Terug

Russische Kulichi

Dit Russische paasbrood heet ‘Kulich’, of ‘Kulichi’ in meervoud. Het lijkt een beetje op een brioche en heeft een rijke vulling van rozijnen, gedroogde abrikozen, pistache en hazelnoten. Je bakt ze in een hoge smalle papieren broodbakvorm, zoals je ook bij een panettone zou doen.

Zeinab

Recept van
Zeinab

Moeilijk
(68) reviews

Ingrediënten

Pre-ferment

  • 30 gram verse gist
  • 30 gram kristalsuiker 
  • 250 milliliter volle melk
  • 200 gram patentbloem

Deeg

  • 4 eieren 
  • 125 gram roomboter, gesmolten
  • 250 gram smetana 20%
  • 225 gram kristalsuiker 
  • 16 gram vanillesuiker 
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Rasp van 1 citroen
  • 35 gram melkpoeder 
  • 10 gram zout
  • 600 gram patentbloem
  • 40 gram blanke rozijnen
  • 40 gram rozijnen
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 30 gram geroosterde pistachenoten 
  • 30 gram geroosterde hazelnoten

Glazuur

  • 70 gram eiwit 
  • 200 gram poedersuiker 
  • 1 theelepel vanille aroma 
  • 1 theelepel citroensap

Topping

  • 10 gram geroosterde gehakte hazelnoten
  • 10 gram geroosterde gehakte pistachenoten
  • 10 gram gedroogde abrikozen
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Rasp van 1 citroen

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakspray 
  • 4x Hoge smalle broodbakvorm voor Kulich of panettone  
  • Vershoudfolie
  • Theedoeken
  • Bakkwast 
  • Rasp

Voorbereiding

  • Wel de blanke rozijnen, rozijnen en stukjes gedroogde abrikoos in kokend water. 
  • Vet de broodvormen in met bakspray.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden convectie.

Pre-ferment

  • Verwarm de melk tot 40 graden. 
  • Los de verse gist op in de melk samen met de kristalsuiker. 
  • Meng hier de bloem doorheen. 
  • Dek af en laat 5 minuten rusten op een warme plek. 

Deeg

  • Smelt de roomboter. 
  • Klop de eieren los met de vlinder. 
  • Voeg de kristalsuiker, vanillesuiker, sinaasappel- en citroenrasp toe en mix kort door. 
  • Voeg de gesmolten roomboter en smetana toe en mix kort door.
  • Voeg het pre-ferment toe en mix wederom kort door, nu met de deeghaak i.p.v. de vlinder.
  • Voeg 500 gram bloem, zout en melkpoeder toe, kneed voor 8-10 minuten. 
  • Hak de noten fijn en voeg ze samen met de gewelde rozijnen en abrikozen toe. 
  • Voeg eventueel 50 gram extra bloem toe.
  • Dek af en laat rijzen voor 45 minuten op 40 graden tot het deeg verdubbeld is in volume.
  • Spatel het gerezen deeg door.
  • Verdeel met een spatel en een lepel over de bakvormen. 
  • Vul tot de helft van de bakvormen. 
  • Vet je handen in met zonnebloemolie en maak de bovenkant van het deeg glad.
  • Dek af met vershoudfolie en laat rijzen voor 25-30 minuten op 40 graden.  
  • Bak de kulichi af in 40 minuten. 
  • Indien je gebruik maakt van een ijzere broodbakvorm, los de broden dan direct uit de vorm. Indien je gebruik maakt van een papieren broodbakvorm, mogen de broden hierin blijven. 

Glazuur

  • Klop de eiwitten schuimig.
  • Voeg de poedersuiker toe.
  • Klop stijf voor 5-10 minuten. 
  • Voeg vanille en citroensap toe.
  • Dek af met een natte theedoek tot gebruik.

Topping

  • Hak de geroosterde pistachenoten in kleine stukjes.
  • Hak de geroosterde hazelnoten in kleine stukjes.
  • Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes.
  • Rasp de sinaasappel en citroen. 

Versieren

  • Verdeel de glazuur over de kulichi. 
  • Versier met de pistachenoten, rozijnen, abrikozen, sinaasappelrasp en citroenrasp. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.