E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tuintje op het Oosten

Maak een focacciatuin nog eens extra smaakvol met deze zelfgemaakte aubergine- en paprikadips.

Zeinab

Recept van
Zeinab

Brood
(44) reviews

Ingrediënten

Focaccia

  • 625 gram Italiaans tarwebloem Tipo 00
  • 375 milliliter lauwwarm water
  • 10 gram gedroogde gist 
  • 13 gram zout 
  • 35 gram zwarte olijven
  • 35 gram groene olijven
  • 60 gram zongedroogde tomaten
  • 1,5 theelepel peterselie
  • 1,5 theelepel bieslook
  • 1,5 theelepel dragon
  • 2 eetlepels sumak
  • 1 eetlepel verse Thaise basilicum
  • 30 gram extra vierge olijfolie

Kruidenolie

  • 50 gram extra vierge olijfolie
  • 7 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • ½ theelepel zwarte peper

Mutabal

  • 4 aubergines 
  • 150 gram Griekse stijl yoghurt 10% vet 
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel tahini 
  • ½ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel peper 
  • Sap van een halve citroen

Paprika-tomatendip

  • 150 gram zongedroogde tomaten 
  • 3 rode paprika’s 
  • 2 teentjes knoflook 
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Sap van een halve citroen

Garnering

  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 50 gram zwarte olijven 
  • 50 gram groene olijven
  • 50 gram groene aspergetips
  • 100 gram groene asperges 
  • 100 gram rode cherrytomaatjes 
  • 50 gram gele cherrytomaatjes 
  • 2 rode uien
  • 15 gram verse bieslook takjes 
  • 15 gram verse Thaise basilicum 
  • 15 gram verse platte peterselie 
  • 40 gram parmigiano Reggiano 
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel sumak
  • 50 gram extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Theedoek
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Vershoudfolie
  • Staafmixer 
  • Bakkwast
  • Bakvorm van ø 34 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier
  • Vet een kom goed in met olijfolie. 
  • Vet de bakvorm goed in. 

Focaccia

  • Kneed de bloem, water, gist en zout in zo’n 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Hak de verse kruiden fijn en meng deze samen met de olijven, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten door het deeg.
  • Laat het deeg 5 minuten, afgedekt met een natte theedoek, rusten. 
  • Voeg dan de olijfolie toe en meng tot het deeg los komt van de kom. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Plaatst het deeg in een ingevette kom en laat het afgedekt zo’n 40 minuten rijzen.
  • Stort het gerezen deeg op een ingevette werkbank. 
  • Vouw het een keer in de breedte en een keer in de lengte. Herhaal dit 2 keer.
  • Leg het deeg in de ingevette bakvorm en verspreid het voorzichtig.
  • Laat het nog eens 30 minuten rijzen. 
  • Druk het deeg met je vingertoppen in.
  • Besprenkel de focaccia met de kruidenolie.
  • Versier de focaccia met de garnering
  • Smeer de versiering in met een beetje olijfolie. 
  • Bak de focaccia af in 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bestrooi de afgebakken focaccia met de sumak, zwarte peper en zeezout.
  • Serveer de focaccia met mutabal en paprika-tomatendip. 

Kruidenolie

  • Pers de knoflook en meng met de olijfolie, zout en peper.

Garnering

  • Snijd de gele paprika in reepjes.
  • Snijd een paar zwarte en een paar groene olijven in mini blokjes.
  • Snijd een paar zwarte en een paar groene olijven in ringetjes. 
  • Halveer de rode cherrytomaten in de lengte.
  • Halveer de gele cherrytomaten in de breedte.
  • Pel de tomaten en vorm een roosje. 
  • Snijd de rode ui in drieën en pel de lagen. Gebruik de bolle stukken rode ui als bloembladeren. 

Mutabal

  • Prik enkele gaatjes in de aubergines.
  • Besprenkel met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 30 tot 40 minuten. 
  • Haal ze uit de oven als ze zwart geblakerd en zacht zijn. 
  • Pel de aubergines en doe het vruchtvlees in een kom. 
  • Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een bijna gladde dip. 
  • Breng op smaak met zout en peper

Paprika-tomatendip

  • Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. 
  • Besprenkel met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 30 tot 40 minuten. 
  • Haal ze uit de oven als ze zwart geblakerd en zacht zijn. 
  • Maak de paprika’s schoon en mix dit samen met de overige ingrediënten tot een bijna gladde dip.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.