Terug

Zwart-witte cake met oranje botercrème

Jolanda

Recept van
Jolanda

Makkelijk
(2) reviews

Ingrediënten

Biscuits

  • 192 gram bloem
  • 48 gram maïzena
  • 16 gram bakpoeder
  • 13 eieren (gesplitst)
  • 240 gram suiker
  • boter om in te vetten

Chocoladecake

  • 12 eieren
  • 6 eetlepels warm water
  • 375 gram kristalsuiker
  • 24 gram vanillesuiker
  • 150 gram bloem
  • 150 gram maïzena
  • 90 gram cacaopoeder
  • 1.5 eetlepel bakpoeder

Botercrème

  • 540 gram suiker
  • 1.5 eetlepel golden syrup
  • 150 milliliter water
  • 9 eiwitten
  • snuf zout
  • 900 gram boter (in blokjes)
  • 1 theelepel oranjebitter

Samenstellen en garnering

  • fondant

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een springvorm klaar met een diameter van 15 centimeter en een van 20 centimeter.
  • Vet de twee bakvormen in en bedek de bodem met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg een kookthermometer klaar.

Biscuits

  • Klop in de eiwitten met 140 gram kristalsuiker tot een stijve massa.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met de resterende kristalsuiker door elkaar tot een stevige bleke massa.
  • Voeg de eiwitten aan de eidooiers toe en schep het voorzichtig met een spatel door elkaar.
  • Zeef de bloem met de maïzena en de bakpoeder.
  • Spatel de droge ingrediënten voorzichtig door de eieren.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen.
  • Bak de cake circa 20 minuten. Controleer na de baktijd de gaarheid van de cake door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven en laat nog 5 minuten in de bakvorm zitten.
  • Verwijder de vorm en laat de cake verder op een rooster afkoelen.

Chocoladecake

  • Verhoog de oventemperatuur tot 200°C.
  • Vet een bakplaatje in en bekleed met bakpapier.
  • Meng in een staande mixer de eieren en het water op de hoogste stand voor 1 minuut tot het schuimig is.
  • Voeg de kristalsuiker en de vanillesuiker toe en klop 2 minuten.
  • Zeef ondertussen in een andere kom bloem, maïzena, cacaopoeder en bakpoeder.
  • Zet de mixer op de laagste stand en voeg in twee delen het bloemmengsel toe tot het volledig is opgenomen.
  • Schenk het beslag in het bakplaatje tot het circa 1 centimeter hoog is.
  • Bak het in circa 10 minuten gaar.
  • Snijd de cake in stroken van 6 centimeter en laat de stroken afkoelen tussen bakpapier.

Botercrème

  • Doe suiker, golden syrup en water in een pan en laat het koken tot 120°C.
  • Sla ondertussen in een staande mixer op een hoge stand 9 eiwitten stijf met een snufje zout.
  • Verlaag de snelheid en voeg langzaam de siroop toe.
  • Als het mengsel is afgekoeld, voeg klont voor klont de boter toe.
  • Voeg tot slot de oranjebitter toe.
  • Zet de botercrème in de koelkast tot gebruik.

Samenstellen en garnering

  • Bestrijk de stroken chocoladecake met een dikke laag botercrème.
  • Draai de stroken om elkaar heen tot een taart van circa 25 centimeter doorsnee.
  • Bestrijk het geheel met botercrème en maskeer met fondant.
  • Snijd de biscuits door de helft zodat u in totaal 4 lagen heeft.
  • Smeer de botercrème over de lagen en stapel de lagen op elkaar.
  • Bestrijk de buitenkant met botercrème en maskeer ze met fondant.
  • Kleur eventueel overgebleven fondant oranje en decoreer de taart rondom met een kroon.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.