Terug

Citrus chiffon

Een frisse chiffon cake met de smaak van sinaasappels, citroen én een speciaal Chinees ingrediënt: kumquat. Volgens Janny ziet de taart er heel fraai uit.

Amel

Recept van
Amel

Cake
Moeilijk
(19) reviews

Ingrediënten

Chiffon beslag

  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 128 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille
  • 60 milliliter citroensap
  • 60 milliliter sinaasappelsap
  • 60 milliliter kumquat-sap
  • Citroen- en sinaasappelrasp
  • 80 gram plantaardige olie
  • 150 gram bloem
  • 0,25 theelepel zout
  • 10 gram bakpoeder
  • Saffraanpoeder

Roomkaascrème

  • 250 gram roomkaas
  • 150 slagroom
  • 150 gram poedersuiker
  • Citroen-extract
  • Vanille

Kumquatcandy

  • 200 gram kumquat
  • 200 gram suiker
  • 200 water

Citroen-kumquatcandy

  • 2 citroenen
  • 200 gram suiker
  • 200 gram water
  • 100 gram kumquat

Bereidingswijze

Chiffon cake met citrus

Een chiffon cake blijft een lastig baksel. Want hij moet echt luchtig zijn. Deze chiffon cake is fris met lekkere fruitige smaken, die er ook nog eens heel mooi uitziet.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Chiffonvorm met voetjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.

Chiffon cake

  • Vet de bakvorm van de chiffon cake niet in,  de cake moet aan de pan blijven kleven om te rijzen.
  • Meng het citroen-, sinaasappel- en kumquatsap met de citroen- en sinaasappelrasp.
  • Voeg de eidooiers, vanille, 38 gram van de suiker en de plantaardige olie toe en klop tot alles goed gemengd is.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder, voeg toe en klop tot het net gecombineerd is.
  • Doe de eiwitten in een grote, schone kom en klop tot ze schuimig zijn.
  • Voeg 90 gram suiker toe en klop op gemiddelde snelheid tot stijve pieken.
  • Voeg een derde van de opgeklopte eiwitten toe aan de eidooiers en klop tot het net gecombineerd is.
  • Doe het eidooier-mengsel bij de resterende opgeklopte eiwitten en vouw voorzichtig tot het net gecombineerd is.
  • Verdeel het beslag in tweeën en voeg wat saffraanpoeder toe aan één deel van het beslag.
  • Breng het beslag voorzichtig over in de cakevorm en geef de vorm een paar tikken om grote luchtbellen te verwijderen.
  • Bak voor 45 minuten in het midden van de oven.
  • Verlaag dan de oventemperatuur naar 140 graden.
  • Bak nog 15 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Zet de chiffon cake op de kop op de voetjes van de vorm.
  • Zet de cake ondersteboven op een rooster of gebruik een fles om de cakevorm op te zetten als de vorm geen voetjes heeft.
  • Laat de cake volledig afkoelen.

Roomkaascrème

  • Klop de roomkaas op met de suiker, de vanille en het citroen-extract.
  • Voeg de room toe aan de roomkaas en klop het totdat het een stevige crème wordt.
  • Zet de roomkaascrème in de koeling.

Kumquatcandy

  • Zorg dat de kumquats goed gewassen en droog zijn .
  • Snijd de kumquats in dunne plakjes.
  • Kook het water met suiker, voeg de kumquats toe en laat ze 40 minuten koken in de siroop.
  • Leg de kumquat-schijfjes op een vel bakpapier en laat afkoelen.

Citroen-kunquatcandy

  • Zorg dat de kumquats goed gewassen en droog zijn.
  • Snijd de citroenen en de kumquats in dunne plakjes.
  • Doe de suiker en het water in een pan en maak hier een suikersiroop van.
  • Kook het water met suiker, voeg de kumquats en citroenschijfjes toe en laat ze 40 minuten koken in de siroop.
  • Leg de citroen- en kumquatschijfjes op een vel bakpapier en laat afkoelen.

Opbouw van de chiffon cake

  • Strijk met een dun mes langs de zijkanten en de bodem van de taart om hem uit de vorm te halen.
  • Decoreer de cake met de roomkaascrème, de plakjes kumquatcandy en de plakjes citroen-kumquatcandy.

Tips voor het maken van je chiffon cake

Lees het hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.