Terug

Salted caramel layercake

Martine

Recept van
Martine

Moeilijk
(14) reviews

Ingrediënten

Cakes

  • 120 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 135 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 260 gram bloem
  • 240 milliliter karnemelk
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel baking soda

Shortbread

  • 55 gram kristalsuiker
  • 120 gram roomboter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespuntje zout

Gekarameliseerde pecannoten

  • 20 gram boter
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 200 gram pecannoten
  • zout

Karamelsaus

  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • 8 eetlepels water
  • 180 gram roomboter
  • 240 gram slagroom
  • 1 eetlepel zeezout

Frosting

  • 220 gram roomboter
  • 135 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 milliliter slagroom
  • 345 gram roomkaas
  • 0.25 theelepel zout
  • 330 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet drie bakvormen in met een diameter van 18 centimeter.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg een bakplaat met bakpapier klaar.

Cakes

  • Klop boter, kristalsuiker en basterdsuiker romig.
  • Voeg al kloppend één voor één de eieren toe.
  • Voeg vervolgens het vanille extract toe en klop tot een luchtig mengsel.
  • Voeg bloem en karnemelk afwisselend toe en meng tussendoor goed door tot alles is opgenomen.
  • Meng azijn en backingsoda en meng door het cakebeslag. Klop even door totdat alles is gemengd. Niet te lang mixen, dan slaat u de lucht er uit.
  • Verdeel het mengsel over de drie springvormen en bak de cakes bruin in ongeveer 20 minuten in de warme oven.
  • Zodra de cakes gaar zijn, stort op een rooster en laat afkoelen.

Shortbread

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de mengkom en meng tot een soepel deeg.
  • Kruimel het deeg op de bakplaat.
  • Bak 20 minuten in de oven. Schep het kruimeldeeg na 10 minuten bakken even om.

Gekarameliseerde pecannoten

  • Smelt de boter in een koekenpan.
  • Voeg honing en suiker toe en laat karamelliseren. Als u geen gezouten pecannoten gebruikt, voeg dan ook een snuf zout toe.
  • Bewaar een paar mooie pecannoten voor de garnering, meng de rest door de karamel.

Karamelsaus

  • Smelt de suiker met het water in een pannetje en laat karamelliseren.
  • Voeg dan boter en slagroom toe en roer goed door.
  • Roer als laatste het zeezout door de karamel.
  • Laat 10 tot 15 minuten afkoelen.

Frosting

  • Laat in een steelpannetje 90 gram boter smelten en los hier de basterdsuiker in op. Laat maximaal 10 seconde koken.
  • Voeg slagroom toe, roer goed door en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Doe de rest van de boter, roomkaas en zout in een mengkom en mix even goed door.
  • Zet de mixer op de laagste stand en schenk in een dun straaltje het botermengsel erbij. Mix tot een gladde massa.
  • Roer tenslotte de poedersuiker erdoor.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Samenstellen

  • Leg de taartbodems op een werkbank en prik in iedere cake een paar gaatjes met een satéprikker.
  • Overgiet de bodems met een laagje karamelsaus en laat intrekken.
  • Herhaal.
  • Bedek vervolgens iedere cake met een laag frosting.
  • Kruimel het shortbread en de gekarameliseerde pecannoten erover.
  • Schenk eventueel nog wat karamelsaus over de frosting.
  • Stapel de taart op elkaar.
  • Smeer de hele taart af met frosting en maak de cake strak met behulp van een speciale side scraper of paletmes.
  • Doe de overgebleven karamelsaus in een klein spuitzakje en spuit een mooi patroon bovenop de taart.
  • Kruimel het overgebleven shortbread over de taart en tenslotte nog wat zeezout.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.