E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vet luxe hap

Tijdens oud en nieuw eet Thijs met zijn familie altijd vis. Het is traditie, dus hij moet wel saucijzenbroodjes met vis maken. Hij vult ze met zalm en garnalen en serveert ze, uiteraard, in de vorm van een vis. Zijn andere broodjes zijn gevuld met gehakt, serranoham en truffeltapenade. Daar bovenop maakt hij een mooie vlecht. Al met al een lekkere vet luxe hap.

Thijs

Recept van
Thijs

Hartig
Goed te doen
(6) reviews

Ingrediënten

Snel bladerdeeg

  • 200 milliliter ijskoud water
  • 400 gram patentbloem
  • 400 gram roomboter
  • 15 gram zout
  • extra bloem voor het werkblad

Gehaktvulling

  • 200 gram rundergehakt
  • 6 plakken serranoham
  • 1 eidooier
  • 25 gram truffel tapenade
  • 20 gram paneermeel
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje tijm
  • 160 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 0.5 theelepel zout

Zalmvulling

  • 125 gram zalmfilets
  • 125 gram gamba’s
  • 2 takjes dille
  • 2 theelepels creme fraîche
  • 5 gram paneermeel
  • 1 eetlepel eiwit
  • peper
  • 1 theelepel citroensap
  • 0.5 theelepel zout

Afbakken

  • pijnboompitten
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • snuf zout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Huishoudfolie
  • Deegroller
  • Bakplaat (2x)
  • Rasp
  • Liniaal
  • Pizzasnijder
  • Vissen sjabloon op taartkarton (zelf maken)

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Teken een vis op een taartkarton en knip uit.

Snel bladerdeeg

  • Snijd de roomboter in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Meng de zout door de bloem.
  • Meng de roomboter door de bloem, niet kneden.
  • Voeg het water in een keer toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Maak een bal van het mengsel.
  • Rol uit tot ongeveer 7 millimeter dikte.
  • Vouw het deeg 2 keer op, zodat je 3 lagen deeg hebt.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol uit.
  • Vouw opnieuw in 3 lagen.
  • Verpak in folie en leg 15 minuten in de vriezer.
  • Herhaal het uitrollen en vouwen nog tweemaal.
  • Halverwege de laatste toer snijd je een klein stuk deeg van 160 gram af voor de decoratie.
  • Koel de laatste keer het deeg 30 minuten (eventueel in de vriezer).

Gehaktvulling

  • Rasp een halve teen knoflook en kneus 1 teen knoflook.
  • Snij de peterselie fijn en ris de blaadjes van een takje tijm.
  • Meng het gehakt met het zout, de truffeltapenade, paneermeel, eierdooier en de geraspte knoflook.
  • Dek af met huishoudfolie en zet koud.
  • Hak de champignons fijn.
  • Bak ze met de gekneusde teen knoflook, tijm en peterselie in de olijfolie.
  • Laat het champignon mengsel afkoelen en – indien het nat is – ook uitlekken.

Zalmvulling

  • Hak de zalmfilet en garnalen fijn.
  • Hak de dille fijn.
  • Meng de zalm, garnalen, paneermeel, zout, peper, dille, citroensap eiwit tot een soepel mengsel.
  • Dek af en zet koel.

Opbouw gehaktbroodjes

  • Rol 400 gram van het deeg uit tot ongeveer 3 – 4 millimeter dikte.
  • Snijd met een pizzasnijder 6 vakjes van 12 x 12 centimeter uit.
  • Maak 10 centimeter lange worstjes van ongeveer 30 – 35 gram per stuk van het gehaktmengsel.
  • Leg een plak Serranoham op het deeg.
  • Verdeel hierover een eetlepel champignonmengsel.
  • Let een worstje hiernaast en pak het geheel in met de ham.
  • Vouw de deeg vakjes dubbel.
  • Rol een stuk deeg uit.
  • Snijd er 18 strengen van ongeveer 3 millimeter breed uit.
  • Maak 6 vlechten van ongeveer 14 centimeter lang per stuk.
  • Leg de vlechten diagonaal over de broodjes.
  • Klop 1 ei los met een snuf zout.
  • Strijk af met ei.

Opbouw zalmbroodjes

  • Rol 400 gram van het deeg uit tot ongeveer 3 – 4 millimeter dikte.
  • Snijd opnieuw met de pizzasnijder 6 vakjes van 12 x 12 centimeter.
  • Maak worstjes van het vismengsel en leg ze op het deeg.
  • Vouw de deeg vakjes dubbel.
  • Rol een ander stuk koud deeg uit en snijd er met het sjabloon vissen uit.
  • Decoreer de broodjes met de visjes.
  • Maak een vissenoog van een pijnboompitje.
  • Strijk de broodjes af met eimengsel.

Afbakken

  • Leg alle broodjes op de bakplaat met bakpapier.
  • Bak ze af in 25 – 30 minuten. Draai de platen – indien nodig – tussentijds om.
  • Als de broodjes te bruin worden, kun je de oventemperatuur halverwege terug zetten naar 190 graden.
  • Leg de broodjes na het bakken kort op keukenpapier.
  • Serveer ze op een mooie schaal.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.