Terug

(V)uurwerk

Het aftellen is begonnen...! Deze hartige taarten van Johan misstaan niet op de borrelplank.

Johan

Recept van
Johan

Hartig
Goed te doen
(11) reviews

Ingrediënten

Briseerdeeg

  • 750 gram bloem
  • 450 gram boter
  • 21 gram zout
  • 3 eieren
  • 0.75 liter volle melk

Hartige 2019-taart

  • 400 gram gerookte zalm
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 125 milliliter creme fraîche
  • 1 bosui
  • 1 blikje ananas
  • 3 eieren
  • zwarte peper (gemalen)
  • zout

Hartige 2020-taart

  • 100 milliliter droge witte wijn
  • 125 gram geraspte pikante boerenkaas
  • 125 gram kleine blokjes Le petit doruvael
  • 125 gram geraspte Appenzeller
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 4 eetlepels bieslook (fijngehakt)
  • 150 milliliter room culinair
  • 3 rode uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0 handje rucola
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 8 eieren
  • zout
  • vers gemalen peper

Opbouw

  • diverse soorten bladsla
  • tomaten
  • pijnboompitten
  • balsamico-siroop
  • bieslook
  • 300 gram roomkaas

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Springvormen van ø 18 en ø 30 centimeter
  • Uitsteekvormpjes van cijfers 0 t/m 9
  • Ronde uitsteekvormpjes van ø 3 centimeter
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Blindbakbonen
  • Kwasten
  • IJslepel
  • Satéstokjes

Voorbereiding

  • Vet een springvorm van ø 18 en een van ø 30 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Briseerdeeg

  • Kneed alle ingrediënten tot een mooi samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg over de twee springvormen en bekleed daarmee de bodem en zijkanten.
  • Prik gaatjes in de bodem.
  • Leg een bakpapier bovenop je deegjes en verdeel hierover de bakbonen.
  • Bak beide bodems zo’n 15 minuten blind.
  • Leg het deeg overige deeg in de koeling, dat heb je nodig voor de decoraties.

Hartige 2019-taart

  • Verhoog de temperatuur van je oven naar 200 graden.
  • Snijd de helft van de gerookte zalm in stukjes. Snijd de andere helft in mooie plakjes.
  • Laat de ananas uitlekken en snijd deze ook in stukjes.
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes.
  • Doe de eieren, stukjes gerookte zalm, kaas, crème fraiche, ananas, bosui, peper en zout in een kom en schep dit rustig door.
  • Giet dit in de voorgebakken vorm van ø 18 centimeter.
  • Leg de plakjes gerookte zalm in een mooie waaier bovenop de taart en druk ze een beetje onder het mengsel.
  • Bak de taart in 45 minuten af.

Hartige 2020-taart

  • Snijd de rode ui in ringen en fruit 5 minuten aan in olijfolie.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Voeg de champignons toe en bak kort mee.
  • Schep het ui-champignonmengsel uit de pan en zet even opzij.
  • Doe de boter in de pan en laat smelten.
  • Voeg de bloem en witte wijn toe en roer zodat er een dikke saus/roux ontstaat.
  • Voeg de eieren, kaassoorten, bieslook en kookroom toe aan de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gebakken ui en champignons en de rucola over de quichebodem van ø 30 centimeter.
  • Giet daar de saus op.
  • Bak de hartige taart in 45-55 minuten gaar.

Decoratie

  • Haal je overige deel uit de koelkast en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek uit het deeg de cijfers 2019 en 2020. Steek ook de cijfers 1 t/m 12 uit.
  • Steek eveneens twee wijzers van de klok en 12 kleine rondjes van ø 3 centimeter uit.
  • Leg alle uitgestoken stukjes deel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze af met geklutst ei.
  • Bak in 10 tot 15 minuten goudbruin af op 180 graden.

Opbouw

  • Haal je overige deel uit de koelkast en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek uit het deeg de cijfers 2019 en 2020. Steek ook de cijfers 1 t/m 12 uit.
  • Steek eveneens twee wijzers van de klok en 12 kleine rondjes van ø 3 centimeter uit.
  • Leg alle uitgestoken stukjes deel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze af met geklutst ei.
  • Bak in 10 tot 15 minuten goudbruin af op 180 graden.
  • Leg de cijfers 2019 op de zalmtaart.
  • Snijd de bieslook fijn en meng deze door de roomkaas.
  • Schep met behulp van een ijsbolletjestang 12 bolletje van de roomkaas met bieslook.
  • Beleg de 2020-taart met de 12 bolletjes en leg op elk bolletje een cijfer, zoals bij een klok. Zet de wijzers van de klok op 5 voor 12.
  • Zet de getallen 2020 op een satéprikker en plaats deze midden in de taart.
  • Garneer het geheel met wat verse slablaadjes, tomaten, pijnboompitten, balasmicosiroop.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.