Terug

Winters Trio

Groentekoning Daniel maakt tartelettes met winterse groenten, omdat die ook koud heel lekker zijn. Van paprika maakt hij een muhammara die hij combineert met een bloemkoolpuree. De tartelette wordt gedecoreerd met een parmezaankoekje. Daarnaast komt een tartelette met wortelpuree en pinda’s. En het trio is compleet met de tartelettes met bietenhummus met witte kaas en mierikswortelpuree. Een lekker smakelijk, winters trio.

Daniel

Recept van
Daniel

Goed te doen
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 650 gram patentbloem
  • 315 gram koude boter
  • 3 eieren (M)
  • 90 milliliter ijswater
  • 10 gram zout

Muhammara

  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 0.25 theelepel komijnpoeder
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.5 potje chipotle peppers in adobo sauce
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram walnoten (ongebrand)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels trippel tomatenconcentraat

Bloemkoolpuree

  • bloemkoolroosjes
  • 1 eetlepel groentebouillon
  • 20 gram slagroom
  • 30 gram geraspte cheddar kaas
  • snufje zout
  • zwarte peper (gemalen)
  • nootmuskaat

Bietenhummus

  • 1 rode bietenscheuten
  • 200 gram kikkererwten, uitgelekt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.25 theelepel zwarte peper (gemalen)
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram tahin
  • 30 gram olijfolie

Wortelpuree

  • 300 gram wortel
  • 1 eetlepel groentebouillon
  • 30 gram slagroom
  • 1 theelepel Gember vers
  • 0.5 teentje knoflook
  • 0.25 theelepel mosterd zaad
  • 20 takjes verse koriander
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Korianderchutney

  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper

Garnering

  • 30 gram pinda’s
  • 200 gram witte kaas
  • 70 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram mierikswortel
  • 2 rode bietenscheuten
  • 1 broccoli
  • 1 rode paprika
  • 5 zure cocktail augurken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui
  • 30 gram appelazijn
  • 20 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Foodprocessor
  • Staafmixer
  • 15 tartelettevormpjes van ø 10 centimeter
  • Blindbakbonen
  • Uitsteker van ø 7, 5 en 4 centimeter
  • Silicone bolvorm van ø 8 centimeter
  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Liniaal
  • Huishoudfolie
  • Spuitzakken
  • Rasp
  • Mandoline
  • Satéprikker

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Vet de tartelettevormpjes in.
  • Zet water voor het deeg even in de vriezer.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Deeg

  • Snijd boter in kleine blokjes.
  • Maal de boter, bloem en zout in de foodprocessor tot zandstructuur.
  • Voeg de eieren en 2/3e van het water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Gebruik de rest van het water als dat nodig is.
  • Verpak het deeg in plastic in en plaats voor 20 – 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte.
  • Steek rondjes van ø 7 centimeter uit en leg ze op de bodem van de vormpjes.
  • Snijd repen deeg van 2 x 31 centimeter uit en druk deze in de rand van de vormpjes.
  • Verwijder overhangend deeg aan de bovenkant.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Plaats de vormpjes voor 5 minuten in de vriezer.
  • Bedek het deeg met een stukje bakpapier en vul ze op met blindbakbonen.
  • Bak de tartelettes voor 10 minuten.
  • Verwijder de bonen en het bakpapier.
  • Maal 40 gram parmezaan fijn en verdeel een dun laagje op 5 van de taartbodems.
  • Plaats alle vormpjes terug in de oven en bak ze nog 5 minuten of tot goudbruin van kleur.
  • Laat afkoelen.

Muhammara

  • Verwarm de oven voor op 250 graden conventioneel.
  • Smeer de paprika in met olijfolie en bak hem 20-30 minuten op de bakplaat, totdat de hij wat zwarte vlekken heeft. Draai de paprika na 10 minuten om.
  • Doe de paprika na het bakken in een kom en bedek met folie, laat 20 minuten staan.
  • Verwijder het steeltje en de zaadjes.
  • Pureer in de foodprocessor tot kleine stukjes.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en pureer tot een geheel.
  • Doe de Muhammara in een spuitzak.

Bloemkoolpuree

  • Kook de bloemkool gaar in de groentebouillon.
  • Giet het water af.
  • Pureer met alle overige ingrediënten tot een samenhangende puree.
  • Doe de puree in een spuitzak.

Bietenhummus

  • Pureer alle ingrediënten, behalve de olie, in de foodprocessor.
  • Voeg langzaam de olie toe en blijf pulsen tot een pasta.

Wortelpuree

  • Snijd de wortels in kleine stukjes en breng met groentebouillon aan de kook.
  • Laat 20 – 30 minuten koken, tot de wortels zacht zijn.
  • Giet het water af.
  • Pureer de wortels met alle overige ingrediënten tot een puree.
  • Laat afkoelen en doe in een spuitzak.

Korianderchutney

Pulse alle ingrediënten totdat er nog kleine stukjes over zijn.

Garnering

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Rooster de pinda’s in een pannetje tot lichtbruin.
  • Voeg wat zout toe en laat afkoelen.
  • Maal de parmezaan fijn in de foodprocessor.
  • Schep theelepels van de parmezaan op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de parmezaankoekjes 5 minuten tot ze gesmolten en lichtbruin zijn.
  • Steek uit tot een rondje van ø 5 centimeter.
  • Snijd de broccoli in kleine stukjes.
  • Bak op hoog vuur met olijfolie en zout ongeveer 10 minuten.

Opbouw

Bietentartelettes

  • Plaats schijfjes biet in de siliconen bolvorm.
  • Vul halfvol met bietenhummus.
  • Leg daar een plank witte kaas op en vul tot de rand met hummus.
  • Smeer een laagje mierikswortelpuree op de bodem van de tartelette.
  • Plaats vervolgens de halve bol hummus daarop.
  • Decoreer met een cocktailaugurk.

Worteltartelettes

  • Smeer een laagje wortelpuree op de bodem van de tartelettes.
  • Lepel wat chutney in het midden.
  • Garneer met 5 pinda’s.

Muhammaratartelettes

  • Gebruik de bodems met parmezaankaas.
  • Spuit muhammara op de bodem.
  • Daarop streepjes bloemkoolpuree.
  • Gebruik een satéprikker om een mooi patroon te maken.
  • Garneer met stukjes broccoli, paprika en een half parmezaankoekje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.