Kulich (spreekt uit Koelietsj) is een Russisch Paasbrood dat traditioneel met Pasen wordt gegeten. Dit recept is voor meerdere kulichi.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakspray
- 4x Hoge smalle broodbakvorm voor Kulich of panettone
- Vershoudfolie
- Theedoeken
- Bakkwast
- Rasp
Voorbereiding
- Wel de blanke rozijnen, rozijnen en stukjes gedroogde abrikoos in kokend water.
- Vet de broodvormen in met bakspray.
- Verwarm de oven voor op 180 graden convectie.
Pre-ferment
- Verwarm de melk tot 40 graden.
- Los de verse gist op in de melk samen met de kristalsuiker.
- Meng hier de bloem doorheen.
- Dek af en laat 5 minuten rusten op een warme plek.
Deeg
- Smelt de roomboter.
- Klop de eieren los met de vlinder.
- Voeg de kristalsuiker, vanillesuiker, sinaasappel- en citroenrasp toe en mix kort door.
- Voeg de gesmolten roomboter en smetana toe en mix kort door.
- Voeg het pre-ferment toe en mix wederom kort door, nu met de deeghaak i.p.v. de vlinder.
- Voeg 500 gram bloem, zout en melkpoeder toe, kneed voor 8-10 minuten.
- Hak de noten fijn en voeg ze samen met de gewelde rozijnen en abrikozen toe.
- Voeg eventueel 50 gram extra bloem toe.
- Dek af en laat rijzen voor 45 minuten op 40 graden tot het deeg verdubbeld is in volume.
- Spatel het gerezen deeg door.
- Verdeel met een spatel en een lepel over de bakvormen.
- Vul tot de helft van de bakvormen.
- Vet je handen in met zonnebloemolie en maak de bovenkant van het deeg glad.
- Dek af met vershoudfolie en laat rijzen voor 25-30 minuten op 40 graden.
- Bak de kulichi af in 40 minuten.
- Indien je gebruik maakt van een ijzere broodbakvorm, los de broden dan direct uit de vorm. Indien je gebruik maakt van een papieren broodbakvorm, mogen de broden hierin blijven.
Glazuur
- Klop de eiwitten schuimig.
- Voeg de poedersuiker toe.
- Klop stijf voor 5-10 minuten.
- Voeg vanille en citroensap toe.
- Dek af met een natte theedoek tot gebruik.
Topping
- Hak de geroosterde pistachenoten in kleine stukjes.
- Hak de geroosterde hazelnoten in kleine stukjes.
- Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes.
- Rasp de sinaasappel en citroen.
Kulichi versieren
- Verdeel de glazuur over de kulichi.
- Versier met de pistachenoten, rozijnen, abrikozen, sinaasappelrasp en citroenrasp.
Benieuwd naar meer recepten voor Pasen? Maak bijvoorbeeld deze super lekkere paasslof van Robèrt!
Reageren
U kunt hieronder reageren op dit recept
Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.
Inloggen Registreren