Terug

Soesjestoren

Expert
(42) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 400 gram water
  • 200 gram boter
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 6 eieren
  • 500 milliliter slagroom

Chocoladesaus

  • 280 milliliter melk
  • 180 gram suiker
  • 60 gram cacaopoeder
  • 3 gelatine blaadjes

Samenstellen

  • 500 gram suiker
  • 15 eetlepels water
  • marsepein
  • fondant

Bereidingswijze

Soesjes

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe water en boter samen in een pannetje en zet op het fornuis.
  • Als het water kookt en de boter helemaal is gesmolten, haal het pannetje van het vuur.
  • Voeg de bloem toe en roer het geheel stevig door tot een deegbal ontstaat.
  • Zet het mengsel terug op het vuur en laat de bal garen tot het gaat ‘zweven’.
  • Stort het mengsel in de keukenmachine of een mengkom en klop de eieren er één voor één bij tot een glad beslag ontstaat. (Let op: als u dit in het warme pannetje doet, krijg u direct een gebakken ei, doe dit dus in een koude pan of beslagkom).
  • Doe het soezenbeslag in een spuitzak.
  • Spuit kleine dopjes deeg op de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat 10 minuten in de hete oven. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 200°C en bak de soesjes nog 15 minuten.
  • Haal de soesjes uit de oven en laat ze 5 tot 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Klop ondertussen de slagroom op en doe in een spuitzak.
  • Maak, als de soezen afgekoeld zijn, kleine gaatjes in de onderkant van de soezen en vul met slagroom.

Chocoladesaus

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng melk met suiker samen in een pannetje aan de kook.
  • Zodra het goed kookt, haal de pan van het vuur en roer het cacaopoeder er goed door.
  • Zet het pannetje terug op het vuur, breng zachtjes aan de kook en laat de saus een beetje indikken.
  • Roer als laatste de gelatineblaadjes erdoor.
  • Doe in een dichte spuitzak (dus zonder spuitmondje).

Samenstellen

  • Doe de suiker en het water samen in een pan een laat het rustig karamelliseren.
  • Stop het kookproces door het pannetje in een laagje koud water te zetten zodra de karamel op de gewenste kleur is.
  • Haal het er na een halve minuut weer uit.
  • Maak van karton een kegelvormige ´toren´ en bekleed met aluminiumfolie.
  • Doop de soesjes in de karamel en plak ze tegen de toren aan (begin onderaan). Bouw op die manier de toren op.
  • Werk snel, want de karamel wordt snel hard. Verwarm het eventueel weer even op laag vuur.
  • Knip een klein stukje van de spuitzak met chocoladesaus en decoreer de toren met de chocolade.
  • Kneed de marsepein en maak mooie decoratie. Plak met wat karamel op de toren.
  • Doe hetzelfde met de fondant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.