E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tartelettes met bosbessen

Deze tartelettes maak je met bosbessenmeringue en een heerlijk tartelettedeeg. De citroencrèmeux maakt hem lekker fris.

Jan

Recept van
Jan

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Bosbessenmeringue

  • 60 milliliter bossenbessensap
  • 230 gram suiker
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout

Citroencrèmeux

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 150 gram suiker
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 3 eidooiers
  • 175 gram boter

Tartelettedeeg

  • 150 gram bloem
  • 62,5 gram poedersuiker
  • 25 gram amandelmeel
  • Snuf zout
  • 91 gram koude boter in blokjes
  • Drie kwart ei

Bereidingswijze

Tartelettes met bosbessen

Tartelettes kun je vullen met heel veel verschillende ingrediënten en vullingen, wat je zelf maar lekker vindt. Deze tartelettes hebben een paars tintje door het toevoegen van bosbessen.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Tartelettevormpjes
  • Bakplaat
  • Spuitzak
  • Spuitmondje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.

Tartelettedeeg

  • Doe de ingrediënten van het deeg in de kom van de vrijstaande mixer en meng met de vlindergarde tot een mooi deeg. 
  • Laat het deeg 20 minuten afgedekt afkoelen. 
  • Leg de tartelette-vormpjes op een bakplaat en rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter.
  • Doe het deeg in de vormpjes en snijd de randen af.
  • Zet de tartelettes voor minimaal 20 minuten in de vriezer.
  • Doe de tartelettes in de oven en prik na ongeveer 5 minuten gaatjes in de bodem van de tartelettes. 
  • Bak ze nu verder in gaar in ongeveer 10-12 minuten.

Citroencrèmeux

  • Doe het citroensap samen met het suiker en de dooiers in een steelpan, en verwarm tot 84 graden.
  • Doe de gelatine met aanhangend water bij het mengsel en roer glad. 
  • Snijd nu de boter in blokjes en roer door de crèmeux tot alles is opgelost. 

Bosbessenmeringue

  • Breng het sap met de suiker aan de kook.
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten met een snuf zout, zodra het sap een temperatuur heeft van 113 graden.
  • Klop door tot het sap 120 graden is en zet de mixer op een lage stand.
  • Schenk in een vloeiende beweging het bosbessensap op het eiwitschuim en klop op volle snelheid tot lichaamstemperatuur.

Opbouw tartelettes

  • Vul de tartelettes met een laagje citroencrèmeux en zet ze even in de vriezer. 
  • Haal de tartelettes uit de vriezer en vul ze nu met bosvruchtenmeringue.
  • Dek de tartelettes af en zet ze afgedekt in de vriezer voor 1 nacht.

Tips voor het maken van tartelettes

5 TIPS

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.