E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pittige peer

Deze tarte tatin is een klassieker, maar met extra pit! De peer geeft een bite in deze tarte tatin en de blauwe kaas geeft hem een smakelijke twist. Voor liefhebbers van blauwe kaas en peer is dit recept zeker een aanrader!

Ben

Recept van
Ben

Hartig
(21) reviews

Ingrediënten

Shortcrustpastry

  • 65 gram boter
  • 125 gram bloem
  • 10 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 40 milliliter water
  • 1 eidooier 

Peer-blauwekaasvulling

  • 8 Conference-peren
  • 4 takjes tijm
  • 175 gram blauwe kaas
  • 60 gram walnoten

Karamel

  • 120 gram suiker
  • 60 gram boter

Balsamicostroop

  • 50 milliliter balsamico-azijn
  • 50 gram suiker
  • 25 gram honing

Bereidingswijze

Tarte tatin met peer en blauwe kaas

Dit is een echte tarte tatin volgens Robèrt. De combinatie van peer en blauwe kaas maakt het tot een heerlijk taart. Een tarte tatin maak je andersom, dus dat omdraaien, dat is nog wel even spannend. Maar gelukkig is dat hier goed gelukt.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ovenbestendige steelpan
  • Aluminiumfolie
  • Vershoudfolie
  • Deegroller
  • Sausfles

Voorbereiding voor tarte tatin

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Shortcrustpastry

  • Snijd de boter in blokjes.
  • Zeef de bloem en meng samen met de boter tot een kruimelig deeg.
  • Maak een kuiltje in het mengsel en voeg het zout, de suiker en de eidooier toe en mix dit met de rest van het deeg.
  • Wrijf dit tot een mooi glad deeg.
  • Rol het deeg rond uit tot het een diameter van 25 centimeter heeft.
  • Doe het in vershoudfolie en leg in de koeling tot de opbouw van de tarte tatin.

Balsamicostroop maken

  • Doe de balsamico, honing en de suiker in een pan en kook dit ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot het wat ingedikt is.
  • Doe de balsamicostroop in een sausfles en zet apart tot de garnering.

Karamel- en perenvulling

  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Kook de suiker tot het amberkleurig is en 165 graden heeft bereikt.
  • Doe de karamel in een dichte taartvorm met een diameter van 22 centimeter.
  • Verspreid de karamel over de bodem door de taartvorm schuin te houden.
  • Voeg de boter toe en verspreid over de karamel.

Opbouw van de tarte tatin

  • Leg de peren in een cirkel in de karamel.
  • Snijd de overige peer in stukjes en bedek het midden van de taart met de stukjes peer.
  • Bak de peren 20 tot 25 minuten in de oven.
  • Haal de vorm uit de oven, bedek de peren met een deksel van een pan en giet een deel van het vocht uit in een bakje.
  • Verspreid de kaas, tijmblaadjes van ongeveer 3 takjes tijm en de walnoten over de peren.
  • Haal het deeg uit de koeling en leg dit over de peren heen. 
  • Zorg ervoor dat de rand van het deeg strak over de peren heen zit.
  • Prik een aantal gaten in de bovenkant van het deeg.
  • Zet de taart terug in de oven en bak nog 35 minuten tot het goudbruin is.
  • Leg een rooster op de taartvorm en draai vlug om.
  • Haal de taartvorm eraf en laat de taart uitdruppelen.
  • Schuif de tarte tatin op een bord en spuit balsamicostroop over de taart zodra de taart afgekoeld is of vlak voor het serveren. 
  • Versier de tarte tatin vervolgens met een paar takjes verse tijm.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.