Terug

Verdraaid lekker

De kubus van Jeanette is een gebakje met smaken die ze zelf heel lekker vindt: mokka- en hazelnootcrème. Gecombineerd met een zachte chocolademousse en gemalen hazelnootjes is het een super lekker geheel. Bovendien gebruikt ze een leuke techniek waarbij ze een taartje in een taartje maakt. Zoals echte bakkers het ook zouden doen, aldus Robèrt.

Jeanette

Recept van
Jeanette

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 8 eieren
  • 185 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram patentbloem
  • 24 gram custardpoeder
  • poedersuiker voor bestuiven

Banketbakkersroom

  • 60 gram custardpoeder
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 600 milliliter volle melk

Koffie hazelnootcrème

  • 720 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram gebruineerde hazelnoten
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 4 eetlepels hazelnootlikeur
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 5 theelepels espressopoeder
  • banketbakkersroom

Chocolademousse

  • 250 milliliter melk
  • 500 gram witte chocolade callets
  • 750 milliliter slagroom
  • 10 gelatine blaadjes

Chocoladeglazuur

  • 5.5 gelatine blaadjes
  • 125 milliliter slagroom
  • 150 milliliter water
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram cacaopoeder

Opbouw I

  • 50 milliliter koffielikeur

Kubus II

  • bladgoud
  • goudpoeder
  • velvetspray

Kubus III

  • goudspray
  • witte icing om mee te schrijven (tube)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Hakmolen
  • Staafmixer
  • Bakplaat (3x)
  • Folie
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Rooster
  • Glaceermes
  • Spuitzakken
  • Kwastje
  • Thermometer
  • Siliconen bakvorm kubus 5×5 centimeter (4x)
  • Vierkante bakvorm 16×16 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een folie op snijplank. Zet hierop de vierkante bakring van 16 x 16 centimeter.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten luchtig.
  • Voeg de suiker in delen toe en klop tot stevige pieken.
  • Klop de eidooiers los en roer ze door het eiwit.
  • Zeef de bloem en custardpoeder en spatel door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 3 bakplaten en bak elk biscuit in 6 – 10 minuten gaar.
  • Bestrooi de biscuits met poedersuiker, direct als ze uit de oven komen.
  • Stort ondersteboven en verwijder direct voorzichtig het bakpapier.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Steek 6 vierkanten van 16 x 16 centimeter uit de biscuits.

Banketbakkersroom

  • Roer de custardpoeder met 100 milliliter melk tot een papje.
  • Snijd het vanillestokje door en schraap het merg eruit.
  • Breng de overige melk met de suiker en het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Schenk een beetje warme melk bij het papje, roer door en giet alles terug in de pan.
  • Laat koken tot het indikt.
  • Giet in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen.

Koffie hazelnootcrème

  • Klop de boter en witte basterdsuiker romig en mooi wit.
  • Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en laat draaien tot een mooie crème.
  • Voeg 2 – 4 eetlepels hazelnootlikeur naar smaak toe.
  • Meng het espressopoeder met een beetje kokend water en de bruine basterdsuiker tot een egaal mengsel.
  • Voeg in delen toe aan de crème. Voeg eventueel nog wat extra toe naar smaak.
  • Hak 50 tot 75 gram gebruneerde hazelnoten fijn in de hakmolen.
  • Spatel door de crème.
  • Hak de rest van de hazelnoten iets grover en laat er een paar heel voor de decoratie.
  • Doe de crème in een spuitzak.

Chocolademousse

  • Breng de melk aan de kook.
  • Giet over de chocolade, laat 1 minuut staan en roer glad met een garde.
  • Knijp de gelatine uit en roer erdoorheen tot hij helemaal is opgelost.
  • Laat iets afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Spatel een beetje slagroom door het chocolademengsel.
  • Voeg de rest toe en spatel tot een egale mousse.
  • Doe de mousse in 2 spuitzakken en leg koel tot gebruik.

Chocoladeglazuur

  • Breng de slagroom, water en fijne suiker aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken.
  • Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine en het cacaopoeder toe.
  • Meng met de staafmixer tot een egale massa.
  • Giet de glazuur door een zeef.
  • Laat afkoelen tot 30 tot 35 graden.

Opbouw I

  • Pak de snijplank met vierkante bakring.
  • Leg er een biscuit in met de gebakken kant naar beneden.
  • Trempeer met een beetje koffielikeur.
  • Spuit een laag koffie hazelnootcrème op het biscuit.
  • Bedek met het volgende biscuit.
  • Trempeer weer met likeur.
  • Spuit weer een laag koffie hazelnootcrème.
  • Dek af met een laag biscuit.
  • Verwijder voorzichtig de vierkante bakvorm.
  • Laat opstijven in de vriezer.
  • Maak de bakvorm schoon en herhaal bovenstaande stappen nog een keer.
  • Je hebt nu 2 grote taarten van 16 x 16 centimeter.

Opbouw II

  • Haal de grote taarten uit de vriezer en snijd van beide de randen netjes af.
  • Snijd uit elke taart 16 vierkante gebakjes. Je hebt er 32 in totaal (5 extra).
  • Zet ze eventueel nog even in de vriezer op een bakpapiertje.
  • Pak de silicone kubusvorm (als je er meerdere hebt, zet ze dan allemaal klaar).
  • Vul elk kubusje tot ruim over de helft met chocolademousse.
  • Duw in elk vormpje een uitgesneden gebakje. Duw ze voorzichtig naar beneden, maar zorg dat de taartjes niet onder de mousse verdwijnen.
  • Strijk netjes af met een glaceermes.
  • Zet in de vriezer.

Kubus I

  • Haal 9 bevroren kubussen uit de vorm en zet ze op een rooster of verhoging.
  • Zorg dat het chocoladeglazuur op temperatuur is.
  • Giet de glazuur over de kubussen, zorg dat ze helemaal bedekt zijn.
  • Wacht een paar minuten, streek de onderzijde netjes af.
  • Garneer met grof en fijn gehakte hazelnoten.
  • Zet op bakpapier en laat uitharden.
  • Zet koel tot gebruik.

Kubus II

  • Zet de bus velvetspray in warm water van 25 – 35 graden.
  • Haal 9 bevroren kubussen uit de vorm en zet ze op een stevige ondergrond met bakpapier.
  • Zorg dat je alle kanten van de kubussen kunt raken.
  • Houd de spuitbus op 20 – 25 centimeter afstand en spray gelijkmatig een laagje op alle kubussen.
  • Decoreer met bladgoud en goudpoeder.
  • Laat even drogen.
  • Zet de kubussen koel tot gebruik.

Kubus III

  • Haal 9 kubussen uit de vorm en verdeel ze over een stevige ondergrond met bakpapier.
  • Zorg dat je alle kanten van de kubussen kunt raken.
  • Schrijf met witte icing op 3 kubussen de letters H, H en B.
  • Spray een dun laagje goudspray op alle kubussen.
  • Laat drogen.
  • Zet koel tot gebruik.

Presentatie

  • Verdeel 27 kubussen over 3 lagen van de etagère.
  • Verdeel de kubussen met de letters H, H en B over de 3 lagen, zodat je van boven naar beneden HHB kunt lezen.
  • Vierkante etagère met 3 lagen

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.