Terug

Postzegel pie

Deze vegan pie is gevuld met een curry van tofu en ui en wordt geserveerd met een mangochutney. De taart is vormgegeven als Britse postzegel met Queen Elizabeth in wit en rood vegan taartdeeg.

Enzo

Recept van
Enzo

Goed te doen
(0) reviews

Ingrediënten

Vegan Pie

  • 1250 gram patentbloem 
  • 15 gram suiker 
  • 4 eetlepels zout 
  • 600 gram plantaardige boter (Flora)
  • 12 eetlepels ijskoud water 
  • 13 eetlepels ijskoude wodka 
  • 5 eetlepels rode bietenpoeder

Curry

  • 9 eetlepels zonnebloemolie 
  • 6 gele uien 
  • 750 gram zijden tofu
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt 
  • 2 theelepels tamarinde pasta 
  • 0.25 theelepel chilipoeder 
  • 1.5 theelepel suiker 
  • 2.5 theelepel zout 
  • 1 theelepel kurkuma poeder 
  • 500 milliliter kokosmelk

Mangochutney

  • 2 onrijpe groene mango’s 
  • 2 eetlepels plantaardige olie 
  • ¼ theelepel mosterdzaad 
  • ¼ theelepel fenegriekzaad 
  • 2 kaneelstokjes  
  • 6 kruidnagels 
  • 6 zwarte peperkorrels 
  • 1 theelepel zout 
  • 2-3 eetlepels suiker

Opbouw

  • 10 eetlepels plantaardige slagroom 
  • Snuf suiker

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Rechthoekige bakvorm
  • Deegschraper 
  • Deegroller
  • Meetlat
  • Plastic folie 
  • Rond spuitmondje maat 14
  • Kwastje
  • Pizzasteen 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. 
  • Vet de bakvorm goed in. 

Vegan Pie

  • Snijd de boter in kleine blokjes en zet deze in de vriezer.
  • Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom met de garde door elkaar.
  • Voeg de helft van de boter toe en kneed het door de bloem. Voeg vervolgens de andere helft toe en herhaal dit proces.
  • Kneed vervolgens eerst het water en daarna de wodka door het deeg.
  • Blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat, waar nog wel stukken boter in zichtbaar zijn. 
  • Splits het deeg in 5 gelijke delen:  
    • Voeg 2 delen samen voor de bodem en maak er een bol van.
    • Houd 1 deel van het witte deeg apart voor de versiering van de bovenkant en maak hier ook een bal van. 
    • Voeg aan de resterende 2 delen het bietenpoeder toe. Kneed dit weer door het deeg en maak er een bol van. 
  • Pak de deegbollen in met plasticfolie en leg ze ongeveer 15 tot 30 minuten in vriezer om te koelen.

Curry

  • Snijd de uien in ringen en de tofu in blokjes. 
  • Karameliseer de uienringen in olie voor ongeveer 15 tot 20 minuten. 
  • Voeg de knoflook, tamarinde pasta, chilipoeder, suiker, zout en de kurkumapoeder toe.
  • Roerbak 1 minuut en voeg vervolgens 400 milliliter kokosmelk toe. Voeg zo nodig voor de juiste dikte van de saus nog meer kokosmelk toe naar smaak.
  • Voeg de blokjes tofu toe.
  • Laat de curry afkoelen.

Mangochutney

  • Snijd het vruchtvlees uit de 2 mango’s. 
  • Zet een pan op halfhoog vuur en voeg de olie toe. 
  • Als de olie heet is, voeg dan de kruiden toe.
  • Verhit tot het mosterdzaad opspringt.
  • Voeg de mangoblokjes, zout en suiker toe. 
  • Draai het vuur laag en stoof de mango in 10 tot 15 minuten gaar tot een dikke  textuur.
  • Haal de kaneelstokjes uit de chutney.

Opbouw

  • Haal de deegbol voor de bodem uit vriezer, rol dit uit tot 3 millimeter dikte en bekleed er de ingevette bakvorm mee.
  • Prik met een vork gaten in bodem.
  • Verdeel de curry er gelijkmatig over. 
  • Haal het rode deeg uit vriezer en rol dit uit tot 2 – 3 millimeter dikte.  
  • Bedek de pie met het rode deeg en duw de randen rondom vast met een vork. 
  • Haal de laatste witte deegbol uit vriezer en rol dit uit tot 2 – 3 millimeter dikte voor de versiering van de bovenkant.  
  • Snijd de versiering uit het witte deeg, snijd met de ronde spuitmond de randen van de postzegel.
  • Plak het deeg met water op de bovenkant van de pie.
  • Meng de slagroom met een snuf suiker en bestrijk hiermee de pie. 
  • Bak de pie in ongeveer 30 tot 40 minuten af op een pizzasteen onderin de voorverwarmde oven.
  • Serveer de pie met de mangochutney.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.