Terug

Bakken met herfstsmaken

Het fijne aan de herfst in Nederland is dat het zoveel lekkere seizoensproducten en herfstige smaken met zich meebrengt. Waar je goed mee kunt bakken! Dit zijn onze favorieten.

Bakken met herfstsmaken

Bakken met herfstsmaken

De dagen worden weer korter, de blaadjes aan de bomen kleuren bruin en zo hier en daar valt er een spatje regen. De herfst is begonnen! Maar niet getreurd, want het fijne aan de herfst in Nederland is, dat het zoveel fijne seizoensproducten met zich meebrengt. Waar je uiteraard heel lekker mee kunt bakken! We hebben onze favoriete smaken voor je op een rij gezet.

Stel je voor, buiten tikt de regen zachtjes tegen het raam, terwijl jij binnen zit met een vers, warm stukje huisgemaakte cake of taart. Je huis heeft zich gevuld met de geur van kruidig gebak en op tafel branden de kaarsjes. Er is geen fijner gevoel dan dat toch? Dus waar wacht je nog op? Tijd om aan de herfst-bak te gaan!

 

Appels en peren

Appels rapen

Hoewel appels en peren het hele jaar door te koop zijn (en je dus op elk moment in het jaar appeltaart kunt bakken; oh yeah), zijn dit echt vruchten die bij de herfst horen. Je kunt ze rond deze tijd van het jaar in Nederland gewoon van de boom plukken en er dus een lekker taartje mee bakken! Probeer bijvoorbeeld eens Esther’s Appeltje voor de dorst taart.

Appeltje voor de dorst

 

Pompoen

Pompoentaart

Pompoen is een échte herfstgroente. Je kunt het rond deze tijd in de provincie vaak bij kraampjes langs de weg kopen. Pompoen heeft een warme en zoetige smaak, waardoor het erg geschikt is om te verwerken door je gebak. Bovendien zit het ook nog vol met goede voedingsstoffen. Combineer het met pompoenkruiden en je zet een heerlijk herfstig baksel op tafel.

Zelf pompoenkruiden maken? Meng voor een klein potje 1 eetlepel kaneelpoeder, 2 theelepels gemberpoeder, ½ theelepel piment, ½ theelepel kruidnagel, ½ theelepel foelie en ½ theelepel nootmuskaat.

Anna’s pompoentaart

 

Wortel

Worteltaart bakken

Net als pastinaak, bieten, prei en knolselderij, horen wortelen bij de familie van de knolgewassen. Deze groenten kenmerken zich door hun warme en kruidige smaak en worden geteeld in de herfst. Waarschijnlijk eet je deze groenten vooral hartig, maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt bakken? Pastinaak en bietjes doen het erg goed door je cakebeslag. En natuurlijk zijn wel allemaal bekend met de worteltaart! Jeanette maakte daar een koninklijke variant van. Super lekker om eens op tafel te zetten met worteltjes uit eigen tuin.

Koninklijke worteltaart

 

Noten

Walnoten

Je hebt er misschien nooit echt op gelet, maar in Nederland groeien een heleboel notenbomen. Ze staan gewoon langs de kant van de weg en in de herfst laten ze hun noten vallen. Daarom passen notentaartjes heel goed bij dit seizoen! De meeste noten zal je gewoon in de winkel kopen, maar walnoten kun je misschien in je tuin van de grond rapen. Onze tip? Maak daar Anna’s Turkse notentaart mee.

Turkse notentaart

 

Kastanje

Kastanje

Ook kastanjes horen tot de notenfamilie. Tamme kastanjes zijn eetbaar en hebben een hele specifieke smaak. Als je ervan houdt is het enorm lekker in gebak. Ze zijn in Nederland in sommige parken en bossen gewoon van de grond te rapen. Raadpleeg de wildplukwijzer als je dat wilt doen. Je kunt tamme kastanjes ook in de winkel kopen. Anouk maakte haar kubustaart met kastanjepuree. Dat kun je heel eenvoudig zelf maken.

Dit heb je nodig:

  • 1 deel tamme kastanjes gepeld
  • 1 deel suiker
  • 1 deel water
  • Vanille-extract

Verwarm de water en suiker tot de suiker is opgelost. Voeg de kastanjes toe en breng aan de kook. Laat 30 minuten pruttelen tot er nog een klein bodempje vocht over is. Laat iets afkoelen en pureer met wat vanille-extract tot mooie crème.

Anouk’s kubustaart

 

Vijgen

Vijgentaart

Hoewel vijgen niet echt bij de Nederlandse teelt horen, passen ze wel bij het herfstseizoen. Ze worden hier vooral geïmporteerd vanuit Zuid-Europese landen en daar zijn ze op hun best in de herfst. Heerlijk zoet en ook nog eens hartstikke gezond. Wist je dat een vijg een schijnvrucht is? Je zult een vijgenboom nooit zien bloeien, omdat de bloem in de vijg zelf zit. Doordat deze geen daglicht ziet, komt hij niet tot bloei en rijpt hij binnenin de vijg verder tot pitjes. Die je wel kent als je weleens een vijg hebt gegeten. Aan de bak met vijgen? Probeer dan Aline’s koffiebroodjes met vijgen!

Vijg ‘m erin

 

Koek & Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Kruidige smaken en geuren horen echt bij de herfst. Kaneel is natuurlijk een hele bekende, maar ook koek & speculaaskruiden zijn een fijne kruidenmelange die je baksel een lekker herfstig tintje geven. Ze combineren bijvoorbeeld goed met sinaasappel. Je kunt de kruidenmix kopen in de supermarkt, maar zelf maken is leuker!

Meng voor een klein potje 8 theelepels kaneel, 2 theelepels kruidnagel, 2 theelepels nootmuskaat, 1 theelepel koriander of foelie, 1 theelepel anijs, 1 theelepel gember en ½ theelepel kardemom.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.