Tarte tatin met saffraan 
In en op deze taart vind je saffraan, een specerij uit Iran. Het toevoegen van veel appels maakt dit tot een heerlijke tarte tatin.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakvorm met een vaste bodem met een diameter van 24 centimeter
- Bakplaat
Voorbereiding voor tarte tatin
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Paté sucre
- Doe de zachte boter in een mengkom en zeef de poedersuiker erboven.
- Voeg de vanille, het amandelpoeder, kardemompoeder en het zout toe.
- Meng dit samen egaal in de staande mixer met bisschopshaak of met de hand, gebruik hiervoor een spatel.
- Breek het ei en roer dit erdoorheen.
- Zeef de bloem en meng alles zonder het al te veel te kneden.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Appels
- Breng het water samen met de boter, suiker, vanille en de saffraandraadjes aan de kook in een pan.
- Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
- Pocheer de appels 10 minuten en laat de vervolgens volledig afkoelen.
Karamel
- Smelt de suiker in een pan met een dikke bodem.
- Voeg pas een klein beetje suiker toe als het eerste kleine beetje is gesmolten.
- Doe dit op een laag vuurtje zodat de karamel niet aanbrandt.
- Giet de karamel in de bakvorm en verdeel dit over de hele bodem.
- Leg de bodem opzij.
Opbouw van de tarte tatin
- Rol het deeg rustig uit in een dunne ronde plak.
- Zorg ervoor dat de cirkel in diameter ongeveer 4 centimeter groter is dan de bakvorm.
- Leg de plak deeg over de appels, druk het deeg rustig aan tegen de zijkanten en maak een klein schoorsteentje in het midden.
- Bak de tarte tatin voor 30-35 minuten af, het deeg moet goudbruin zijn.
- Rooster de pistachenoten voor 8 minuten in de oven.
- Hak de noten na het roosteren grof en roer de crème fraîche los.
- Schenk het oranjebloesemwater in een steelpan en voeg daar de saffraandraadjes aan toe.
- Verwarm het kort en laat het trekken.
- Roer de saffraan met een beetje oranjebloesemvocht door de crème fraîche.
- Stort de tarte tatin na het bakken meteen op een serveerschaal.
- Bestrijk de appels met de kweepeergelei.
- Versier de taart met de gehakte pistachenoten en de gedroogde rozenblaadjes.
- Serveer de saffraan-crèmefraîche bij de tarte tatin.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.