Terug

Zaanse Bramentaart

Een Zaanse variant op de klassieke Schwarzwälder kirsch. Boordevol bramen en een vleugje likeur.

Maroeska

Recept van
Maroeska

Makkelijk
(21) reviews

Ingrediënten

Biscuitdeeg

  • 100 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 5 gram bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren
  • 25 gram cacao
  • snufje zout

Chocoladekrullen

  • 400 gram pure chocolade callets

Bramenjam

  • 500 gram suiker
  • 500 gram verse bramen
  • 3 blaadjes gelatine

Garnering

  • 800 gram slagroom
  • 40 gram poedersuiker
  • 4 zakjes slagroomversteviger

Afwerken/decoratie

  • 150 gram verse bramen
  • 5 eetlepels chocoladelikeur

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Staafmixer
  • Springvorm Ø 24 centimeter
  • Pvc rand Ø 24 centimeter
  • Paletmes
  • Stenen plaat
  • Spuitzak
  • Spuitmond (kartel)

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Biscuitdeeg

  • Breek de eieren en scheid het eiwit van het eigeel.
  • Klop in een vetvrije kom het eiwit tot stijve pieken, voeg beetje bij beetje suiker toe en klop tot alle suiker is opgenomen.
  • Voeg bloem, maïzena, bakpoeder en zout toe en spatel luchtig door het eiwitmengsel.
  • Spatel tot slot cacao door het beslag.
  • Bekleed vervolgens de springvorm met bakpapier en schep het beslag in de springvorm.
  • Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven en bak de biscuit in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de biscuit voor gebruik volledig afkoelen.

Chocoladekrullen

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Voeg twee derde van de chocolade callets aan een kom toe en smelt deze au bain-marie boven de pan met water tot 45 graden.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de overige callets toe en laat al roerend smelten.
  • Stort de chocolade op een stenen plaat en schaaf de chocolade, zodra deze iets uithard, met een paletmes tot krullen.

Bramenjam

  • Week blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Breng bramen en suiker in een pan aan de kook en laat 20 minuten pruttelen totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Pureer het bramenmengsel vervolgens met een staafmixer fijn en haal door een zeef.
  • Knijp het water uit de gelatine, voeg aan het bramenmengsel toe, roer goed en laat de bramenjam afkoelen.

Garnering

  • Klop slagroom, poedersuiker en slagroomversteviger stijf.

Afwerken/decoratie

  • Snijd de biscuit over de breedte in 3 gelijke plakken.
  • Besprenkel de onderste plak met 5 eetlepels chocoladelikeur, volg met een laagje (een vierde deel) bramenjam en een laagje (een vierde deel) slagroom.
  • Leg de tweede biscuitplak erop en herhaal de vorige stap.
  • Plaats de laatste biscuitplak op de taart en besprenkel met de chocoladelikeur.
  • Schep de resterende slagroom in spuitzak met kartelmond en spuit aan de bovenkant van de taart langs de rand een cirkel.
  • Vul de cirkel op met de resterende bramenjam.
  • Spuit de buitenkant van de taart met slagroom, strijk met een paletmes glad en druk voorzichtig de chocoladekrullen erop.
  • Garneer tot slot de slagroomrand bovenop de taart met de verse bramen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.