Terug

Slaapmuts met ragout van kippedijen

Een grote, knapperige bladerdeegpastei over een zacht-romige ragout, daar kan je op een koude dag van dromen.

Evert

Recept van
Evert

Hartig
Expert
(3) reviews

Ingrediënten

Korstdeeg

  • 500 gram patentbloem
  • 80 gram margarine
  • 3 deciliter water
  • 450 gram roomboter
  • 80 gram bloem
  • 10 gram zout
  • ei voor het bestrijken

Kippenragout

  • 4 ontbeende kippedijen
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 125 gram champignons
  • 100 gram kalfsgehakt
  • 2 gram gehaktkruiden
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 100 milliliter room
  • verse peterselie
  • citroensap

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg hittebestendige schaaltjes klaar waar het deeg overheen gebakken kan worden.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.

Korstdeeg

  • Meng de patentbloem met margarine tot een kruimeldeeg.
  • Voeg het water toe en maak er een glad deeg van (dit is het gronddeeg).
  • Maak de vetstofplak door roomboter, bloem en zout door elkaar te kneden.
  • Bestuif de werkbank met bloem.
  • Rol het gronddeeg en de vetstofplak uit.
  • Leg de vetstofplak op het gronddeeg.
  • Rol dit uit tot een lange plak, veeg het overtollige bloem er af en vouw in drieën.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit tot een lange plak.
  • Vouw in vieren en laat 30 minuten rusten in plasticfolie in de koelkast.
  • Rol het deeg vervolgens opnieuw uit, stof af en vouw in vieren.
  • Herhaal het uitrollen en vouw het deeg in vieren. Laat een kwartier rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg voor de laatste keer uit en modeleer over de bodem van de schaaltjes.
  • Kluts een ei en bestrijk het deeg hiermee.
  • Bak de ragoutbakjes eerst 12 minuten in de hete oven. Schakel vervolgens de temperatuur terug naar 190°C en bak ze nog eens 15 minuten.

Kippenragout

  • Kook de kippendijen in een ruime pan met water en bouillonblokje gaar.
  • Snijd de champignons in schijfjes en fruiten in een koekenpan.
  • Meng het kalfsgehakt met de gehaktkruiden en rol hier balletjes van.
  • Kook de balletjes in een pan met water in 10 minuten gaar.
  • Maak een roux door 50 gram boter te smelten in een pannetje. Roer hier 60 gram bloem doorheen.
  • Zeef de bouillon die gebruikt is voor het garen van de kippendijen.
  • Breng de roux op smaak met de bouillon.
  • Laat de roux ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg af en toe wat extra bouillon toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
  • Snijd de kippendijen in stukjes en voeg samen met de champignons toe aan de roux.
  • Roer als laatste de eidooier en room door de roux.
  • Breng op smaak met peterselie, citroensap, peper en zout.
  • Serveer de kippenragout bij het slaapmutsje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.