Terug

Scandinavisch kerst

Een ware traktatie voor het oog, deze heerlijke en ongecompliceerde tulband met gedroogd fruit!

Hanneke

Recept van
Hanneke

Goed te doen
(18) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 50 gram suiker
  • 300 milliliter volle melk
  • 30 gram boter
  • 1 ei
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 1 citroen (rasp)
  • 100 gram dadels
  • 150 gram gedroogde cranberry’s
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde abrikoos
  • 150 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 theelepel kardemom
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden
  • 1 theelepel zout

Glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 40 milliliter sinaasappelsap

Garnering

  • 250 gram rode marsepein
  • 250 gram groene marsepein

Afwerken/decoratie

  • 100 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Grote mengkom
  • Tulbandvorm
  • Kwast

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Brood

  • Breng een pan met melk aan de kook, haal de pan van het vuur en voeg boter en suiker toe.
  • Men in een mengkom bloem, gist, kardemom, gember, kaneel, koekkruiden en zout en voeg de citroen- en sinaasappelrasp toe. Meng goed.
  • Kneed het melkmengsel samen met het bloemmengsel en het ei 10 minuten in de keukenmachine.
  • Kneed het deeg vervolgens nog 4 minuten met de hand.
  • Voeg het gedroogde fruit en de walnoten toe, kneed goed en laat het deeg rijzen totdat de volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg voor een laatste keer en sla de lucht eruit en vorm het deeg zodat deze in de tulbandvorm past.
  • Leg het deeg in de vorm en laat weer rijzen totdat de volume is verdubbeld.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak het brood in 45 minuten gaar.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker met sinaasappelsap en roer goed door.

Garnering

  • Kneed kerstvormpjes van de marsepein.

Afwerken/decoratie

  • Garneer de tulband met glazuur, geschaafde amandelen en de marsepeinen vormpjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.