Terug

Strijd om de sterren

Deze taart maak je met yoghurt cake beslag. Dit beslag gebruik je vervolgens voor een citroen-maanzaadcake en een Tia Maria-cake met tonkabonen. Een bijzondere, maar lekkere combinatie, volgens de jury.

Ingrid

Recept van
Ingrid

Cake
Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Yoghurt cake beslag

  • 550 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 10 eieren
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 2,5 theelepel baking soda
  • Snuf zout
  • 685 gram bloem

Citroen-maanzaadcake

  • 2/3 van het yoghurtcakebeslag
  • Rasp en sap van 2 citroenen

Tia Maria-cake met tonkabonen

  • 1/3 van het yoghurtcakebeslag
  • 2 tonkabonen geraspt
  • 4 theelepels Tia Maria

Zwitserse meringue-gember-botercrème

  • 135 gram eiwit
  • 250 gram fijne suiker
  • 400 gram koude boter in blokjes
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 5 centimeter verse gember geraspt

Mango-rozijnenjam

  • 600 gram eetrijpe mango in kleine blokjes
  • 150 gram geleisuiker
  • 100 gram rozijnen
  • Rasp en sap van 1 citroen

Tonkabonenglazuur

  • 200 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 1 hele en 1 geraspte tonkaboon

Gemberkoek

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 ei
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram roomboter
  • 6 roze en 4 blauwe velletjes ouwel
  • Pen met eetbare zwarte inkt

Taartbekleding

  • 80 gram witte rolfondant
  • Blauwe eetbare glitter
  • Zilveren eetbare glitter
  • Vloeibare blauwe en rode kleurstof

Chocoladeganache

  • 300 gram pure chocolade
  • 300 milliliter room

Bereidingswijze

Taart met yoghurt cake en tonkabonen

Spektakelstuk Ingrid - Strijd om de sterrenEen lekkere taart! Volgens Robèrt. De tonkabonen, die in dit recept goed gedoseerd zijn, maken deze taart extra bijzonder. De mango-rozijnenjam geeft het geheel een warme smaak.

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakvorm met een doorsnede van 25 centimeter en een hoogte van 7,5 centimeter
  • Ronde bakvorm met een doorsnede van 17,5 centimeter en een hoogte van 10 centimeter
  • Bakspray
  • Bakpapier
  • Paletmes
  • Spuitflesje
  • Ronde uitsteekvormpjes met een doorsnede van 5 centimeter
  • 10 sterretjes (vuurwerk)
  • Keukentouw
  • Pompflesje voor glitter
  • 4 metalen satéprikkers
  • 10 houten cocktailprikkers

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht.

Basisrecept yoghurtcakes

  • Klop de boter en suiker romig. 
  • Voeg de yoghurt toe en mix tot een egaal geheel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en zorg dat de eieren tussendoor in het geheel zijn opgenomen. 
  • Zeef de bloem, baking soda, het bakpoeder en zout en voeg al mixend in kleine beetjes toe aan het mengsel.
  • Doe tweederde van het beslag in een kom voor de citroen-maanzaadcake.
  • Voeg vervolgens het overgebleven deel van het beslag toe aan een andere kom voor de Tia Maria-cake.

Citroen-maanzaadcake

  • Meng de rasp en het sap van de citroenen door het yoghurtbeslag met een garde.
  • Roer hierna het maanzaad erdoor.
  • Vet de grote bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Stort het beslag in het blik en bak de cake af in 60 tot 80 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake even afkoelen en stort daarna ondersteboven uit op een rooster met bakpapier.

Tia Maria-cake

  • Meng de Tia Maria door het yoghurtbeslag met een garde. 
  • Roer de tonkabonenrasp erdoor zodra de Tia Maria is opgenomen.
  • Vet de kleine bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Stort dit beslag in de bakvorm en bak de cake af in 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake even afkoelen en stort daarna ondersteboven uit op een rooster met bakpapier.
  • Zet de oven op 170 graden voor de gemberkoek.

Mango-rozijnenjam

  • Laat de gesneden mango samen met de suiker, rozijnen, citroenrasp en het citroensap inkoken op matig vuur.
  • Roer na ongeveer vijf minuten goed door.
  • Haal de jam uit de pan zodra de jam een laagje op de lepel achterlaat.
  • Zet koel weg.

Gemberkoek

  • Meng alle ingrediënten met de hand tot een samenhangend deeg. 
  • Rol uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Leg het deeg even in de vriezer als het plakkerig is.
  • Haal de lap uit de vriezer en steek met de ronde uitsteekvorm 10 rondjes uit.
  • Snijd met een scherp mes een ‘1’ uit het deeg.
  • Gebruik de ronde uitsteekvorm om een ‘0’ te maken. 
  • Leg de vormpjes op een bakplaat en steek een metalen prikker in de cijfers en 2 van de rondjes.
  • Bak de koekjes af in 15 minuten. 
  • Laat afkoelen en trek de metalen pinnen eruit, vervang door cocktailprikkers en leg weg. 
  • Snijd met een mes 10 rondjes uit de ouwel en teken hier met de eetbare inkt gezichtjes op.
  • Lijm de gezichtjes met een papje van poedersuiker en water op de koekjes en leg weg.

Tonkaglazuur

  • Doe het water, de suiker en de tonkabonen in een klein pannetje.
  • Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten inkoken tot siroop.
  • Zeef en laat afkoelen.

Zwitserse meringue-gember-botercrème

  • Verwarm de eiwitten met de suiker au bain-marie in de mengkom van de keukenmachine.
  • Mix voortdurend.
  • Zet de kom op de keukenmachine zodra de suiker is opgelost en mix tot er stijve pieken ontstaan. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Zet de keukenmachine op de laagste stand en voeg stukje voor stukje de boter toe.
  • Doe dit telkens als het vorige stukje is opgenomen.
  • Voeg als laatste het vanillemerg en de gember toe. 
  • Verdeel de botercrème in 2 spuitzakken en leg koel weg.

Chocoladeganache

  • Breek de chocolade in kleine stukjes en leg de stukjes in een hittebestendige schaal. 
  • Verwarm de room in een steelpannetje tot het kookpunt.
  • Haal van het vuur en overgiet de chocolade. 
  • Laat even afkoelen en giet de helft over in het spuitflesje. 
  • Zet de andere helft even aan de kant.

Opbouw

  • Begin met de citroen-maanzaadcake. 
  • Draai de cake om, halveer de cake en leg de bovenkant ernaast. 
  • Smeer op de open kant 2 eetlepels glazuur en wrijf wat uit. 
  • Smeer er vervolgens 2 eetlepels botercrème over en daarna 1 eetlepel mango-rozijnenjam. 
  • Leg de bovenkant weer terug op de cake. 
  • Smeer af met botercrème en zet koel weg.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor de Tia Maria-cake.
  • Haal nu de citroen-maanzaadcake uit de koeling. 
  • Bespuit de hele buitenrand van de grote cake met de zilveren glitter. 
  • Giet nu de ganache over de bovenkant en houd wat over voor de koekcijfers. 
  • Smeer de ganache tot aan de randen uit met een paletmes.
  • Spuit met het flesje de chocolade zo langs de rand dat een gedeelte naar beneden loopt.
  • Pak nu de Tia Maria-cake uit de koeling en bespuit deze met de blauwe glitter.
  • Plaats nu de kleine cake voorzichtig midden op de grote.
  • Maak 2 kleine bollen fondant op kleur met de rode en blauwe kleurstof. 
  • Draai kleine balletjes en druk deze plat om er vervolgens ruitjes uit te snijden. 
  • Vouw dubbel om het keukentouw om een vlaggenslinger te maken. 
  • Steek om de 10 centimeter een prikker in de taart en bind daar de slinger aan vast.
  • Maak de taart af door de koekcijfers in de overgebleven ganache te dopen en plaats ze bovenop de taart. 
  • Plaats 2 ‘deelnemers’ op de eerste laag taart en de rest in het gras op weg naar de overwinning.
  • Plaats 10 sterretjes in een waaier achter de cijfers en steek aan op het moment suprême.

Reageren

U kunt hieronder reageren op dit recept

Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.

Inloggen Registreren