Terug

Oudejaarsavond!

Knallend het oude jaar uit, of het nieuwe jaar in? Met deze taart gevuld met appelbeignets en boerenjongensbavarois, zit je ongetwijfeld goed!

Cas

Recept van
Cas

Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Gele room

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 23 gram custardpoeder
  • 250 milliliter volle melk
  • 1 eidooier
  • vanillestokje (merg)
  • snufje zout

Spijslaag

  • 1 ei
  • 300 gram amandelspijs

Sloffendeeg

  • 375 gram Zeeuwse bloem
  • 3 theelepel bakpoeder
  • 1.5 theelepel koolzuurpoeder
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 270 gram boter
  • 1.5 eidooier
  • 1 citroen (rasp)
  • 0.5 theelepel zout

Boerenjongensbavarois

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 200 milliliter volle melk
  • 200 milliliter slagroom
  • 2 eidooiers
  • 6 blaadjes gelatine
  • vanillestokje
  • 0.5 pot Boerenjongens

Appelbeignets

  • 250 gram patentbloem
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 125 milliliter melk
  • 2 eieren
  • 8 grote appels
  • 1 eetlepel kaneel
  • 150 milliliter bier
  • 1.5 liter frituurolie
  • snufje zout

Garnering

  • 200 gram witte chocolade
  • 400 gram isomalt
  • eetbare stift goud
  • gouden kleurstof

Afwerken/decoratie

  • 100 gram decoratiesneeuw
  • sterretjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Oventhermometer
  • Suikerthermometer
  • Verstelbare sloffenring
  • Grote pan met dikke bodem (frituren)
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Keukenpapier
  • Acetaatfolie
  • Zeef
  • Spatel
  • Schuimspaan
  • Mengkom
  • Marmeren plaat
  • Deegroller
  • Appelboor
  • 3 spuitzakken
  • 3 spuitmondjes

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Verwarm vlak voor het frituren een pan met olie tot 175 graden.

Gele room

  • Breng een pan met 225 milliliter melk, 25 gram suiker en vanillemerg aan de kook.
  • Roer ondertussen in een kommetje 25 milliliter melk, 25 gram suiker, eierdooier, custard en zout los.
  • Voeg een kleine hoeveelheid van de hete melk aan het custardmengsel toe en roer goed door.
  • Giet het custardmengsel vervolgens in de pan bij de hete melk. Breng opnieuw aan de kook en schenk de gele room in een kom.
  • Dek af met vershoudfolie en laat in de koelkast afkoelen.

Spijslaag

  • Roer amandelspijs los met ei en voeg 300 gram gele room toe.
  • Schep het mengsel in een spuitzak.

Sloffendeeg

  • Voeg alle ingrediënten aan een mengkom toe en mix (eventueel met vlinderhaak) tot een soepel deeg.
  • Laat vervolgens opstijven in de koelkast.
  • Rol het sloffendeeg uit, vet de sloffenring in met een beetje boter of bakspray en steek het deeg uit in het juiste formaat.
  • Spuit een laag spijs op de bodem en laat minimaal 1 centimeter van de rand vrij.
  • Plaats de slof in de voorverwarmde oven en bak de bodem in 20 minuten gaar.
  • Leg de bodem na het bakken direct in de koeling om het deeg terug te koelen.

Boerenjongensbavarois

  • Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Breng een pan met melk, merg van een vanillestokje en een tweede deel van de suiker aan de kook.
  • Klop ondertussen in een kom de eierdooiers met de andere helft van de suiker los.
  • Voeg een beetje van het hete melkmengsel bij de dooiers, meng goed en giet alles terug in de pan. Verwarm tot 80 graden en haal de pan van het vuur.
  • Voeg gelatine toe, roer goed door en laat afkoelen.
  • Klop in een mengkom de slagroom lobbig en spatel samen met de boerenjongens door de afgekoelde crème.
  • Schep de boerenjongensbavarois in een spuitzak en bewaar koel tot gebruik.

Appelbeignets

  • Schil en snijd de appels en verwijder met een appelboor de klokhuizen.
  • Meng op een bordje suiker met kaneel.
  • Snijd de appels in gelijke plakken en wentel ze door kaneel en suiker. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Zeef vervolgens bloem en zout in een kom, voeg ei en melk erbij en meng met een garde goed door.
  • Volg met het bier en meng nogmaals.
  • Wentel de appelplakken in het beslag en frituur ze goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op een rooster met keukenpapier en laat goed afkoelen.

Garnering

  • Verhit de isomalt in een steelpan en laat smelten.
  • Giet een deel van de isomalt in ovale vormen op de helft van de siliconenbakmat. Strooi wat van de goudpoeder op de andere helft van de mat en giet daar de resterende isomalt over.
  • Schrijf met eetbare inkt 2019 op de suikerraampjes en laat goed uitharden.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.

Afwerken/decoratie

  • Spuit een flinke laag bavarois op de sloffenbodem en laat kort opstijven in koelkast of vriezer.
  • Volg met afgekoelde appelbeignets en verdeel deze over de bavarois.
  • Plaats tot slot de suikerraampjes op de taart en decoreer met decoreersneeuw, gesmolten witte chocolade en sterretjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.