen de hazelnoten en amandelen fijn.
  • Klop boter en poedersuiker in de keukenmachine tot een crème en volg met gemalen noten, kastanje-meel, ei en maïzena.

Morellengelei

  • Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Verhit een steelpan met morellen, suiker en vanillemerg en laat enkele minuten koken.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de gelatine toe en meng goed.
  • Stort de morellengelei uit op een bord en laat afkoelen in de vriezer.

Afwerken/ decoreren

  • Draai de oventemperatuur naar 180 graden.
  • Rol het taartdeeg uit, steek een cirkel uit voor de bodem en snijd een strook voor de rand.
  • Plaats de bodem in de taartring en volg met de rand. Druk iets aan en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Verdeel vervolgens de vulling over de bodem en bak de taart in 25 minuten gaar. Haal de taart meteen uit de oven en laat goed afkoelen.
  • Klop, terwijl de taart afkoelt, de slagroom lobbig.
  • Breng een klein laagje water aan de kook. Meng de poedergelatine aan met een beetje kokend water en roer goed door.
  • Meng een derde deel van de slagroom met de kastanje-crème en meng. Doe dit mengsel bij de overige slagroom en meng nogmaals goed door. Versterk kleur en smaak licht met enkele druppels mokka extract.
  • Schep de kastanje-crème in een spuitzak (met anjermondje).
  • Strijk vervolgens de bodem af met een laag morellengelei en maak een klein bergje in het midden van de taart.
  • Tempereer vervolgens de pure chocolade.
  • Werk de taart vervolgens af met de kastanje-crème en de getempereerde chocolade.
  • Tip: Kneed van marsepein een figuurtje om de taart van Cas helemaal af te maken!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.