Terug

Tuintje op het Oosten

Maak een focacciatuin nog eens extra smaakvol met deze zelfgemaakte aubergine- en paprikadips.

Zeinab

Recept van
Zeinab

Brood
Goed te doen
(37) reviews

Ingrediënten

Focaccia

  • 625 gram Italiaans tarwebloem Tipo 00
  • 375 milliliter lauwwarm water
  • 10 gram gedroogde gist 
  • 13 gram zout 
  • 35 gram zwarte olijven
  • 35 gram groene olijven
  • 60 gram zongedroogde tomaten
  • 1,5 theelepel peterselie
  • 1,5 theelepel bieslook
  • 1,5 theelepel dragon
  • 2 eetlepels sumak
  • 1 eetlepel verse Thaise basilicum
  • 30 gram extra vierge olijfolie

Kruidenolie

  • 50 gram extra vierge olijfolie
  • 7 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • ½ theelepel zwarte peper

Mutabal

  • 4 aubergines 
  • 150 gram Griekse stijl yoghurt 10% vet 
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel tahini 
  • ½ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel peper 
  • Sap van een halve citroen

Paprika-tomatendip

  • 150 gram zongedroogde tomaten 
  • 3 rode paprika’s 
  • 2 teentjes knoflook 
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Sap van een halve citroen

Garnering

  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 50 gram zwarte olijven 
  • 50 gram groene olijven
  • 50 gram groene aspergetips
  • 100 gram groene asperges 
  • 100 gram rode cherrytomaatjes 
  • 50 gram gele cherrytomaatjes 
  • 2 rode uien
  • 15 gram verse bieslook takjes 
  • 15 gram verse Thaise basilicum 
  • 15 gram verse platte peterselie 
  • 40 gram parmigiano Reggiano 
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel sumak
  • 50 gram extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Theedoek
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Vershoudfolie
  • Staafmixer 
  • Bakkwast
  • Bakvorm van ø 34 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier
  • Vet een kom goed in met olijfolie. 
  • Vet de bakvorm goed in. 

Focaccia

  • Kneed de bloem, water, gist en zout in zo’n 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Hak de verse kruiden fijn en meng deze samen met de olijven, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten door het deeg.
  • Laat het deeg 5 minuten, afgedekt met een natte theedoek, rusten. 
  • Voeg dan de olijfolie toe en meng tot het deeg los komt van de kom. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Plaatst het deeg in een ingevette kom en laat het afgedekt zo’n 40 minuten rijzen.
  • Stort het gerezen deeg op een ingevette werkbank. 
  • Vouw het een keer in de breedte en een keer in de lengte. Herhaal dit 2 keer.
  • Leg het deeg in de ingevette bakvorm en verspreid het voorzichtig.
  • Laat het nog eens 30 minuten rijzen. 
  • Druk het deeg met je vingertoppen in.
  • Besprenkel de focaccia met de kruidenolie.
  • Versier de focaccia met de garnering
  • Smeer de versiering in met een beetje olijfolie. 
  • Bak de focaccia af in 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bestrooi de afgebakken focaccia met de sumak, zwarte peper en zeezout.
  • Serveer de focaccia met mutabal en paprika-tomatendip. 

Kruidenolie

  • Pers de knoflook en meng met de olijfolie, zout en peper.

Garnering

  • Snijd de gele paprika in reepjes.
  • Snijd een paar zwarte en een paar groene olijven in mini blokjes.
  • Snijd een paar zwarte en een paar groene olijven in ringetjes. 
  • Halveer de rode cherrytomaten in de lengte.
  • Halveer de gele cherrytomaten in de breedte.
  • Pel de tomaten en vorm een roosje. 
  • Snijd de rode ui in drieën en pel de lagen. Gebruik de bolle stukken rode ui als bloembladeren. 

Mutabal

  • Prik enkele gaatjes in de aubergines.
  • Besprenkel met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 30 tot 40 minuten. 
  • Haal ze uit de oven als ze zwart geblakerd en zacht zijn. 
  • Pel de aubergines en doe het vruchtvlees in een kom. 
  • Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een bijna gladde dip. 
  • Breng op smaak met zout en peper

Paprika-tomatendip

  • Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. 
  • Besprenkel met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 30 tot 40 minuten. 
  • Haal ze uit de oven als ze zwart geblakerd en zacht zijn. 
  • Maak de paprika’s schoon en mix dit samen met de overige ingrediënten tot een bijna gladde dip.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.