Terug

Waterlelie spektakel

Matcha is een groene thee uit Japan. Het wordt gemaakt van in de schaduw geplaatste theeplantjes. Dat zorgt ervoor dat de plantjes extra bladgroen aanmaken, waardoor ze een hoge concentratie aminozuren bevatten. De theeblaadjes worden met de hand geplukt en verwerkt tot matchapoeder. Je kunt thee maken van het poeder, maar je kunt ook een klein beetje aan je cakebeslag toevoegen. Het geeft een subtiele, lekkere smaak en een fijn groen kleurtje aan je biscuit. En dat is precies wat Jeanette in deze waterlelietaart heeft gedaan. Met blauwe botercrème, frambozen en mooie leliebloemen van botercrème bovenop de taart is dit een vrolijk en Japans geheel.

Jeanette

Recept van
Jeanette

Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Matchabiscuit

  • 8 eieren
  • 40 gram maïzena
  • 40 gram custard
  • 155 gram bloem
  • snuf zout
  • 240 gram suiker
  • 6 gram matchapoeder
  • 1 citroen

Frambozenjam

  • 200 gram diepvries frambozen
  • 90 gram geleisuiker

Witte chocolademousse met pistache en framboos

  • 625 milliliter slagroom
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 5 gelatineblaadjes
  • 250 gram witte chocolade callets
  • 400 gram verse frambozen
  • 125 gram pistachenootjes

Trempeersiroop met rozenwater

  • 100 milliliter water
  • 0.5 theelepel rozenwater
  • 90 gram kristalsuiker

Vanille botercrème

  • 133 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 541 gram fijne kristalsuiker
  • 1000 gram roomboter
  • snuf zout
  • 3 theelepels vanille-extract
  • blauwe kleurstof
  • groene kleurstof
  • gele kleurstof
  • roze kleurstof

Pistache randje

  • 75 gram pistachenootjes
  • 20 milliliter water
  • 62 gram fijne kristalsuiker

Opbouw taart

  • parels
  • roze dust powder
  • vanille botercreme

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • kwastje
  • Hakmolen
  • taartkarton van ø 21 centimeter
  • taartkarton van ø 16 centimeter
  • Springvorm van ø 20 centimeter
  • Springvorm van ø 15 centimeter
  • Spuitmondjes maat 253, 366, 3, 12
  • spuitzakken
  • spuitmondje van ø 1 centimeter
  • Taartdowels
  • Flowernails

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Bekleed een springvorm van ø 20 centimeter en een van ø 15 centimeter met bakpapier en vet in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Matchabiscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop het eiwit tot stijve pieken op.
  • Voeg beetje voor beetje de kristalsuiker toe.
  • Zeef de bloem, zout, maizena. custard en matchapoeder.
  • Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe aan het eiwit en klop kort door.
  • Spatel voorzichtig het bloemmengsel door de eieren.
  • Verdeel over de twee bakvormen.
  • Bak in 30 – 40 minuten gaar.
  • Laat kort in de vorm afkoelen en vervolgens verder op een rooster.

Frambozenjam

  • Breng de frambozen met de geleisuiker aan de kook.
  • Laat een paar minuten pruttelen.
  • Haal door een zeef.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Witte chocolademousse met pistache en framboos

  • Doe de chocolade in een hittebestendige kom.
  • Verhit 50 milliliter slagroom.
  • Giet de slagroom over de chocolade. Laat even staan en roer dan goed door.
  • Roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
  • Laat iets afkoelen.
  • Klop de overige 575 milliliter slagroom stijf.
  • Klop het eiwit met de suiker tot stijve pieken.
  • Hak de pistachenoten een beetje fijn.
  • Snijd de frambozen in vieren.
  • Meng de opgeklopte slagroom met chocolademengsel.
  • Spatel de eiwitten erdoor.
  • Spatel de frambozen en pistachenoten erdoor.
  • Zet koel tot gebruik

Trempeersiroop met rozenwater

  • Breng het water met de suiker aan de kook.
  • Laat ongeveer 1 minuut doorkoken tot alle suiker is opgelost.
  • Haal van het vuur en voeg een beetje rozenwater toe.
  • Laat afkoelen tot gebruik

Vanille botercrème

  • Verwarm het eiwit met de suiker au bain-marie.
  • Roer ongeveer 5 minuten tot de suiker is opgelost (check tussen duim en wijsvinger).
  • Mix het mengsel 10 minuten op hoge stand koud en stijf.
  • Voeg beetje bij beetje de roomboter en het vanille-extract toe.
  • Doe een deel van de botercrème in een spuitzak.
  • Verdeel de rest van de botercrème over 4 kommen.
  • Maak de 2 kommen met de meeste botercrème roze en blauw.
  • Maak de andere 2 kommen groen en geel.
  • Maak roze waterlelies met een geel hartje en groene waterlelie bladeren in diverse maten met behulp van flowernails.
  • Breng wat powder dust aan op de bloemen om ze wat meer diepte te geven.
  • Laat opstijven in de vriezer tot gebruik.

Pistache randje

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
  • Rooster de pistachenootjes op een met bakpapier beklede bakplaat 8 tot 10 minuten.
  • Laat het water met de suiker in een steelpan karamelliseren.
  • Voeg de nog warme nootjes toe en roer door elkaar.
  • Stort het mengsel op een bakpapier en laat afkoelen.
  • Hak fijn.

Opbouw taart

  • Snijd de bolle kant van het grootste biscuit.
  • Snijd het biscuit 2 keer horizontaal door.
  • Leg de onderste laag op een taartkarton van ø 21 centimeter.
  • Trempeer de bovenste 2 lagen met de trempeersiroop.
  • Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand van de onderste biscuitlaag.
  • Vul het midden met de witte chocolademousse.
  • Besmeer de twee losse biscuits met een dun laagje frambozenjam. Blijf 1 – 2 centimeter van de rand af.
  • Leg een biscuit op de chocolademousse.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor de volgende laag.
  • Breng rondom en bovenop een dun laagje botercrème aan en zet in de vriezer.
  • Herhaal alle bovenstaande stappen voor de kleine taart.
  • Plaats deze taart op een taartkarton van ø 16 centimeter.
  • Laat opstijven in de vriezer.
  • Strijk beide taarten mooi netjes af met de blauwe botercrème.
  • Breng een pistache randje aan op de onderste taart.
  • Kleur de overgebleven blauwe botercrème iets donkerder blauw.
  • Maak een soort waterpatroon op beide taarten.
  • Steek dowels in de grote taart.
  • Plaats de kleine taart op de rand aan achterzijde van de grote taart, zodat voor op de taart ruimte overblijft om lelies te plaatsen.
  • Plaats diverse soorten lelies en bladeren op de taart.
  • Breng eventueel met blauwe botercrème extra accenten aan.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.