E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

(V)uurwerk

Het aftellen is begonnen...! Deze hartige taarten van Johan misstaan niet op de borrelplank.

Johan

Recept van
Johan

Hartig
(14) reviews

Ingrediënten

Briseerdeeg

  • 750 gram bloem
  • 450 gram boter
  • 21 gram zout
  • 3 eieren
  • 0.75 liter volle melk

Hartige 2019-taart

  • 400 gram gerookte zalm
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 125 milliliter creme fraîche
  • 1 bosui
  • 1 blikje ananas
  • 3 eieren
  • zwarte peper (gemalen)
  • zout

Hartige 2020-taart

  • 100 milliliter droge witte wijn
  • 125 gram geraspte pikante boerenkaas
  • 125 gram kleine blokjes Le petit doruvael
  • 125 gram geraspte Appenzeller
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 4 eetlepels bieslook (fijngehakt)
  • 150 milliliter room culinair
  • 3 rode uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0 handje rucola
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 8 eieren
  • zout
  • vers gemalen peper

Opbouw

  • diverse soorten bladsla
  • tomaten
  • pijnboompitten
  • balsamico-siroop
  • bieslook
  • 300 gram roomkaas

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Springvormen van ø 18 en ø 30 centimeter
  • Uitsteekvormpjes van cijfers 0 t/m 9
  • Ronde uitsteekvormpjes van ø 3 centimeter
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Blindbakbonen
  • Kwasten
  • IJslepel
  • Satéstokjes

Voorbereiding

  • Vet een springvorm van ø 18 en een van ø 30 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Briseerdeeg

  • Kneed alle ingrediënten tot een mooi samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg over de twee springvormen en bekleed daarmee de bodem en zijkanten.
  • Prik gaatjes in de bodem.
  • Leg een bakpapier bovenop je deegjes en verdeel hierover de bakbonen.
  • Bak beide bodems zo’n 15 minuten blind.
  • Leg het deeg overige deeg in de koeling, dat heb je nodig voor de decoraties.

Hartige 2019-taart

  • Verhoog de temperatuur van je oven naar 200 graden.
  • Snijd de helft van de gerookte zalm in stukjes. Snijd de andere helft in mooie plakjes.
  • Laat de ananas uitlekken en snijd deze ook in stukjes.
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes.
  • Doe de eieren, stukjes gerookte zalm, kaas, crème fraiche, ananas, bosui, peper en zout in een kom en schep dit rustig door.
  • Giet dit in de voorgebakken vorm van ø 18 centimeter.
  • Leg de plakjes gerookte zalm in een mooie waaier bovenop de taart en druk ze een beetje onder het mengsel.
  • Bak de taart in 45 minuten af.

Hartige 2020-taart

  • Snijd de rode ui in ringen en fruit 5 minuten aan in olijfolie.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Voeg de champignons toe en bak kort mee.
  • Schep het ui-champignonmengsel uit de pan en zet even opzij.
  • Doe de boter in de pan en laat smelten.
  • Voeg de bloem en witte wijn toe en roer zodat er een dikke saus/roux ontstaat.
  • Voeg de eieren, kaassoorten, bieslook en kookroom toe aan de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gebakken ui en champignons en de rucola over de quichebodem van ø 30 centimeter.
  • Giet daar de saus op.
  • Bak de hartige taart in 45-55 minuten gaar.

Decoratie

  • Haal je overige deel uit de koelkast en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek uit het deeg de cijfers 2019 en 2020. Steek ook de cijfers 1 t/m 12 uit.
  • Steek eveneens twee wijzers van de klok en 12 kleine rondjes van ø 3 centimeter uit.
  • Leg alle uitgestoken stukjes deel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze af met geklutst ei.
  • Bak in 10 tot 15 minuten goudbruin af op 180 graden.

Opbouw

  • Haal je overige deel uit de koelkast en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek uit het deeg de cijfers 2019 en 2020. Steek ook de cijfers 1 t/m 12 uit.
  • Steek eveneens twee wijzers van de klok en 12 kleine rondjes van ø 3 centimeter uit.
  • Leg alle uitgestoken stukjes deel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze af met geklutst ei.
  • Bak in 10 tot 15 minuten goudbruin af op 180 graden.
  • Leg de cijfers 2019 op de zalmtaart.
  • Snijd de bieslook fijn en meng deze door de roomkaas.
  • Schep met behulp van een ijsbolletjestang 12 bolletje van de roomkaas met bieslook.
  • Beleg de 2020-taart met de 12 bolletjes en leg op elk bolletje een cijfer, zoals bij een klok. Zet de wijzers van de klok op 5 voor 12.
  • Zet de getallen 2020 op een satéprikker en plaats deze midden in de taart.
  • Garneer het geheel met wat verse slablaadjes, tomaten, pijnboompitten, balasmicosiroop.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.