Terug

Spek-takel

Manuela

Recept van
Manuela

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Spekkoek

  • 375 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 8 eieren
  • 100 gram patentbloem
  • 3 theelepels kaneel (gemalen)
  • 2 theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 3 theelepels ketoembar (gemalen)
  • 0.25 theelepel gemalen laos
  • 2 theelepels nootmuskaat (gemalen)
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • 1 theelepel anijs (gemalen)
  • 1 mespuntje zout

Vanille ijs met ahornsiroop

  • 1 vanillestokje
  • 250 gram volle melk
  • 275 gram slagroom
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 4 eidooiers
  • 1 eetlepel suiker

Kletskoppen

  • 45 gram zachte boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram melk
  • snufje zout
  • vanille-extract
  • 50 gram witte amandelen
  • 75 gram Zeeuwse bloem

Samenstellen

  • 3 Jonagold appels
  • 20 gram boter
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • snufje kaneel

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een vierkante springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Spekkoek

  • Klop boter, 175 gram basterdsuiker en het merg uit het vanillestokjes romig.
  • Splits de eieren.
  • Voeg al kloppend eidooiers een voor een toe aan het botermengsel. Meng tussendoor goed door tot een egale massa ontstaat. Klop goed op.
  • Zeef bloem boven de kom en spatel door het beslag.
  • Klop eiwitten los en voeg dan 25 gram suiker toe. Klop tot stijve, witte pieken.
  • Spatel eiwitten door het boterbeslag. Klop tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag in twee delen.
  • Breng 1 beslag op smaak met zout en specerijen.
  • Schep 2 eetlepels bruin beslag in de springvorm en maag een laagje van ongeveer 0,5 centimeter. Bak in ongeveer 3-4 minuten gaar. Haal uit de oven.
  • Zet de oven op de grilstand.
  • Schep 2 eetlepels wit beslag op het eerste laagje en maak weer een laagje van 0,5 centimeter. Gril deze 1-2 minuten in de oven.
  • Herhaal deze stappen tot minstens 10 lagen.
  • Zodra alle lagen gegrild zijn, laat de koek 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Verwijder de springvorm en laat opkoelen op een rooster. Snijd bij.

Vanille ijs met ahornsiroop

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Doe merg en stokje in een pan.
  • Voeg melk, slagroom en ahornsiroop toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen.
  • Klop eidooiers met een eetlepel suiker flink op in de keukenmachine of gebruik een handmixer.
  • Schenk het hete melkmengsel er beetje bij beetje bij.
  • Verwarm het geheel op een heel laag pitje tot er binding ontstaat. Laat het niet koken! Als het de juiste consistentie heeft, laat het eerst afkoelen in de koelkast.
  • Giet het vervolgens in de ijsmengkom. Zet aan en draai het langzaam tot ijs.

Kletskoppen

  • Verwarm de oven op 160°C.
  • Mix zachte boter, basterdsuiker, melk, een snufje zout, een paar druppels vanille extract en een snufje kaneel tot een gladde massa.
  • Hak de amandelen fijn en meng door het beslag.
  • Zeef de bloem boven het beslag en meng goed door.
  • Maak met een theelepel kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaatje en druk ze een beetje plat. Bak in 8 minuten bruin en krokant.

Samenstellen

  • Schil de appels en snijd in dunne schijfjes.
  • Smelt boter in een koekenpan en bak de schijfjes een beetje aan met suiker en kaneel.
  • Serveer plakjes spekkoek met ijs, warme appelschijfjes en kletskoppen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.