E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Goedkoper bakken: met deze tips kun je geld besparen

Bakken is onze favoriete hobby! Maar door de hoge energiekosten en oplopende prijzen géén goedkope hobby. Geld besparen door goedkoper te bakken dankzij een paar simpele tips: het is mogelijk. Wil je weten hoe? Lees dan deze tips voor goedkoper bakken!

shutterstock_661094122 (2)

Je kunt geld besparen door goedkoper te bakken, dankzij een paar simpele tips. Profiteer van deze 10 budgettips om betaalbaar te bakken.

 

Tip 1. Houd het simpel

Less is more! Als je wat minder budget hebt, houd het dan simpel als je gaat bakken. Kies een recept waar je geen bijzondere, dure ingrediënten voor hoeft aan te schaffen, maar bak iets met wat je vaak gebruikt of al in huis hebt. 

 

Tip 2. Geef je ingrediënten een boost

Gedroogd fruit wellenSaai om simpel te bakken? Echt niet! Je kunt eenvoudige ingrediënten heel gemakkelijk een boost geven. Rooster noten even kort in de oven voor een extra rijke smaak, maak een beurre noisette van je gewone roomboter of wel gedroogd fruit in een scheutje alcohol. Voeg wat koffie toe aan je chocoladebiscuit voor een rijke chocoladesmaak, roer zoutvlokken door je karamel voor een extra smaaksensatie en zo kunnen we nog wel even doorgaan… Kleine moeite, groot resultaat!

 

Tip 3: Maak het zelf

Alles is te koop, maar veel producten die je kant-en-klaar koopt kun je makkelijk zelf maken. Het zal je verbazen hoeveel geld je daarmee kunt besparen! 

HazelnootpastaHavermeel maak je door havermout te vermalen, voor amandelmeel vermaal je – je raadt het al – amandelen. Voor zelfrijzend bakmeel roer je 1 zakje bakpoeder door 500 gram bloem. 

Bewaar je (gebruikte) vanillepeulen in de suiker dan krijg je vanzelf vanillesuiker. En bewaar je ze in de wodka, dan heb je vanille extract. Ook notenpasta’s en jam maak je eenvoudig zelf. Da’s nog leuker en lekkerder ook. 

Zelf jam maken

 

Tip 4: Koop fruit in het seizoen

Aardbeien seizoenFruit dat in het seizoen is, is vaak goedkoper of in de aanbieding. Zeker als het van eigen bodem komt. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook nog eens goed voor het milieu. Kies dus slim als je gaat bakken; maak iets met aardbeien in de zomer en ga voor appels in de winter. Toch sterke behoefte om te bakken met fruit dat niet in het seizoen is? Kijk dan eens naar fruit uit de vriezer of uit blik. Dat is sowieso een stuk goedkoper. 

Bakken met ingrediënten van eigen bodem

 

Tip 5: Gebruik je restjes

Bakken met restjesOud brood in de kast, zacht geworden koekjes, een gerimpeld appeltje of bruine bananen op de fruitschaal. Wat doe je met dat ene eiwit als je alleen het eigeel nodig hebt in je recept? Of met de citroenrasp als je eigenlijk alleen citroensap wilt gebruiken? Gooi het niet weg, maar bespaar door er mee te bakken! Cake of biscuit over als je een taart hebt gemaakt? Maak er cake truffels van! 

Bakken met restjes Cake truffels maken

 

Tip 6: Koop groot in

Het is misschien voor de hand liggend, maar je kunt veel geld besparen op je inkopen. Houd aanbiedingen in de gaten en koop groots in. Vooral droge ingrediënten, zoals meel, suiker en gedroogd fruit, kun je maanden bewaren en vaak goedkoper inkopen als je er grote hoeveelheden van afneemt. Let ook op speciale acties rondom de feestdagen. 

 

Tip 7: Gebruik de voorraadkast

Bakken uit de voorraadkastJe voorraadkast zit vaak vol geheimen. Duik er eens in en zie wat je tevoorschijn tovert. Waarschijnlijk heb je meer in huis dan je dacht en kun je er ook nog eens hele lekkere dingen mee bakken. We delen onze voorraadkast-favorieten en 8 snelle recepten die je daarmee kunt maken.

Bakken uit de voorraadkast

 

Tip 8: Bespaar op energiekosten

Ook tijdens het bakken kun je kostenbesparende keuzes maken. Zet bijvoorbeeld de oven niet te vroeg aan, het maken van een recept duurt vaak langer dan het voorverwarmen van de oven. Laat de kraan niet onnodig stromen, doe een deksel op de pan als je iets gaat koken. Alle kleine beetjes helpen.

Meer duurzame baktips

 

Tip 9: Gebruik de vriezer

Vriezer voorraadDe vriezer is fantastisch als je gaat bakken. Het zorgt er namelijk voor dat je geen restjes hoeft weg te gooien. Beetje botercrème, cake, eiwit, fruit. Bijna alles is gemakkelijk in te vriezen. De volgende keer dat je gaat bakken kun je het zo weer gebruiken. Zorg dat je alles goed labelt, zodat je weet wat er in de bakjes of zakjes zit. 

Bewaartips voor vullingen Bewaartips voor baksels

 

Tip 10: Vervang door een goedkoper alternatief

Vaak kun je ingrediënten in een recept vervangen door een goedkoper alternatief, of door iets wat je toch al in huis hebt. Staan er walnoten in jouw recept, maar heb je nog een halve zak pecannoten liggen? Vervang het dan! Speltmeel kun je bijvoorbeeld vervangen door tarwemeel en zelfs voor roomboter zijn genoeg (vaak gezondere) alternatieven te vinden.

Bakken zonder roomboter

 

Bonustip: bespaar energie door te bakken zonder oven.


Meer tips? Elektrische keukenapparaten zijn sluipverbruikers. Op MAX Vandaag leggen we uit hoe je bespaart op stroomverbruik. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.