Terug

Tarte tatin met appel

Ton

Recept van
Ton

Moeilijk
(46) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 140 gram roomboter
  • 2 eidooiers
  • 2 snuf zout
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 340 gram bloem
  • 10 eetlepels water

Vulling

  • 8 appels (elstar)

Karamelvulling

  • 100 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram roomboter

Samenstellen

  • 200 milliliter creme fraîche
  • 250 milliliter slagroom
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • chocoladecouverture

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Warm de oven voor op 200°C.
  • Vet een tarte tatin vorm in met boter.

Deeg

  • Voeg boter in blokjes, zout, eierdooiers, poedersuiker en water samen in een mengkom. Kneed even kort door.
  • Doe de bloem erbij en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Laat rusten in de koelkast.

Vulling

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd doormidden.

Karamelvulling

  • Doe water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel het gedurende 5 minuten karamelliseren.
  • Veeg indien nodig de rand van de pan schoon met een nat kwastje.
  • Laat het mengsel gedurende 1 minuut nog iets bruinen, roer eventueel met een houten pollepel.
  • Roer daarna verder met een garde.
  • Haal de pan van het vuur af en roer de room en een beetje boter erdoor.

Samenstellen

  • Vul de bakvorm met een laagje karamel.
  • Leg de appelstukken met de bolle kant op de bodem. Haal ze eventueel iets door de karamel zodat ze beter blijven liggen.
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot maximaal 4 millimeter dikte.
  • Leg de deegplak over de vorm en duw de randen om de appels heen.
  • Bak de taart gedurende 20 tot 25 minuten in de hete oven.
  • Haal uit de oven wanneer het deeg gaar is.
  • Laat even afkoelen voordat u de tarte tatin omkeert op een bord, de karamel is namelijk zeer vloeibaar. Stort het vervolgens voorzichtig op een bord of serveerschaal.
  • Klop de slagroom met suiker op en klop de crème fraîche even door. Doe beiden in een spuitzak.
  • Garneer de tarte tatin met toefjes slagroom en crème fraîche.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en maak de taart af met wat gesmolten chocolade.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.