E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sweet sixteen

De dochter van Anouk is pas 16 geworden, dus deze high tea is speciaal voor haar. Anouk maakt elk jaar een high tea voor haar dochter en d’r vriendinnen en dit jaar heeft ze de meiden gevraagd wat ze graag zouden willen hebben tijdens de high tea. Dit spektakelstuk is een verzameling van alles wat de meiden lekker vinden. Broccoli-courgettesoep, chocolade cupcakes, focaccia, bonbons, scones, wraps. Een rijke verzameling!

Anouk

Recept van
Anouk

Hartig
Moeilijk
(11) reviews

Ingrediënten

Scones

  • 450 gram (bio) patent tarwebloem
  • 2 gram zout
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 15 gram bakpoeder
  • 200 milliliter karnemelk

Clotted cream

  • 125 gram mascarpone
  • 125 gram ongezoete slagroom

Aardbeienjam

  • 250 gram aardbeien
  • 100 gram geleisuiker speciaal, half zoet
  • rasp van 1 citroen
  • 1 eetlepel citroensap

Chocoladecakejes met pralinécrème

  • 140 gram (bio) patent tarwebloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 7 gram bakpoeder
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 ei
  • 120 gram koffie
  • 60 gram volle melk
  • 60 gram zonnebloemolie
  • 250 gram volle melk
  • 25 gram roompoeder
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram geroosterde hazelnoten
  • 40 gram water
  • 80 gram kristalsuiker
  • 32 gram amandelmeel

Pralinécrème

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • banketbakkersroom
  • hazelnootpasta

Yoghurt-citroenmousse

  • 3 gelatineblaadjes
  • 2 citroenen (rasp)
  • 150 gram citroen (sap)
  • 195 gram volle yoghurt
  • 95 gram kristalsuiker
  • 350 gram slagroom

Victoriabeslag

  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 0.5 eiwit
  • 12 frambozen
  • 1 vel bladgoud

Bonbons

  • 400 gram pure chocolade callets
  • 30 gram water
  • 60 gram kristalsuiker
  • 40 gram slagroom
  • 10 gram roomboter
  • grof zeezout
  • 100 gram melk chocolade
  • 60 gram slagroom
  • snuf kaneel
  • 12 hazelnoten, in stukjes

Wraps met avocado en gerookte zalm

  • 250 gram maïsmeel
  • 300 milliliter water
  • 0.5 theelepel zout
  • 3 stuks rijpe avocado
  • 1 citroen
  • 0.5 theelepel uipoeder
  • snuf chilipoeder
  • zwarte peper (gemalen)
  • grof zeezout
  • 5 rijpe trostomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 4 takjes verse koriander
  • 200 gram gerookte zalm

Broccoli-courgettesoep

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram roomboter
  • zwarte peper (gemalen)
  • zout
  • chilipoeder
  • 400 gram courgette
  • 100 gram broccoli
  • 500 milliliter water
  • 1 eetlepel slagroom

Focaccia

  • 500 gram (bio) patent tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram gedroogde gist
  • 40 milliliter olijfolie
  • 360 gram koud water
  • 100 gram griesmeel
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 100 gram feta
  • grof zeezout
  • gedroogde oregano

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Muffin bakvorm
  • Cupcake papiertjes
  • Bonbonvorm
  • Deegroller
  • Gekarteld groot spuitmondje
  • Spuitmond met dun lang spuitmondje om cakejes te vullen
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Staafmixer
  • Hakmolen
  • Spuitzakken
  • Rasp
  • Siliconen bakmat
  • Kwastje
  • Suikerthermometer
  • Steen om te tableren
  • Plamuurmes om te tableren
  • Ronde uitsteker van ø 7 centimeter
  • Acetaatfolie

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet 12 papieren cupcakevormpjes in een muffin bakvorm.
  • Leg een siliconen bakmat klaar.
  • Vet een vierkante kunststofbak in met olijfolie.
  • Leg spuitzakken klaar, waarvan 1 met gekarteld spuitmondje.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Zet een kopje koffie en laat afkoelen.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Zet 12 dessertglaasjes klaar.

Scones

  • Meng de bloem met het zout.
  • Snijd de boter in blokjes en wrijf het met je vingers door de bloem.
  • Voeg de suiker, eieren en bakpoeder toe en roer door.
  • Voeg 100 milliliter karnemelk toe en roer door.
  • Voeg beetje bij beetje meer melk toe tot het deeg goed is. Het deeg moet zacht zijn, dus wellicht is niet alle karnemelk nodig.
  • Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg een paar keer rustig door.
  • Rol uit tot 2 centimeter dik.
  • Steek 12 cirkels van 7 centimeter uit.
  • Leg op een bakplaat met bakpapier.
  • Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee.
  • Bak in 13-15 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Presenteer met clotted cream en aardbeienjam.

Clotted cream

  • Klop de slagroom lobbig.
  • Voeg de mascarpone toe en klop op.
  • Zet koel tot gebruik.

Aardbeienjam

  • Was de aardbeien en snijd ze grof.
  • Breng aan de kook met de geleisuiker, citroenrasp en -sap en laat 5 minuten pruttelen.
  • Pureer eventueel een beetje grof.
  • Giet in een schaal en zet koel weg tot gebruik.

Chocoladecakejes met pralinécrème

Chocoladecakejes 

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden.
  • Zeef de bloem, cacao en bakpoeder.
  • Voeg de suiker en zout toe.
  • Meng het ei met de koude koffie, melk en zonnebloemolie.
  • Spatel het bloemmengsel er doorheen.
  • Verdeel het beslag in de 12 cakevormpjes.
  • Bak in 22 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Vul de cakejes met een kneepje karamel van de bonbons.

Banketbakkersroom

  • Roer de kookroompoeder en suiker met een scheutje melk tot een papje.
  • Snijd een vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de overige melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Roer een beetje warme melk door het papje.
  • Giet terug in de pan en laat al roerend koken tot het begint te binden.
  • Stort op een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Hazelnootpasta

  • Breng het water met de suiker aan de kook tot karamel.
  • Voeg de hazelnoten toe.
  • Giet op een siliconen bakmat en laat afkoelen.
  • Breek in brokken.
  • Houd een beetje achter de hand voor de decoratie.
  • Voeg de rest samen met de amandelmeel en maal tot pasta.

Pralinécrème

  • Klop de boter met de afgekoelde banketbakkersroom luchtig, romig en wit.
  • Voeg de hazelnootpasta toe en klop nog kort door.
  • Doe de crème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Spuit mooie toeven op de chocoladecakejes.
  • Hak de brok hazelnoot-karamel die je achter de hand had gehouden fijn.
  • Decoreer de toeven met wat fijngehakte hazelnootjes.

Yoghurt-citroenmousse

  • Breng 50 gram citroensap met 70 gram suiker aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe.
  • Laat even afkoelen.
  • Voeg het overige sap toe.
  • Roer de citroenrasp door de yoghurt.
  • Roer het afgekoelde citroensap door de yoghurt.
  • Klop de slagroom lobbig met 25 gram suiker.
  • Spatel de slagroom door het citroen-yoghurt mengsel.
  • Doe in een spuitzak.
  • Vul 12 dessertglaasjes met een bodempje aardbeienjam (van de scones).
  • Vul op met de mousse.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Victoriabeslag

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
  • Meng de amandelen met de suiker en het eiwit.
  • Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
  • Bak 20 minuten. Schep tussendoor om.
  • Laat afkoelen.
  • Breek in stukken en verdeel over de yoghurt-citroenmousse.
  • Decoreer het geheel met frambozen en een beetje bladgoud.

Bonbons

Bonbon

  • Smelt de chocolade en breng via tableren of enten op temperatuur.
  • Vul de bonbonvorm met de op temperatuur gebracht chocolade.
  • Strijk de overtollige chocolade weg.
  • Houd de vorm ondersteboven en laat de overtollige chocolade uitlekken op een bakplaat (deze chocolade kun je opnieuw gebruiken).
  • Strijk af en laat de chocolade stollen.

Karamel

  • Breng de suiker met het water aan de kook tot 180 graden.
  • Verwarm de slagroom en voeg toe aan de karamel.
  • Roer door en laat vervolgens afkoelen tot gebruik.
  • Roer de roomboter door de karamel.
  • Voeg een beetje zeezout toe aan de karamel.
  • Doe de afgekoelde karamel in een spuitzak en spuit in iedere bonbon een beetje karamel.

Ganache

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
  • Doe de chocolade in een hittebestendige kom.
  • Verwarm de slagroom tot hij net niet kookt.
  • Giet de slagroom over de chocolade, laat even staan en roer daarna door.
  • Roer de kaneel erdoor.
  • Rooster de hazelnoten 15 minuten in de oven.
  • Snijd ze fijn.
  • Meng door de ganache.
  • Doe de afgekoelde ganache in een spuitzak.
  • Spuit in iedere bonbon, bovenop de karamel, een laagje ganache.
  • Zorg dat je 2 millimeter van de rand blijft.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Opbouw

  • Smelt de overgebleven chocolade en breng via tableren of enten op temperatuur.
  • Haal de bonbonvorm uit de koeling.
  • Verwarm de bonbons aan de ganache kant kort met een föhn of brander.
  • Sluit de bonbons af met de chocolade.
  • Strijk de vorm strak af.
  • Zet in de koeling en laat stollen.
  • Spuit met de overige chocolade 14 keer een ‘16’ op acetaatfolie.
  • Laat stollen en decoreer de chocolade cakejes ermee.
  • Haal de vorm uit de koeling, keer om en tik de bonbons eruit.

Wraps met avocado en gerookte zalm

Tortilla

  • Kneed het maïsmeel met het water en zout tot een mooi deeg.
  • Doe in een kom en dek af met een theedoek.
  • Laat minimaal een half uur rusten.
  • Vorm 12 bolletjes.
  • Rol elk bolletje uit tot een platte pannenkoek tussen bakpapier.
  • Verwarm een koekenpan goed heet en draai daarna naar middelmatige temperatuur.
  • Bak iedere tortilla kort aan beide kanten.
  • Bewaar in een theedoek tot gebruik.
  • Vul iedere tortilla met guacamole, warm gerookte zalm en tomatensalsa.

Guacamole

  • Prak de avocado’s grof en breng op smaak met citroensap, uipoeder, chilipoeder, zwarte peper en zout.

Tomatensalsa

  • Snijd het vruchtvlees van de tomaten in fijne blokjes.
  • Snijd het sjalotje, de knoflook en de halve rode peper fijn.
  • Meng en breng op smaak met olijfolie, limoensap en fijngesneden koriander.

Broccoli-courgettesoep

  • Snijd de ui fijn en fruit in de boter.
  • Voeg de knoflook toe.
  • Snijd de courgette en broccoli in kleine stukken en bak kort mee.
  • Voeg het water toe en laat 20 minuten koken met de deksel op de pan.
  • Pureer de soep.
  • Breng de soep op smaak met de peper, zout, chilipoeder en slagroom.

Focaccia

  • Doe de bloem met het zout en de gist in een kom. Zorg dat het zout en de gist niet bij elkaar liggen.
  • Voeg de olijfolie en 270 gram water toe.
  • Meng met deeghaken door elkaar.
  • Voeg de rest van het water toe tot je een mooi deeg hebt. Misschien is daarvoor niet al het water nodig.
  • Mix 5 tot 8 minuten tot je een zacht en elastisch deeg hebt.
  • Leg het deeg in de ingevette kunststof bak.
  • Laat onder een theedoek een uur rijzen.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en druppel er wat olijfolie over.
  • Strooi griesmeel op je werkblad.
  • Verdeel het deeg in 2 delen.
  • Rek elk deegje plat en gelijkmatig uit tot een focaccia.
  • Druk met je vingers kuiltjes in het deeg.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en verdeel over het deeg.
  • Verkruimel de feta en verdeel ook over het deeg.
  • Besprenkel de focaccia’s met olijfolie.
  • Strooi wat zeezout en gedroogde oregano erover.
  • Bak in 15-17 minuten gaar.
  • Bedruppel eventueel na het bakken met wat olijfolie.
  • Snijd in stukken en serveer bij de soep.

Presentatie

  • Drie witte étagères.
  • 12 soep glaasjes
  • 12 dessertglaasjes
  • Prikkertjes voor de wraps

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.