Terug

Rijksmuseum

Guido

Recept van
Guido

Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Appelmousse

  • 500 gram goudrenetten
  • 1 kaneelstokje
  • 20 gram gelatine
  • 388 gram suiker
  • 100 gram suiker
  • 170 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 600 gram slagroom
  • 100 gram rozijnen

Botercrème

  • 2 vanillestokjes
  • 500 gram melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 50 gram suiker
  • 500 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker

Koekjes buitenkant

  • 1040 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1.5 theelepel zout
  • 460 gram boter
  • 520 gram poedersuiker
  • 4 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 6 eetlepels koek-speculaaskruiden
  • 6 eetlepels cacao

Glazuur

  • 1000 gram poedersuiker
  • 200 gram gepasteuriseerd eiwit
  • rode kleurstof
  • zwarte kleurstof
  • groene kleurstof
  • blauwe kleurstof
  • 300 gram amandelschaafsel

Biscuit

  • 12 eieren
  • 330 gram poedersuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 280 gram bloem
  • 9 gram bakpoeder
  • 56 gram maïzena
  • snuf zout

Appel

  • 1 appel
  • kaneel
  • suiker

Samenstellen

  • 500 gram suiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg extra bakpapier klaar.
  • Maak mallen om de verschillende onderdelen voor het museum.
  • Leg 2 vierkante bakblikken klaar.

Appelmousse

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Voeg dit samen met een kaneelstokje en 50 gram suiker in een pannetje en laat ongeveer 20 minuten stoven.
  • Week gelatine in koud water.
  • Pureer en zeef het appelmengsel. Weeg 270 gram appelmoes af.
  • Doe 300 gram suiker en water in een pannetje en laat koken tot een suikersiroop van 121°C.
  • Klop de eiwitten met 38 gram suiker op tot een wit schuim. Schenk vervolgens langzaam de suikersiroop erbij en blijf kloppen tot de stevige, glanzende pieken op kamertemperatuur is.
  • Verwarm de gelatine heel kort zodat het gesmolten is.
  • Schenk dit bij het eiwitschuim en klop goed door.
  • Voeg appelmoes door het mengsel heen.
  • Klop de slagroom op.
  • Meng dit samen met rozijnen door het eiwitmengsel.
  • Doe in een spuitzak en laat opstijven.

Botercrème

  • Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg er uit.
  • Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Verhit de overige melk, suiker, vanillemerg en –stokje in een pannetje op laag vuur.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij het custardmengsel. Klop goed door.
  • Schenk dan alle melk er door, roer door en schenk alles terug in de pan.
  • Laat op laag vuur koken en indikken.
  • Schenk op een schaal en laat afkoelen.
  • Klop boter en poedersuiker op tot een luchtig mengsel.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom door het mengsel en laat draaien tot een luchtige crème.

Koekjes buitenkant

  • Zeef bloem, bakpoeder en zout door elkaar boven een mengkom.
  • Klop boter en suiker op tot een luchtig mengsel.
  • Voeg eieren en het merg uit de vanillestokjes toe aan het botermengsel en klop goed door.
  • Voeg het droge mengsel toe en kneed goed door elkaar tot een mooi soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  • Breng een deel op smaak met koek- en speculaaskruiden.
  • Breng het tweede deel op smaak met cacao.
  • Laat beide degen rusten in de koelkast.
  • Rol het chocoladedeeg uit en snijd de platen voor het dak van het museum er uit.
  • Rol het speculaasdeeg uit en snijd hier de wanden uit.
  • Laat weer even koud worden in de koelkast.
  • Leg het deeg op een bakplaat en bak alles 15 minuten in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Laat de oven aanstaan op 175°C.

Glazuur

  • Meng poedersuiker en eiwitten tot een egaal glazuur.
  • Deel in twee gelijke delen.
  • Kleur 1 deel baksteenrood. Decoreer hier de muren mee.
  • Kleur 1 deel donkergrijs. Decoreer hier de daken mee.
  • Maak af met geschaafde amandelen en laat opdrogen.

Biscuit

  • Klop eieren en suiker op tot lintstadium.
  • Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg er uit. Voeg dit toe aan het eimengsel.
  • Zeef bloem, bakpoeder en maïzena bij elkaar. Meng voorzichtig door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in 2 vierkante bakblikken.
  • Bak in 30 minuten gaar in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de biscuits zo bij dat ze allebei de vorm hebben van de helft van de museumvloer. Leg ze tegen elkaar aan zodat je tegen het biscuit aan kunt werken met de koeken.

Appel

  • Snijd en schil de appel en bak deze met suiker en kaneel naar smaak tot ze zacht zijn.

Samenstellen

  • Laat suiker karamelliseren.
  • Plak met behulp van de karamel de koekonderdelen voor de muren aan elkaar vast rondom de biscuit bodem
  • Vul het museum op met appelmousse en stukjes gebakken appel.
  • Plak het dak vast.
  • Garneer met botercrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.