Terug

Waar eindigt mijn HHB-avontuur?

Van alle taarten die Anouk tot nu toe tijdens haar HHB-avontuur heeft gemaakt, komt iets terug in deze taart. Kerstkoekjes, havermoutkoeken, soezen uit het moeras, kleurrijke kersjes, rode rozen en natuurlijk de yogahoudingen. De doorsnede van de taart is bovendien spectaculair. De onderste helft heeft horizontale strepen, terwijl de bovenste taart verticale lagen heeft. En de smaken? Die gaan alle kanten op. Een echt spektakel, zowel voor het oog als in je mond!

Anouk

Recept van
Anouk

Expert
(5) reviews

Ingrediënten

Biscuit 1

  • 10 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 200 gram (bio) patent tarwebloem
  • 100 gram maïzena
  • 4 gram zout
  • 2 eetlepels citroensap

Biscuit 2

  • 6 eieren
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 60 gram (bio) patent tarwebloem
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen

Bramenjam

  • 300 gram verse bramen
  • 100 gram geleisuiker speciaal, half zoet
  • citroen (schil en rasp)

Vanille botercrème

  • 400 gram kristalsuiker
  • 120 gram water
  • 320 gram eiwit
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 500 gram roomboter op kamertemperatuur

Bramen botercrème

  • 300 gram kristalsuiker
  • 90 gram water
  • 240 gram eiwit
  • 350 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram bramenjam

Koekjes

  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram kristalsuiker
  • 0.75 ei
  • 300 gram (bio) patent tarwebloem
  • Rasp van 2 sinaasappelschillen
  • 1.5 theelepel steranijs
  • 0.75 theelepel kaneelpoeder
  • 0.25 theelepel zout
  • groene cacaoboter spray

Appelhavermoutkoek

  • 100 gram roomboter
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 65 gram havermout
  • 125 gram (bio) patent tarwebloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 appel
  • 1 theelepel kaneel

Soesjes

  • 50 gram volle melk
  • 50 gram water
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram (bio) patent tarwebloem
  • 2 eieren
  • flinke snuf zout
  • 10 gram poedersuiker

Chocolade glazuur

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram water
  • 15 gram cacaopoeder
  • 200 gram pure chocolade callets

Vulling soesjes

  • 250 gram slagroom (minimaal 40% vet)
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker

Meringue schuimpjes

  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram eiwit
  • gele kleurstof

Chocolade decoraties

  • 200 gram verse bramen
  • goudpoeder
  • gouden suikerparels
  • 100 gram pistachenoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 200 gram witte chocolade callets
  • 200 gram groene fondant
  • 200 gram rolfondant rood

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Taartring van ø 18 en 20 centimeter
  • Siliconenvorm voor minikoeken
  • Koekuitsteker kerstboom ø 8 – 10 centimeter
  • Koekuitsteker rond ø 3 centimeter   
  • Sjabloon vraagtekens
  • IJzerdraad
  • Kwast
  • Steen om chocolade te tableren
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Hakmolen
  • Siliconenmat
  • Acetaatfolie A4 vellen
  • Spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje
  • Rond spuitmondje
  • Klein rond spuitmondje
  • Rasp
  • Suikerthermometer
  • Rooster
  • Zeefje
  • Pollepel
  • Taartkarton ø 20 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de bakvorm voor minikoekjes in.
  • Bekleed een bakring van ø 20 centimeter met acetaatfolie.
  • Leg uitsteekvormpjes en ijzerdraad klaar.
  • Maak een groot en een klein vraagteken-sjabloon voor de koekjes.
  • Leg spuitzakken met rond spuitmondje, klein rond spuitmondje en gekarteld spuitmondje klaar.

Biscuit 1

  • Klop de eieren met de kristalsuiker romig en wit.
  • Zeef de bloem, maizena en zout en spatel rustig door het beslag.
  • Spatel het citroensap en -rasp door het beslag.
  • Strijk uit over een bakplaat.
  • Bak in 8 – 10 minuten gaar. Eventueel in meerdere keren.
  • Laat op het bakpapier op een rooster afkoelen.
  • Steek 8 cirkels van ø 18 centimeter uit.

Biscuit 2

  • Klop de eidooiers met de suiker en het citroensap romig en wit.
  • Zeef de bloem en het zout en spatel rustig door het beslag.
  • Roer ook de citroenrasp door het beslag.
  • Klop de eiwitten op en voeg de suiker beetje bij beetje toe.
  • Klop op tot stijve pieken.
  • Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het beslag.
  • Smeer het beslag uit over een bakplaat met bakpapier.
  • Bak in 10 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Rol de plak op in een theedoek en laat 20 minuten opgerold liggen.
  • Snijd in nette repen van 35 x 15 centimeter.

Bramenjam

  • Verwarm de bramen met een beetje water.
  • Prak ze fijn.
  • Voeg de geleisuiker en citroenschil toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Giet in een schaaltje en zet koud.

Vanille botercrème

  • Verwarm 360 gram suiker met het water tot 121 graden.
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken, voeg de overige suiker toe.
  • Giet de suikersiroop voorzichtig bij het eiwit.
  • Klop op tot kamertemperatuur.
  • Voeg de boter en vanille-extract in delen toe en klop de crème nog even goed door.

Bramen botercrème

  • Verwarm 280 gram suiker met het water tot 121 graden.
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken, voeg de overige suiker toe.
  • Giet de suikersiroop voorzichtig bij het eiwit.
  • Klop op tot kamertemperatuur.
  • Voeg de boter en bramenjam in delen toe en klop de crème nog even goed door.

Koekjes

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Draai de roomboter met de suiker romig.
  • Klop het ei los en voeg toe.
  • Voeg de sinaasappelrasp toe.
  • Zeef de bloem, steranijspoeder, kaneel en zout en voeg toe aan het beslag.
  • Stop met kneden als het gemengd is.
  • Vorm een bal, druk een beetje plat en verpak in folie.
  • Laat 30 minuten rusten in de koeling.
  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Rol het deeg uit.
  • Steek 6 kerstbomen en 6 cirkels uit.
  • Snijd 2 kleine en 1 groot vraagteken uit met het sjabloon.
  • Steek ijzerdraad onderin de vraagtekens.
  • Bak de koeken in 8 – 12 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Spuit de kerstbomen en vraagtekens groen.

Appelhavermoutkoek

  • Smelt de roomboter.
  • Voeg de basterdsuiker toe.
  • Roer de havermout erdoor.
  • Voeg ook de bloem en het bakpoeder toe.
  • Verdeel ⅔ van het beslag over de ingevette bakvorm voor minikoekjes.
  • Rasp de appel en meng met de kaneel.
  • Verdeel de geraspte appel over het beslag en druk goed aan.
  • Verkruimel het overige beslag over de appel en druk licht aan.
  • Bak de koekjes in 10-15 minuten gaar.

Soesjes

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Breng de melk met het water, boter en zout aan de kook tot de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de bloem toe en roer gelijk stevig door.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat 2 minuten garen terwijl je blijft roeren.
  • Haal de pan van het vuur en roer 1 voor 1 de eieren door het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Spuit soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi licht met poedersuiker.
  • Bak de soezen in 20 – 22 minuten gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Maak een sneetje aan de onderkant van de soesjes.

Chocolade glazuur

  • Breng de suiker met het water en de cacaopoeder aan de kook.
  • Hak de pure chocolade fijn.
  • Giet de suikersiroop over de chocolade.
  • Laat even staan en roer goed door.
  • Verwarm tot 60 graden voor gebruik.

Vulling soesjes

  • Klop de slagroom met de suiker op.
  • Zet koel weg tot gebruik.
  • Vul de soesjes met slagroom en doop ze in de chocolade glazuur.

Meringue schuimpjes

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 90 graden.
  • Verwarm de suiker en poedersuiker met het eiwit au bain-marie tot 60 graden.
  • Haal van de au bain-marie.
  • Klop op tot kamertemperatuur en stijve pieken.
  • Zet gele strepen aan de binnenkant van een spuitzak met kartelmondje.
  • Vul met meringue.
  • Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in 30 minuten tot stevige schuimpjes.

Chocolade decoraties

  • Breng de witte chocolade via tableren of enten op temperatuur (eindtemperatuur 28 graden).
  • Doe in een spuitzak met klein rond spuitmondje.
  • Decoreer de kerstboom-koekjes en vraagtekens met witte chocolade en gouden suikerparels.
  • Spuit verschillende yogaposities met witte chocolade op 6 koekjes.
  • Spuit op een vel acetaatfolie 8 chocolade-kerstbomen.

Opbouw

  • Pak de met acetaatfolie beklede taartring.
  • Leg een plak van biscuit 1 op de bodem.
  • Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
  • Vul ook de ruimte tussen het biscuit en de taartring met botercrème.
  • Vul het midden met bramenjam.
  • Herhaal met een laag biscuit.
  • Vul op met een laag botercrème.
  • Leg hier weer een plak biscuit op.
  • Herhaal bovenstaande stappen tot je alle plakken biscuits hebt gebruikt.
  • Leg de repen van biscuit 2 in een lange rij achter elkaar.
  • Spuit er een laagje bramen botercrème op.
  • Rol de plakken op.
  • Leg op een bakpapier en laat opstijven in de vriezer.
  • Smeer de buitenkant strak af met vanille botercrème.
  • Maak kersen en roosjes met de rode en groene rolfondant.
  • Maak de bramen goud met het goudpoeder.
  • Rooster de pistachenootjes en hak ze fijn.
  • Zet de grote taart op een taartkarton.
  • Verwijder de taartring en het acetaatfolie.
  • Zet de kleine taart er bovenop (gebruik eventueel dowels).
  • Zet de vraagteken-koeken bovenop de taart.
  • Leg de gehakte pistachenootjes bovenop.
  • Decoreer de taart verder met alle losse onderdelen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.