Terug

Tulband Voor Opa

Een vleugje gember, frisse stukjes appel, zoete rozijnen, een scheutje rum, krokante nootjes in karamel, kruidige kardemom en een snufje kaneel. Geloof ons, deze tulband van Thijs kun je met een gerust hart op tafel zetten, want de hele familie zal ervan smullen.

Thijs

Recept van
Thijs

Makkelijk
(10) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram patentbloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 5 eieren (op kamertemperatuur)
  • 100 gram pecannoten
  • rasp van 1 citroen
  • 2 Jonagold appels
  • 100 gram rozijnen
  • 60 milliliter bruine rum
  • 100 gram stemgember
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1.5 theelepel kardemompoeder
  • 0.25 theelepel zout
  • 20 gram paneermeel voor het bestuiven

Karamelsaus

  • 260 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 130 milliliter slagroom
  • 30 gram roomboter
  • 0.5 theelepel zout

Garnering

  • 2 Jonagold appels
  • 75 gram pecannoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulbandvorm van ø 23 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakkwast
  • Oude jampot met deksel
  • Zeef
  • Appelboor
  • Dunschiller
  • Hakmolen
  • Rasp
  • Rooster

Voorbereiding

  • Wel een nacht van tevoren de rozijnen met de rum in een afgesloten oude jampot.
  • Vet de bakvorm in en bestrooi met paneermeel. Schud overtollig paneermeel uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.
  • Zet een bak koud water klaar.

Tulband

  • Maal 100 gram suiker met de pecannoten en de citroenrasp fijn.
  • Klop een ei los en voeg de helft toe aan het pecannoten-mengsel.
  • Maal het geheel verder tot spijs.
  • Klop de roomboter met 150 gram suiker in de keukenmachine met het garde op halve snelheid tot een romig mengsel.
  • Voeg de spijs toe en meng verder tot een romig geheel.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het spijs-botermengsel.
  • Meng en zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen.
  • Voeg dit in 3 delen toe aan het beslag.
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 0,5 centimeter, zorg dat je ongeveer 300 gram appelblokjes hebt.
  • Maal de stemgember in fijne stukjes.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef.
  • Meng de rozijnen, stemgember en de appelblokjes en bestuif alles met wat bloem.
  • Spatel dit door het beslag.
  • Doe het beslag in de tulbandvorm, strijk af en tik de vorm eenmaal af op het aanrecht.
  • Bak de tulband in ongeveer 70 minuten gaar. Controleer met een satéprikker de gaarheid.
  • Laat de tulband 5 – 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.

Karamelsaus

  • Breng het water met de suiker aan de kook tot het begint te karamelliseren. Roer niet tussendoor. Met een kwastje kun je de zijkanten van de pan vochtig maken om te voorkomen dat de karamel kristalliseert.
  • Prik de pecannoten op een satéprikker.
  • Haal ze door de karamel.
  • Verwarm de slagroom.
  • Blus de karamel in delen af met de slagroom en roer goed door.
  • Voeg ook de roomboter toe en breng de karamel op smaak met zout.
  • Zet de pan met karamelsaus in een bak met koud water zodat het kan afkoelen. Roer af en toe door.
  • Doe de afgekoelde saus in een spuitzakje.

Garnering

  • Snijd mooie appelbloemen van de appels met een scherp mes.
  • Vul de kuiltjes van de tulband met karamelsaus.
  • Plaats de pecannoten in een spiraalvorm in de kuiltjes.
  • Zet de appelbloemen op de rand.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.