Terug

Tiramisuvlaai

Fina

Recept van
Fina

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 100 milliliter volle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 ei

Amarettini koekjes en vulling

  • 200 gram blanke amandelen
  • 2 eiwitten
  • 0.5 theelepel amandelextract
  • 100 milliliter amaretto
  • 2 eidooiers
  • 250 gram poedersuiker

Tiramisuvulling

  • 250 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • amaretto
  • 125 milliliter espresso (vers gezet)
  • 8 lange vingers

Samenstellen

  • 50 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een vlaaivorm met losse bodem en een diameter van 22 cm in met roomboter.
  • Verwarm de oven voor op 175˚C.
  • Maak de espresso en laat afkoelen.

Vlaaibodem

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Giet de gedroogde gist bij de melk en laat even staan.
  • Zeef ondertussen de bloem en zout.
  • Klop het ei kort los.
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg boter, witte basterdsuiker en ei toe.
  • Giet het melkmengsel ook in de kuil.
  • Kneed alles door elkaar tot een mooi deeg.
  • Bestuif een schone kom met wat bloem en doe het deeg erin.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek rijzen.

Amarettini koekjes en vulling

  • Maal amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Klop eiwitten met een mixer tot stijve pieken. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voeg amandelextract, gemalen amandelen, 200 gram poedersuiker, Amaretto en eigeel toe en roer dit voorzichtig door de eiwitten.
  • Verdeel het amandelmengsel in tweeën.
  • Meng poedersuiker door een deel van het mengsel en doe in een spuitzak.
  • Spuit kleine ronde balletjes op de bakplaat.

Vlaai bakken

  • Haal het vlaaideeg uit de koelkast en rol uit tot een cirkel die net iets groter is dan de vlaaivorm. Leg het deeg over de vorm en druk het netjes aan. Snijd eventuele overhangende randjes netjes af.
  • Verdeel het tweede deel van de vulling over de bodem.
  • Bak de vlaai ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven tot de vulling en bodem gaar zijn.
  • Bak de laatst tien minuten de amarettini koekjes mee.
  • Zodra vlaai en koekjes gaar zijn, haal uit de oven. Haal de taart uit de vorm en laat samen met de koekjes afkoelen op een rooster.

Tiramisuvulling

  • Klop slagroom met basterdsuiker stijf.
  • Roer mascarpone los met een scheut Amaretto Disaronno. Roer dit door de slagroom. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Meng de espresso met Amaretto naar smaak.
  • Doop de lange vingers in de espresso en leg deze in een mooie vorm op de afgekoelde vlaai.

Samenstellen

  • Rooster in een koekenpan het amandelschaafsel lichtbruin. Laat afkoelen op bakpapier.
  • Verdeel de Tiramisuvulling over de lange vingers.
  • Versier de vlaai met de koekjes langs de rand.
  • Strooi het amandelschaafsel over de vulling.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.