
Banaan zorgt er niet alleen voor dat je een extra zoete smaak krijgt in je baksel, het is ook nog een veelzijdig én gezond ingrediënt. Wij leggen je uit waarom!
Voedzaam en gezonder alternatief
Een banaan heeft een natuurlijke zoetstof. En dat scheelt, want zo kun je dus (een deel van) de suiker weglaten in je baksel. Dit vervang je dus door de zoete smaak van dit stukje fruit! Daarnaast zit een banaan ook vol met vezels, vitamine C en kalium. Zodra je een banaan toevoegt, hoef je een mindere hoeveelheid van olie of boter toe te voegen. Dit ingrediënt verlaagt het vetgehalte in je baksel.
Mocht je aan de slag willen gaan met een hartig gerecht, dan kun je het beste kiezen voor een bakbanaan. Het vruchtvlees van de gebakken banaan is minder zoet vergeleken een rijpe banaan.
3 Tips voor bakken met banaan
1. Hoe rijper, hoe beter
Gebruik overrijpe bananen met bruine vlekken. Die zijn zoeter en dus smaakvoller. Ook kun je ze makkelijker prakken, waardoor ze ook beter in een mengsel te verwerken zijn. Heb je onrijpe bananen? Bak ze 10 minuten in de schil op 150°C in de oven om ze sneller zoet en zacht te maken. Snijd ze voor de zekerheid even in aan de bovenkant, zodat de bananen niet ontploffen in de oven.
2. Voorkom te nat beslag
Het lijkt op het eerste oog misschien niet zo, maar banaan bevat veel vocht. Als je ermee gaat bakken, of je gebruikt het bijvoorbeeld als suikervervanger, verminder dan de andere vloeistoffen in het recept. Zo voorkom je dat je beslag te nat wordt. En gebruik bij voorkeur havermout, amandelmeel of volkorenmeel. Dit zijn ingrediënten die het vocht beter opnemen.
3. Combineer met kruiden & smaken
Wil je zelf experimenteren met lekkere smaakcombinaties? Kaneel, nootmuskaat, kardemom en vanille passen perfect bij banaan. Maak daar een combinatie mee met chocolade, noten, kokos of pindakaas en je hebt al heerlijke smaken bij elkaar!
Zelf aan de bak met banaan?
Trek gekregen en wil je zelf aan de bak? Probeer dan eens één van deze 5 recepten!
Pannenkoeken
Wat is er nou lekkerder dan wakker worden met een stapel versgebakken pannenkoeken? En als het dan ook nog eens verantwoorde pannenkoekjes zijn, kan je dag al helemaal niet meer stuk! Zo maak je een topontbijt met courgette en banaan.
Vegan Carrot Cake
Deze smeuïge worteltaart zonder geraffineerde suikers is ook nog eens glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Door de dadels en de banaan is deze taart geschikt voor zoetekauwen.
Apentro(t)s
Deze taart lijkt zo echt dat je er bang van wordt. De buitenkant lijkt niet alleen op een echte tros bananen, ook als je deze taart doorsnijdt lijkt de cake op het binnenste van een banaan. Alleen smaakt hij nog lekkerder, als we Janny mogen geloven. Als je deze taart op tafel zet, mag je met recht Apentrots zijn.
Bananana!
Een taart voor iedereen die dol is op de combinatie van banaan en chocolade. Dit is zo’n taart waar je echt je tanden in wilt zetten. Hij ziet er niet van buiten, maar ook van binnen prachtig uit met rijk gevulde lagen. De sinaasappel zorgt voor een frisse tegenhanger. De nougatine aan de buitenkant maakt het feest compleet. Robèrt vindt het echt een ‘toffe taart’.
Banenbrood
Vooruit, een recept voor een heerlijk bananenbrood kan natuurlijk niet ontbreken. Maar dan wel een recept met een twist! Zo maak je een Red Velvet bananenbrood:
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.