E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tarte tatin marocaine

Deze tarte tatin maak je met saffraan. Een bijzonder ingrediënt dat volgens Janny de appels een ‘warme gloed geeft’. Een mooie en aantrekkelijke taart, volgens de jury.

Zineb

Recept van
Zineb

Hartig
Goed te doen
(13) reviews

Ingrediënten

Pate sucré

  • 120 gram zachte ongezouten roomboter
  • 80 gram poedersuiker
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • 1 zakje oranjebloesemsuiker
  • 25 gram amandelpoeder
  • 1 theelepel kardemom-poeder
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 200 gram bloem

Karamel

  • 200 gram fijne kristalsuiker

Appels

  • 8-10 stuks Golden Delicious-appels
  • 500 gram water
  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram fijne kristalsuiker 
  • Saffraandraadjes
  • Kardemompeultjes

Garnering

  • 50 gram pistachenoten
  • 250 gram crème fraîche 
  • Saffraan
  • Oranjebloesemwater 
  • Kweepeergelei
  • Eetbare gedroogde rozenblaadjes

Bereidingswijze

Tarte tatin met saffraan

In en op deze taart vind je saffraan, een specerij uit Iran. Het toevoegen van veel appels maakt dit tot een heerlijke tarte tatin.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakvorm met een vaste bodem met een diameter van 24 centimeter
  • Bakplaat

Voorbereiding voor tarte tatin

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Paté sucre

  • Doe de zachte boter in een mengkom en zeef de poedersuiker erboven.
  • Voeg de vanille, het amandelpoeder, kardemompoeder en het zout toe. 
  • Meng dit samen egaal in de staande mixer met bisschopshaak of met de hand, gebruik hiervoor een spatel. 
  • Breek het ei en roer dit erdoorheen. 
  • Zeef de bloem en meng alles zonder het al te veel te kneden. 
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 

Appels

  • Breng het water samen met de boter, suiker, vanille en de saffraandraadjes aan de kook in een pan. 
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. 
  • Pocheer de appels 10 minuten en laat de vervolgens volledig afkoelen. 

Karamel

  • Smelt de suiker in een pan met een dikke bodem. 
  • Voeg pas een klein beetje suiker toe als het eerste kleine beetje is gesmolten. 
  • Doe dit op een laag vuurtje zodat de karamel niet aanbrandt. 
  • Giet de karamel in de bakvorm en verdeel dit over de hele bodem. 
  • Leg de bodem opzij. 

Opbouw van de tarte tatin

  • Rol het deeg rustig uit in een dunne ronde plak. 
  • Zorg ervoor dat de cirkel in diameter ongeveer 4 centimeter groter is dan de bakvorm.
  • Leg de plak deeg over de appels, druk het deeg rustig aan tegen de zijkanten en maak een klein schoorsteentje in het midden. 
  • Bak de tarte tatin voor 30-35 minuten af, het deeg moet goudbruin zijn. 
  • Rooster de pistachenoten voor 8 minuten in de oven. 
  • Hak de noten na het roosteren grof en roer de crème fraîche los. 
  • Schenk het oranjebloesemwater in een steelpan en voeg daar de saffraandraadjes aan toe.
  • Verwarm het kort en laat het trekken. 
  • Roer de saffraan met een beetje oranjebloesemvocht door de crème fraîche. 
  • Stort de tarte tatin na het bakken meteen op een serveerschaal. 
  • Bestrijk de appels met de kweepeergelei. 
  • Versier de taart met de gehakte pistachenoten en de gedroogde rozenblaadjes. 
  • Serveer de saffraan-crèmefraîche bij de tarte tatin.

Stap voor stap zien hoe Robèrt de tarte tatin maakt?

BEKIJK DE UIEN TARTE TATIN

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.