Terug

Vlechtbrood

Vlechtbrood is een echte blikvanger op de ontbijttafel. Let goed op de volgorde van deze zes-vlecht, Robèrt legt het in de video precies uit.

Expert
(118) reviews

Ingrediënten

Deeg maken

  • 1 zakje instant gist
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 450 gram witte bloem
  • 25 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 1.5 theelepel zout
  • 1 losgeklopt ei

Bereidingswijze

Deeg maken

  • Doe de gist in een kommetje met 50 ml lauwwarme melk. Gebruik een keukenthermometer en verwarm de melk tot ongeveer 37 graden. Laat 5 minuten staan.
  • Doe het meel in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe er de suiker, de rest van de melk, boter en het gistmengsel in. Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat 15 minuten afgedekt rusten.
  • Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra meel als het te vochtig is.
  • Bestuif het werkvlak licht met meel, voeg het zout toe aan het deeg en kneed het in 8-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid.
  • Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.

Deeg afwegen

  • Sla de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Weeg 480 gram deeg af. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van 80 gram per stuk.

Deeg oprollen

  • Bol elk stukje goed op. Laat de bolletjes 10 minuten rijzen.

Uitrollen

  • Rol de bolletjes beetje bij beetje tot lange strengen van circa 35 cm. Probeer daarbij de ronde bovenkant van het oorspronkelijke bolletje te behouden. Dat blijft dan de ronde bovenkant van de streng.

Strengen neerleggen

  • Leg de strengen in een stervorm neer. Bekijk de bakvideo om te zien hoe je dit moet doen.

Vlechten

  • Begin met vlechten: leg streng 6 russen 3 en 4. Leg streng 2 naar 6. Leg streng 1 tussen 3 en 4. Leg streng 5 naar 1.
  • Herhaal deze handeling tot je het hele brood gevlochten hebt.

Uiteinden

  • Werk de uiteinden mooi weg onder het brood.

Laten rijzen

  • Leg het brood op een met olie ingevette bakplaat.
  • Bestrijk een groot stuk plasticfolie dun met olie en dek het brood ermee af.
  • Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is.

Vlechtbrood bakken

  • Verwarm tijdig de oven voor op 220 graden celcius.
  • Benevel eventueel de oven met een platenspuit met water voor een extra krokante korst. Verwijder de plasticfolie en bestrijk het brood met losgeklopt ei.
  • Bak het vlechtbrood in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrijk het met brood en boter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.