Terug

Zineb’s zonnebloemveld

Een worteltaart met ondere andere pecannoten en walnoten, roomkaas een zelfportret én zonnebloemen van schuim.

Zineb

Recept van
Zineb

Taart
Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Wortelcake

  • 4 eieren
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 240 gram zonnebloemolie
  • 2 eetlepel vanille-aroma
  • 260 gram fijne tarwebloem
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 0,25 theelepel nootmuskaat
  • 0,25 theelepel kardemom
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram dadels
  • 400 gram geraspte wortel

Roomkaasmousse

  • 15 gram gelatine
  • 900 gram roomkaas
  • 450 gram slagroom
  • 150 gezeefde poedersuiker
  • 1 eetlepel vanille-aroma

Passievruchtcurd

  • 2 gram gelatine
  • 205 gram passievruchtpulp (diepvries)
  • 1 theelepel citroensap
  • 210 gram ongezouten roomboter
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 6 eidooiers

Zonnebloemmeringue

  • 75 gram eiwit
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • Citroenrasp
  • Gele & bruin/zwarte kleurstof

Garnering

  • Kleurstof in verschillende kleuren
  • Gehakte pecannoten

Bereidingswijze

Worteltaart met pecannoten

In deze worteltaart met pecannoten vind je ook nog een passievruchtcurd. De pitjes daarvan zorgen voor een lekkere crunch in de taart. Robèrt dacht bij de eerste hap: wauw! Als het dan niet lekker is…

Bakbenodigdheden

  • 2 rechthoekige bakvormen van 20 bij 30 centimeter
  • Keukenmachine met raspfunctie
  • Staafmixer
  • Hakmolen
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Thermometer
  • Kwasten

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Week de gelatine in koud water.

Wortelcake

  • Mix de eieren samen met de basterdsuiker en de vanille. 
  • Voeg de olie toe aan het mengsel. 
  • Zeef de bloem samen met de specerijen, zout, bakpoeder en bakingsoda boven een kom. 
  • Voeg het toe aan de natte ingrediënten en mix kort door elkaar.
  • Spatel de geraspte wortel, de noten en de dadels erdoorheen.
  • Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Haal daarna de wortelcake uit de oven en zet de oven terug naar 100 graden.

Passievruchtcurd

  • Doe alles, behalve de eidooiers, in een pan. 
  • Laat op halfhoog vuur alles samensmelten.
  • Klop de eidooiers los in een kom.
  • Giet het warme passievruchtmengsel geleidelijk bij de eidooiers en meng goed.
  • Giet het mengsel terug in de pan en laat gedurende 7 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de curd boven een kom om alle pitjes te verwijderen. 
  • Voeg de gelatine eraan toe en roer goed door. 
  • Dek de passievruchtcurd af en zet het in de koelkast.

Roomkaasmousse

  • Klop de roomkaas samen met de suiker en vanille stijf. 
  • Klop de slagroom lobbig. 
  • Verwarm de gelatine kort en voeg dit toe aan een deel van de slagroom. 
  • Giet vervolgens alles bij de slagroom en klop dit stijf. 
  • Spatel de slagroom door de roomkaas en laat staan tot gebruik.

Zonnebloem-meringue

  • Weeg de eiwitten af in een vetvrije kom. 
  • Zet de mixer aan en voeg er beetje bij beetje de suiker aan toe. 
  • Kleur een kleine hoeveelheid schuim met de bruin/zwarte kleurstof.
  • Kleur de overige hoeveelheid met de gele kleurstof. 
  • Spuit met een zonnebloemspuitmond of een ander soort spuitmond de bloemetjes op de bakplaat. 
  • Bak de zonnebloemen voor 30 minuten af in de oven en laat ze goed afkoelen. 
  • Controleer of de meringues gaar zijn door ze van de bakplaat te pakken, ze zijn gaar wanneer ze makkelijk zonder te plakken van de bakplaat komen.

Opbouw

  • Besmeer één cake royaal met de roomkaasmousse en de passievruchtcurd. 
  • Leg hier de tweede cake bovenop en smeer de zijkanten in met de overgebleven roomkaasmousse. 
  • Laat de taart in de vriezer opstijven.
  • Hak de pecannoten kort in een hakmolen en verdeel de pecannoten vlak voor het serveren over de randen van de taart.
  • Versier de taart naar wens.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.