Terug

Ulftse Opera

Alper

Recept van
Alper

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Siroop

  • 300 milliliter Turkse koffie
  • 75 gram fijne kristalsuiker

Joconde biscuit

  • 110 gram amandelmeel
  • 110 gram ei
  • 138 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram eidooier
  • 63 gram eiwit
  • 50 gram bloem

Pepernoten ganache

  • 70 milliliter melk
  • 24 milliliter slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels koek-speculaaskruiden
  • 12 gram roomboter

Botercrème

  • 100 gram suiker
  • 2 eiwit
  • 200 gram roomboter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 milliliter Turkse koffie
  • 10 gram gemalen espresso koffie

Glazuur

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram roomboter

Samenstellen

  • pepernoten
  • hele koffiebonen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet genoeg Turkse koffie voor het hele recept.

Siroop

  • Doe Turkse koffie en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Laat inkoken tot een mooie siroop.
  • Voeg naar smaak meer of minder suiker toe.

Joconde biscuit

  • Doe amandelmeel, eieren, 88 gram suiker en eidooiers in de mengkom van een keukenmachine en
  • klop tot een luchtig beslag.
  • Klop eiwitten en 50 gram suiker tot stijve witte pieken.
  • Spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Voeg bloem toe en spatel dit door het beslag.
  • Schenk het beslag op de bakplaat en bak de biscuit in 10-12 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en leg op een rooster. Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
  • Snijd drie cirkels uit de biscuit.

Pepernoten ganache

  • Verwarm melk en slagroom in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt.
  • Breek chocolade in een schaal.
  • Giet het warme zuivelmengsel bij de chocolade en laat even staan. Roer vervolgens goed door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Voeg kruiden en roomboter toe en meng goed door tot een mooie egale ganache.

Botercrème

  • Maak een suikersiroop van suiker en wat water.
  • Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop tot het eiwit begint te schuimen en wit wordt.
  • Zodra de siroop 121°C is, haal de pan van het vuur en giet dit, al kloppend, bij het eiwit.
  • Blijf kloppen tot stijve pieken ontstaan en de meringue afgekoeld is.
  • Snijd boter in kleine blokjes en voeg dit samen met Turkse koffie toe aan de crème. Klop goed door tot alles is gemengd.
  • Breng eventueel op smaak met vanille-extract en gemalen espresso koffie.

Glazuur

  • Smelt de chocolade in de magnetron of au bain-marie.
  • Voeg boter en poedersuiker toe en klop goed door met een garde tot een egale glazuur.

Samenstellen

  • Bouw de taart als volgt op:
  • Zet een biscuitlaag op een werkblad.
  • Besprenkel met wat koffiesiroop.
  • Smeer een laag botercrème op de biscuitlaag en dek deze af met een tweede biscuitlaag.
  • Besprenkel opnieuw met koffiesiroop.
  • Smeer een goede laag ganache op de biscuit en sluit af met de derde biscuitlaag.
  • Sluit af met een flinke laag botercrème.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Schenk als laatste de glazuur over de taart.
  • Garneer met pepernoten en koffiebonen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.