Terug

Roze koeken van Robèrt

Een echte Hollandse klassieker: de roze koek! Hij wordt ook wel glacékoek, moesselientje of fondantcake genoemd en bestaat uit een cakeje met een laagje roze fondant. Het fondant krijgt zijn mooie roze kleur door de toevoeging van frambozenpuree. Robèrt laat je zien hoe je ze maakt.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Goed te doen
(69) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 50 gram boter (koud)
  • 90 gram bloem
  • 100 gram eigeel
  • limoenrasp
  • 1 snufje zout
  • 50 gram fijne suiker
  • 200 gram amandelspijs
  • 100 gram eiwit

Glazuur

  • 550 gram fondant
  • 100 gram frambozenpuree
  • water

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Spuitzak
  • Thermometer
  • Staande mixer met vlinder
  • Zeefje
  • Bakringen/bakjes van ø 8 centimeter
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Rasp

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 155 graden boven- en onderwarmte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de bakringen/bakjes in met boter.

Deeg

  • Snijd de boter op je werkbank in kleine stukjes door de bloem. Laat even rusten.
  • Doe de spijs in een bakje en rasp hier wat limoenrasp naar smaak doorheen.
  • Voeg het eigeel toe en meng handmatig.
  • Voeg een snufje zout toe. Blijf goed mengen.
  • Klopt het eiwit los met de staande mixer.
  • Voeg de fijne suiker toe en klop mooi luchtig. Schep een beetje eiwit apart voor het glazuur.
  • Spatel een beetje eiwit door de spijs en maak familie.
  • Voeg de rest van het eiwit toe en spatel rustig door elkaar.
  • Voeg de bloem met boter toe aan het beslag en spatel rustig door. Klop het beslag niet te luchtig!
  • Vul een spuitzak met het deeg en vul het bakje/ringetje tot iets onder de rand met het beslag.
  • Bak de cakejes in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cakejes goed afkoelen.

Glazuur

  • Verwarm de fondant tot 37 graden.
  • Voeg een beetje water en een klein beetje eiwit toe om de glazuur goed soepel te maken.
  • Haal de fondant van het vuur en voeg een scheutje frambozenpuree toe aan de fondant voor de roze kleur.
  • Doop de cakejes voorzichtig met de bovenkant in de fondant. Trek ze met korte opwaartse bewegingen langzaam weer omhoog.
  • Tip: blijf ondertussen goed roeren in de fondant, anders komt er een vliesje op.
  • Laat de roze koeken uitharden voor je ze serveert.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.