E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Wintertijd

Deze taart van Arjen zou je zo bij je grootmoeder op de schouw kunnen zetten. Het is een lekker kruidig taartje met veel specerijen. Arjen combineert een rozijnencake met pruimenconfituur en een jägerteecrème. Als klap op de vuurpijl verwerkt hij een écht uurwerk in de taart.

Arjen

Recept van
Arjen

Taart
(3) reviews

Ingrediënten

Rozijnencake

  • 500 gram bloem
  • 500 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 10 eieren
  • 20 gram kaneel
  • 300 gram gemengde rozijnen
  • 12 gram bakpoeder
  • snuf zout

Pruimenconfituur

  • 400 gram pruimen
  • 300 gram geleisuiker
  • 60 milliliter rode port
  • 1 citroen (sap)

Jägerteecrème

  • 500 milliliter volle melk
  • 2 steranijs
  • 2 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 25 gram maïzena
  • 25 gram bloem
  • 300 gram roomboter
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels Jägertee

Chocoladeganache

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram slagroom

Marsepein

  • 200 gram amandelen
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eiwit

Opbouw

  • eetbare zwarte verf

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat (2x)
  • Staafmixer
  • Handmixer
  • Paletmes
  • Taartrooster
  • Ronde mal
  • Dowels
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje
  • Penseel

Presentatie

  • Uurwerk
  • Sterretjes 2020
  • 2 Feestfonteinen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de bakplaat/bakplaten met bakpapier.

Rozijnencake

  • Klop de boter met de suiker luchtig.
  • Klop een voor een de eieren erdoor.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder, zout en kaneel en spatel voorzichtig door het beslag.
  • Wentel de rozijnen door een restje bloem en spatel door het beslag.
  • Strijk het beslag uit over de bakplaat/bakplaten en bak ca. 30 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Pruimenconfituur

  • Breng de pruimen met de port en het citroensap aan de kook.
  • Voeg de suiker toe en laat 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Laat afkoelen tot gebruik.

Jägerteecrème

  • Breng 480 milliliter melk met de steranijs aan de kook.
  • Meng de eidooiers, suiker, bloem, maïzena en 20 milliliter melk tot een papje.
  • Giet een beetje warme melk bij het papje en roer goed door.
  • Giet alles terug bij de warme melk en laat doorkoken tot het indikt.
  • Voeg de Jägertee toe.
  • Giet in een platte schaal en dek af met vershoudfolie.
  • Laat op kamertemperatuur komen.
  • Mix de boter met suiker totdat het wit kleurt.
  • Voeg in delen de crème toe.
  • Mix nog een paar minuten op langzame snelheid door.

Chocoladeganache

  • Hak de chocolade klein en doe in een hittebestendige kom.
  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Giet de slagroom over de chocolade en laat even staan.
  • Roer totdat alle chocolade is gesmolten en met de slagroom is vermengd.
  • Laat afkoelen in de koelkast.
  • Roer af en toe om.
  • Klop de ganache voor gebruik op met de handmixer.

Marsepein

  • Vermaal de amandelen in de hakmolen.
  • Voeg de poedersuiker toe en mix totdat alles goed gemengd is.
  • Klop het eiwit los en voeg beetje bij beetje toe totdat het mengsel een mooi geheel vormt.

Opbouw

  • Snijd drie repen van de rozijnencake van ongeveer 15 x 30 centimeter. En vier repen van 15 x 20 centimeter.
  • Leg een grote plak op een bord.
  • Besmeer met de pruimenconfituur en Jägerteecrème.
  • Leg een andere plak op de besmeerde plak en herhaal tot alle plakken op zijn.
  • Begin met de grootste plak en eindig met de kleinste.
  • Strijk glad af en laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd de cake in de vorm van een klok: een halfronde bol bovenop en afgeronde zijkanten.
  • Strijk rondom af met de chocoladeganache en laat weer opstijven in de koeling.
  • Doe de overgebleven ganache in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit hiervan doppen en krullen die lijken op houtsnijwerk op een stukje bakpapier.
  • Laat de decoraties opstijven in de vriezer.
  • Snijd aan de voorkant van de cake een ruimte uit voor het uurwerk. Maak het uurwerk gereed en verpak het in huishoudfolie
  • Rol de marsepein uit en snijd er een rondje van 15 centimeter van.
  • Plak de marsepein over het uurwerk en schilder met zwarte verf de uren op de wijzerplaat.
  • Steek de sterretjes en feestfonteinen in de taart en steek deze aan zodra je de taart serveert.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.