
Eén van de moeilijkste dingen om te vervangen in het bakproces zijn waarschijnlijk eieren. Een ei zorgt voor binding, luchtigheid en smaak. Je kunt eieren weglaten in je recept, maar dan heb je andere hulpmiddeltjes nodig die deze functie vervullen.
1. Aquafaba
Je hebt hem vast al vaker voorbij zien komen: aquafaba. Het vocht van kikkererwten is een plantaardig alternatief voor eiwit. Je kunt het opkloppen tot stijve pieken, waardoor je er meringues van kunt maken of het kunt gebruiken om je cake luchtigheid te geven. Super handig dus om altijd een blikje kikkererwten in de voorraadkast te hebben staan.
2. Chiazaad of gebroken lijnzaad
Als je deze zaadjes in water weekt, krijgen ze eenzelfde bindende functie als eieren. Week 1 eetlepel een kwartiertje in 3 eetlepels water als alternatief voor 1 ei. Je kunt dit alternatief gebruiken in cakes, muffins, koekjes of pannenkoeken.
3. Geprakte banaan of appelmoes
Gebruik 80 gram appelmoes of een halve geprakte banaan per ei dat je wilt vervangen. Dit werkt vaak prima in cakes.
4. Yoghurt
Eieren kun je vervangen door yoghurt. Gebruik 60 milliliter per ei. Dit kun je gebruiken in cakes en muffins.
Tips voor bakken zonder eieren
Ga je bakken zonder ei? Xanthaangom is een bakverbeteraar die als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Het verhoogt de viscositeit van (glutenvrije) baksels. Voeg wat toe aan aquafaba voor een steviger schuim of in je cakebeslag voor meer binding. Voor binding in baksels kun je overigens ook maïzena of custard gebruiken. Verder is bakpoeder is erg belangrijk als je gaat bakken zonder ei. Bakpoeder bestaat uit carbonaat en zuur. Zodra het in aanraking komt met vocht, gaat het koolzuurgas produceren. Deze belletjes zorgen dus voor luchtigheid in je cake!
Aan de bak
Nu je meer weet over het bakken zonder eieren, is het tijd om aan te bak te gaan!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.