E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tussen de zonnebloemen

Geen red velvet, maar een yellow velvet-cake. Met een heerlijke frisse smaak van roomkaas en sinaasappel.

Mercedes

Recept van
Mercedes

Taart
Moeilijk
(11) reviews

Ingrediënten

Decoratiebeslag

  • 30 gram zachte boter 
  • 30 gram poedersuiker 
  • 30 gram eiwit 
  • 30 gram bloem

Yellow velvet-cake

  • 250 gram roomboter
  • 500 gram suiker 
  • 80 milliliter zonnebloemolie 
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels vanille-extract 
  • 500 gram bloem 
  • 100 gram maizena 
  • Gele kleurstof
  • 1 theelepel kurkuma 
  • Zout 
  • 450 milliliter karnemelk 
  • 50 milliliter sinaasappelsap
  • 2 eetlepels azijn 
  • 3 theelepels baking soda 
  • Rasp van 4 sinaasappels 

Botercrème in verschillende kleuren

  • 2 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • Zout
  • 40 milliliter water
  • 200 gram boter 
  • Gele kleurstof 
  • Rode kleurstof 
  • Groene kleurstof
  • 50 gram pure chocolade
  • 45 gram cacaopoeder 
  • 40 gram gouden chocoladedruppels
  • 40 gram witte chocolade

Roomkaasvulling

  • 300 gram roomkaas
  • 175 gram roomboter 
  • 150 gram poedersuiker 
  • Sinaasappel-extract 
  • 1 vanillestokje

Abrikozenjam

  • 175 gram abrikozen uit blik  
  • 140 gram geleisuiker speciaal 
  • Citroensap van een halve citroen
  • Sinaasappelsap van een halve sinaasappel
  • Schil van 1 sinaasappel

Bereidingswijze

Yellow velvet-cake met abrikozenjam

Deze yellow velvet-cake is een fleurrijk kunstwerk. Versiert met een portret van decoratiebeslag en gevuld met frisse smaken. Volgens Janny is de smaak mals en zacht. Dat klinkt alleen al heerlijk.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Rechthoekige bakvorm van 30 bij 20 centimeter
  • Foto met lijnen om over te trekken  
  • Bakpapier 
  • Spuitzakken 
  • Spuitmondje zonnebloem groot en klein
  • Spuitmondje klein rondje 5x  

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Decoratiebeslag

  • Spatel de poedersuiker en boter romig.
  • Meng het eiwit erdoor. 
  • Voeg de bloem toe. 
  • Stop het mengsel in een spuitzak en trek de lijnen van de foto over op bakpapier.
  • Bevries de tekening.
  • Doe het decoratiebeslag in de bakvorm en bak in 25 minuten gaar.

Yellow velvet-cake

  • Meng de boter, olie en de suiker zalvig. 
  • Voeg één voor één de eieren toe.
  • Meng de gele kleurstof en de vanille door elkaar. 
  • Meng dit door het ei-botermengsel.
  • Zeef de bloem, maizena, bakingsoda en het zout boven een andere kom.
  • Meng de karnemelk met het sinaasappelsap in een andere kom.
  • Meng om en om het bloem-mengsel met de karnemelk/sinaasappelsap.
  • Meng bij het laatste stukje de azijn door de karnemelk.
  • Doe het beslag in de bakvorm, gebruik hiervoor dezelfde (formaat) bakvorm als je voor het decoratiebeslag hebt gebruikt
  • Bak de cake in 25 minuten gaar.
  • Laat goed afkoelen.

Botercrème in verschillende kleuren

  • Kook 40 milliliter water met 130 gram suiker tot 118 graden. 
  • Klop 2 eiwitten samen met de rest van de suiker en een snufje zout.
  • Voeg de siroop toe en laat koud draaien. 
  • Voeg 200 gram roomboter toe. 
  • Verdeel de botercrème over zes bakjes.
  • Voeg aan het eerste deel 25 gram pure chocolade en 30 gram cacaopoeder toe. 
  • Voeg aan het tweede deel 25 gram pure chocolade en 15 gram cacaopoeder toe.
  • Voeg aan het derde deel de gouden chocoladedruppels toe.
  • Voeg aan het vierde deel de witte chocolade toe
  • Voeg aan het vijfde deel de gele en rode kleurstof toe voor de zonnebloemen. 
  • Voeg aan het zesde deel de groene kleurstof toe voor de blaadjes. 

Roomkaasvulling

  • Meng de boter samen met de poedersuiker tot het een romig mengsel is. 
  • Voeg de roomkaas en het merg van 1 vanillestokje toe en klop tot een gladde crème

Abrikozenjam

  • Kook de abrikozen samen met de suiker, het citroensap, sinaasappelsap en sinaasappelschillen tot een jam. 

Opbouw

  • Smeer op de onderste laag een laagje jam en smeer af met roomkaasvulling.
  • Smeer de zijkanten van de cake af met roomkaasvulling.
  • Maak het portret van botercrème. 
  • Spuit zonnebloemen op de zijkant ter opvulling. 
  • Maak af met blaadjes. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.