E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ulftse Opera

Alper

Recept van
Alper

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Siroop

  • 300 milliliter Turkse koffie
  • 75 gram fijne kristalsuiker

Joconde biscuit

  • 110 gram amandelmeel
  • 110 gram ei
  • 138 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram eidooier
  • 63 gram eiwit
  • 50 gram bloem

Pepernoten ganache

  • 70 milliliter melk
  • 24 milliliter slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels koek-speculaaskruiden
  • 12 gram roomboter

Botercrème

  • 100 gram suiker
  • 2 eiwit
  • 200 gram roomboter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 milliliter Turkse koffie
  • 10 gram gemalen espresso koffie

Glazuur

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram roomboter

Samenstellen

  • pepernoten
  • hele koffiebonen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet genoeg Turkse koffie voor het hele recept.

Siroop

  • Doe Turkse koffie en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Laat inkoken tot een mooie siroop.
  • Voeg naar smaak meer of minder suiker toe.

Joconde biscuit

  • Doe amandelmeel, eieren, 88 gram suiker en eidooiers in de mengkom van een keukenmachine en
  • klop tot een luchtig beslag.
  • Klop eiwitten en 50 gram suiker tot stijve witte pieken.
  • Spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Voeg bloem toe en spatel dit door het beslag.
  • Schenk het beslag op de bakplaat en bak de biscuit in 10-12 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en leg op een rooster. Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
  • Snijd drie cirkels uit de biscuit.

Pepernoten ganache

  • Verwarm melk en slagroom in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt.
  • Breek chocolade in een schaal.
  • Giet het warme zuivelmengsel bij de chocolade en laat even staan. Roer vervolgens goed door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Voeg kruiden en roomboter toe en meng goed door tot een mooie egale ganache.

Botercrème

  • Maak een suikersiroop van suiker en wat water.
  • Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop tot het eiwit begint te schuimen en wit wordt.
  • Zodra de siroop 121°C is, haal de pan van het vuur en giet dit, al kloppend, bij het eiwit.
  • Blijf kloppen tot stijve pieken ontstaan en de meringue afgekoeld is.
  • Snijd boter in kleine blokjes en voeg dit samen met Turkse koffie toe aan de crème. Klop goed door tot alles is gemengd.
  • Breng eventueel op smaak met vanille-extract en gemalen espresso koffie.

Glazuur

  • Smelt de chocolade in de magnetron of au bain-marie.
  • Voeg boter en poedersuiker toe en klop goed door met een garde tot een egale glazuur.

Samenstellen

  • Bouw de taart als volgt op:
  • Zet een biscuitlaag op een werkblad.
  • Besprenkel met wat koffiesiroop.
  • Smeer een laag botercrème op de biscuitlaag en dek deze af met een tweede biscuitlaag.
  • Besprenkel opnieuw met koffiesiroop.
  • Smeer een goede laag ganache op de biscuit en sluit af met de derde biscuitlaag.
  • Sluit af met een flinke laag botercrème.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Schenk als laatste de glazuur over de taart.
  • Garneer met pepernoten en koffiebonen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.