E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

3 heerlijke chutney recepten (en dit is het)

Dé perfecte oplossing voor wanneer je fruit of groente overhebt. Verwerk het in een chutney! We vertellen wat het is en geven je heerlijke recepten.

Chutney

Wat is chutney?

Chutney komt oorspronkelijk uit de Indiaase en Pakistaanse keuken. Je maakt groente of fruit klein in stukjes en verwerkt ze – samen met kruiden – tot een lekkere puree, door het in te koken met suiker en azijn. Naast dat het een erg lekkere smaakmaker is bij een gerecht, is chutney ook nog eens erg handig. Wanneer je namelijk groente of fruit over hebt kun je dat heel goed gebruiken. We geven een aantal recepten, maar je kunt ook aan de slag gaan met groentes of fruit die nog in je kast liggen.

Het verschil tussen marmelade en chutney

Marmelade is een soort jam op basis van de dunne schillen en het vruchtvlees van citrusvruchten, in combinatie met suiker. Chutney maak je met gepureerd fruit, in combinatie met suiker, azijn en kruiden.

Rode ui chutney

Dit heb je nodig:

  • 4 rode uien
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter rode wijnazijn
  • 50 milliliter rode wijn
  • 25 milliliter balsamico
  • 3 theelepels olijfolie

Zo maak je het:

  • Snijd rode ui in plakjes.
  • Bak licht aan in een pan met de olijfolie.
  • Voeg tijdens het bakken suiker toe.
  • Voeg dan 50 gram water, rode wijn, rode wijn azijn en balsamico toe en laat 20 minuten op laag vuur laten pruttelen totdat de uitjes zacht zijn.

Vijgenchutney

Dit heb je nodig:

  • 8 vijgen
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels verse munt
  • 100 gram kristalsuiker
  • 130 gram fijngehakte walnoten
  • zout en peper

Zo maak je het:

  • Snijd de vijgen in kleine blokjes.
  • Versnipper de rode ui.
  • Fruit de rode ui in de olijfolie en blus af met balsamicoazijn en citroensap.
  • Hak de munt fijn.
  • Voeg de vijgen, munt en suiker toe.
  • Laat 10 minuten doorkoken.
  • Laat afkoelen.
  • Hak de walnoten fijn en rooster ze in een koekenpan.
  • Roer de fijngehakte walnoten door de compote.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Tomatenchutney

Dit heb je nodig:

  • 4,5 centimeter geschilde gemberwortel
  • ¾ theelepel kurkumapoeder
  • 750 gram mini pomodori
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 4½ eetlepel citroensap

Zo maak je het:

  • Voeg alle ingrediënten samen en hak fijn tot er een dikke chutney ontstaat.
  • Verwarm de tomatenchutney vervolgens om deze in te dikken tot jam-dikte.

Ook lekker:

Zelf jam maken doe je zo!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.