E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tarte sjalot

De jury is unaniem enthousiast over de smaak van deze tarte tatin. Er is een goede balans tussen de vulling en het deeg.

Mercedes

Recept van
Mercedes

Hartig
Moeilijk
(25) reviews

Ingrediënten

Snel bladerdeeg

  • 175 gram bloem 
  • 1 eidooier
  • 75 gram koude boter 
  • 4 gram zout
  • 50 milliliter ijswater

Rodewijn-karamel

  • 150 gram fijne kristalsuiker 
  • 50 milliliter water
  • 70 milliliter rode wijn 
  • 15 gram boter

Sjalottenvulling

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram sjalotten 
  • Paar takjes tijm 
  • 100 gram plakjes gerookt ontbijtspek
  • Peper 
  • Zout

Mascarpone-laag

  • 100 gram mascarpone 
  • 1 teen knoflook
  • Peper 
  • Zout

Garnering

  • Takjes tijm

Bereidingswijze

Tarte tatin met sjalot en spek

Een Franse klassieker de tarte tatin. Deze versie is hartig, met sjalotjes en spek. Een tip van Janny: maak reepjes spek, dan worden ze nóg krokanter.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartpan met een diameter van 22 centimeter 
  • Bakring met een diameter van 24 centimeter
  • Deegperforator
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie

Voorbereiding voor de tarte tatin

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Vet de bakvorm in met roomboter.

Tarte tatin Deeg

  • Meng de eidooier, boter, het zout en de bloem door elkaar met de mixer op de laagste stand tot het kruimelig wordt. 
  • Voeg ongeveer 50 milliliter ijswater toe. 
  • Maak het deeg plat, wikkel het in huishoudfolie en leg in de koelkast.

Sjalotten

  • Bak het spek krokant. 
  • Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op bakpapier. 
  • Schil en snijd de sjalotten doormidden. 
  • Bak 15 minuten op middelhoog vuur en schep om. 
  • Rits de takjes tijm en voeg toe.

Rodewijn-karamel

  • Verhit de boter, suiker en het water in een pan en laat karamelliseren tot het goudbruin is.
  • Blus de karamel af met de rode wijn. 

Mascarpone-laag

  • Roer de mascarpone los met een teentje knoflook, peper en zout. 
  • Smeer dit op het deeg.

Opbouw van de tarte tatin

  • Giet de rodewijn-karamel in de taartpan. 
  • Leg de sjalotten hierop en verdeel de spekjes en tijm hierover. 
  • Leg de plak bladerdeeg met mascarpone hierop. 
  • Snijd een kruis in het midden van het deeg.
  • Bak de taart in 25 minuten af op 210 graden.
  • Laat de taart 5 minuten afkoelen op een rooster zodra hij uit de oven komt.
  • Haal de tarte tatin uit de vorm en voeg tijm toe als garnering.

Stap voor stap zien hoe Robèrt de tarte tatin maakt?

Bekijk de uien tarte tatin

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.