E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Strijd om de sterren

Deze taart maak je met yoghurt cake beslag. Dit beslag gebruik je vervolgens voor een citroen-maanzaadcake en een Tia Maria-cake met tonkabonen. Een bijzondere, maar lekkere combinatie, volgens de jury.

Ingrid

Recept van
Ingrid

Cake
Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Yoghurt cake beslag

  • 550 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 10 eieren
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 2,5 theelepel baking soda
  • Snuf zout
  • 685 gram bloem

Citroen-maanzaadcake

  • 2/3 van het yoghurtcakebeslag
  • Rasp en sap van 2 citroenen

Tia Maria-cake met tonkabonen

  • 1/3 van het yoghurtcakebeslag
  • 2 tonkabonen geraspt
  • 4 theelepels Tia Maria

Zwitserse meringue-gember-botercrème

  • 135 gram eiwit
  • 250 gram fijne suiker
  • 400 gram koude boter in blokjes
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 5 centimeter verse gember geraspt

Mango-rozijnenjam

  • 600 gram eetrijpe mango in kleine blokjes
  • 150 gram geleisuiker
  • 100 gram rozijnen
  • Rasp en sap van 1 citroen

Tonkabonenglazuur

  • 200 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 1 hele en 1 geraspte tonkaboon

Gemberkoek

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 ei
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram roomboter
  • 6 roze en 4 blauwe velletjes ouwel
  • Pen met eetbare zwarte inkt

Taartbekleding

  • 80 gram witte rolfondant
  • Blauwe eetbare glitter
  • Zilveren eetbare glitter
  • Vloeibare blauwe en rode kleurstof

Chocoladeganache

  • 300 gram pure chocolade
  • 300 milliliter room

Bereidingswijze

Taart met yoghurt cake en tonkabonen

Spektakelstuk Ingrid - Strijd om de sterrenEen lekkere taart! Volgens Robèrt. De tonkabonen, die in dit recept goed gedoseerd zijn, maken deze taart extra bijzonder. De mango-rozijnenjam geeft het geheel een warme smaak.

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakvorm met een doorsnede van 25 centimeter en een hoogte van 7,5 centimeter
  • Ronde bakvorm met een doorsnede van 17,5 centimeter en een hoogte van 10 centimeter
  • Bakspray
  • Bakpapier
  • Paletmes
  • Spuitflesje
  • Ronde uitsteekvormpjes met een doorsnede van 5 centimeter
  • 10 sterretjes (vuurwerk)
  • Keukentouw
  • Pompflesje voor glitter
  • 4 metalen satéprikkers
  • 10 houten cocktailprikkers

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht.

Basisrecept yoghurtcakes

  • Klop de boter en suiker romig. 
  • Voeg de yoghurt toe en mix tot een egaal geheel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en zorg dat de eieren tussendoor in het geheel zijn opgenomen. 
  • Zeef de bloem, baking soda, het bakpoeder en zout en voeg al mixend in kleine beetjes toe aan het mengsel.
  • Doe tweederde van het beslag in een kom voor de citroen-maanzaadcake.
  • Voeg vervolgens het overgebleven deel van het beslag toe aan een andere kom voor de Tia Maria-cake.

Citroen-maanzaadcake

  • Meng de rasp en het sap van de citroenen door het yoghurtbeslag met een garde.
  • Roer hierna het maanzaad erdoor.
  • Vet de grote bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Stort het beslag in het blik en bak de cake af in 60 tot 80 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake even afkoelen en stort daarna ondersteboven uit op een rooster met bakpapier.

Tia Maria-cake

  • Meng de Tia Maria door het yoghurtbeslag met een garde. 
  • Roer de tonkabonenrasp erdoor zodra de Tia Maria is opgenomen.
  • Vet de kleine bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Stort dit beslag in de bakvorm en bak de cake af in 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake even afkoelen en stort daarna ondersteboven uit op een rooster met bakpapier.
  • Zet de oven op 170 graden voor de gemberkoek.

Mango-rozijnenjam

  • Laat de gesneden mango samen met de suiker, rozijnen, citroenrasp en het citroensap inkoken op matig vuur.
  • Roer na ongeveer vijf minuten goed door.
  • Haal de jam uit de pan zodra de jam een laagje op de lepel achterlaat.
  • Zet koel weg.

Gemberkoek

  • Meng alle ingrediënten met de hand tot een samenhangend deeg. 
  • Rol uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Leg het deeg even in de vriezer als het plakkerig is.
  • Haal de lap uit de vriezer en steek met de ronde uitsteekvorm 10 rondjes uit.
  • Snijd met een scherp mes een ‘1’ uit het deeg.
  • Gebruik de ronde uitsteekvorm om een ‘0’ te maken. 
  • Leg de vormpjes op een bakplaat en steek een metalen prikker in de cijfers en 2 van de rondjes.
  • Bak de koekjes af in 15 minuten. 
  • Laat afkoelen en trek de metalen pinnen eruit, vervang door cocktailprikkers en leg weg. 
  • Snijd met een mes 10 rondjes uit de ouwel en teken hier met de eetbare inkt gezichtjes op.
  • Lijm de gezichtjes met een papje van poedersuiker en water op de koekjes en leg weg.

Tonkaglazuur

  • Doe het water, de suiker en de tonkabonen in een klein pannetje.
  • Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten inkoken tot siroop.
  • Zeef en laat afkoelen.

Zwitserse meringue-gember-botercrème

  • Verwarm de eiwitten met de suiker au bain-marie in de mengkom van de keukenmachine.
  • Mix voortdurend.
  • Zet de kom op de keukenmachine zodra de suiker is opgelost en mix tot er stijve pieken ontstaan. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Zet de keukenmachine op de laagste stand en voeg stukje voor stukje de boter toe.
  • Doe dit telkens als het vorige stukje is opgenomen.
  • Voeg als laatste het vanillemerg en de gember toe. 
  • Verdeel de botercrème in 2 spuitzakken en leg koel weg.

Chocoladeganache

  • Breek de chocolade in kleine stukjes en leg de stukjes in een hittebestendige schaal. 
  • Verwarm de room in een steelpannetje tot het kookpunt.
  • Haal van het vuur en overgiet de chocolade. 
  • Laat even afkoelen en giet de helft over in het spuitflesje. 
  • Zet de andere helft even aan de kant.

Opbouw

  • Begin met de citroen-maanzaadcake. 
  • Draai de cake om, halveer de cake en leg de bovenkant ernaast. 
  • Smeer op de open kant 2 eetlepels glazuur en wrijf wat uit. 
  • Smeer er vervolgens 2 eetlepels botercrème over en daarna 1 eetlepel mango-rozijnenjam. 
  • Leg de bovenkant weer terug op de cake. 
  • Smeer af met botercrème en zet koel weg.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor de Tia Maria-cake.
  • Haal nu de citroen-maanzaadcake uit de koeling. 
  • Bespuit de hele buitenrand van de grote cake met de zilveren glitter. 
  • Giet nu de ganache over de bovenkant en houd wat over voor de koekcijfers. 
  • Smeer de ganache tot aan de randen uit met een paletmes.
  • Spuit met het flesje de chocolade zo langs de rand dat een gedeelte naar beneden loopt.
  • Pak nu de Tia Maria-cake uit de koeling en bespuit deze met de blauwe glitter.
  • Plaats nu de kleine cake voorzichtig midden op de grote.
  • Maak 2 kleine bollen fondant op kleur met de rode en blauwe kleurstof. 
  • Draai kleine balletjes en druk deze plat om er vervolgens ruitjes uit te snijden. 
  • Vouw dubbel om het keukentouw om een vlaggenslinger te maken. 
  • Steek om de 10 centimeter een prikker in de taart en bind daar de slinger aan vast.
  • Maak de taart af door de koekcijfers in de overgebleven ganache te dopen en plaats ze bovenop de taart. 
  • Plaats 2 ‘deelnemers’ op de eerste laag taart en de rest in het gras op weg naar de overwinning.
  • Plaats 10 sterretjes in een waaier achter de cijfers en steek aan op het moment suprême.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.