Terug

Pompoen Triefel

De oma van Aline maakt met oud & nieuw altijd een Triefel. Aline dacht daarom altijd dat deze lekkernij een Triefel heet. Tot ze dit jaar de Heel Holland Bakt-tent in liep en iedereen het had over een Trifle. Toch verloochent ze haar roots niet en maakt ze - gewoon lekker in de stijl van oma - een Triefel. Ze maakt zelf haar kruidenmix en verwerkt wat stiekeme groenten in de vorm van pompoen in deze zoete trifle.

Aline

Recept van
Aline

Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Dulce de leche

  • 2 blikjes gecondenseerde melk

Joconde biscuit

  • 2 eieren
  • 75 gram eiwit
  • 95 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram amandelmeel
  • 20 gram patentbloem
  • 40 gram roomboter

Decoratiebeslag

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • 60 gram eiwit
  • 53 gram patentbloem
  • 7 gram cacaopoeder
  • oranje kleurstof
  • groene kleurstof

Chocolade biscuit

  • 8 eieren
  • 240 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram patentbloem
  • 40 gram cacaopoeder
  • 80 gram roomboter
  • 1 theelepel zout

Pompoenkruiden

  • 8 theelepels kaneel (gemalen)
  • 3 theelepels Gember
  • 3 theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • 2 theelepels gemalen piment

Pompoen-mandarijn cheesecake vulling

  • 1 kilo pompoen
  • 800 gram roomkaas
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1.5 theelepel pompoenkruiden
  • 800 milliliter slagroom
  • 7 mandarijnen (rasp)
  • 175 milliliter mandarijnensap
  • 12 blaadjes gelatine

Pompoen kruidenkoekjes

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 400 gram patentbloem
  • 4 theelepels pompoenkruiden
  • 2 eidooiers
  • mespunt zout

Decoratie

  • 8 mandarijnen
  • 100 gram oranje rolfondant
  • 100 gram groene fondant
  • 200 gram pecannoten
  • 20 gram cacaopoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm van ø 20 centimeter (2x)
  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Fondant decoratie pennen
  • Handmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwastje
  • Pompoen-uitsteker 3,5 centimeter
  • Rasp
  • Spuitzakken
  • Staafmixer
  • Taartrooster

Voorbereiding

  • Maak de Dulce de leche tenminste 3 uren van tevoren.
  • Bekleed een bakplaat met een bakpapier.
  • Leg 2 vellen bakpapier klaar.
  • Vet de springvorm(en) van ø 20 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Zet een grote schaal met rechte zijkanten klaar.
  • Leg een spuitzak klaar.

Dulce de leche

  • Zet de blikjes in een pan met water, zodat ze ruim onder water staan.
  • Kook de blikjes gedurende 3 uur op zacht vuur.
  • Laat afkoelen.
  • Verwarm de dulce de leche voor gebruik zodat het vloeibaar genoeg is om te verwerken.
  • Doe in een spuitzak.

Joconde biscuit

  • Klop de eieren met de helft van de suiker luchtig en bleekgeel.
  • Smelt de boter.
  • Klop de eiwitten met de resterende suiker stijf.
  • Zeef het amandelmeel en het meel boven het eimengsel en schep voorzichtig door.
  • Spatel de gesmolten boter door het beslag.
  • Schep het stijfgeklopte eiwit door het beslag.
  • Bak het beslag samen met het decoratiebeslag af.

Decoratiebeslag

  • Klop de roomboter met de poedersuiker los.
  • Voeg de eiwitten toe en klop tot een samenhangend geheel.
  • Verdeel het mengsel in 3 delen (elk 60 gram).
  • Maak de verschillende kleuren beslag met de volgende verhoudingen:
  •      Oranje: 60 gram beslag + 20 gram bloem + oranje kleurstof
  •      Groen: 60 gram beslag + 20 gram bloem + groene kleurstof
  •      Bruin: 60 gram beslag + 13 gram bloem + 7 gram cacaopoeder
  • Doe elke kleur in een aparte spuitzak.
  • Spuit een pompoen-patroon met planten op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat 10 minuten opstijven in de vriezer.
  • Verdeel voorzichtig het jocondebiscuit over het pompoen-patroon.
  •  Bak 7 minuten af in de voorverwarmde oven.

Chocolade biscuit

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten samen met de suiker stijf.
  • Smelt de boter.
  • Spatel de eidooiers voorzichtig door de eiwitten.
  • Zeef de bloem en het cacaopoeder boven het eimengsel en schep voorzichtig door.
  • Spatel de gesmolten boter er voorzichtig door.
  • Verdeel het biscuit over de springvorm(en) van ø 20 centimeter.
  • Bak in 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Haal de biscuit uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de biscuits kleiner in een cirkel van ø 18 centimeter.
  • Verkruimel het weggesneden biscuit en zet opzij.
  • Snijd de biscuits horizontaal doormidden.

Pompoenkruiden

  • Vermeng alle ingrediënten.

Pompoen-mandarijn cheesecake vulling

  • Kook de pompoenblokjes 25 minuten.
  • Giet het water af en pureer.
  • Weeg 800 gram pompoenpuree af.
  • Rasp de mandarijnen.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine, het mandarijnsap en -rasp toe.
  • Giet de puree in een platte schaal en laat het afkoelen in de vriezer.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Meng de roomkaas met de pompoenpuree en de pompoen kruiden.
  • Spatel de slagroom erdoor.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Pompoen kruidenkoekjes

  • Kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier.
  • Steek met een pompoen-uitsteker 30koekjes uit.
  • Leg de koekjes 10 minuten in de vriezer.
  • Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 12 minuten af.

Decoratie

  • Rooster de pecannoten in een pan.
  • Maak pompoenen van de oranje fondant.
  • Besmeer het fondant met een beetje cacaopoeder.
  • Maak van de groene fondant de pompoenplant en -bladeren.

Opbouw

  • Zet een laag decoratie biscuit tegen de zijkant op de bodem van de schaal.
  • Leg hierin een laag chocoladebiscuit.
  • Vul op met een laag pompoen cheesecake vulling.
  • Zet een laag mandarijnpartjes aan de zijkant tegen het glas op het decoratie biscuit.
  • Vul op met pompoen cheesecake vulling.
  • Leg hierop weer een laag chocoladebiscuit.
  • Spuit hierover een laagje dulce de leche.
  • Verdeel de gebrande pecannoten erover.
  • Leg hierop een laag koekjes. En zet koekjes tegen de zijkant van de schaal.
  • Vul op met de pompoen cheesecake vulling.
  • Volg weer met een laag decoratie biscuit aan de zijkant en vul op met chocolade biscuit en pompoen cheesecake vulling.
  • Volg weer met een laag mandarijnpartjes.
  • Vul met chocoladebiscuit, dulce de leche en gebrande pecannoten.
  • Hierop komt weer een laag koekjes en de laatste laag pompoen cheesecake vulling.
  • Verkruimel de overgebleven koekjes en meng ze met het verkruimelde chocolade biscuit.
  • Verdeel de kruimels over de bovenkant.
  • Leg de fondant pompoenen, planten en blaadjes bovenop.

Presentatie

  • Grote, hoge schaal of vaas met rechte zijkanten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.