E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken zonder boter

Van mayonaise tot appelmoes, en van yoghurt tot margarine. Zo vervang je boter in jouw baksels!

Boter

Bakken zonder boter

Boter is een graag geziene gast in baksels. Een basis cakebeslag maak je van gelijke delen boter, suiker, bloem en eieren. Maar soms is het leuk om te stoeien met ingrediënten. Misschien wil je eens een wat gezondere taart of cake op tafel zetten, of misschien ben je op zoek naar een vegan vervanger voor boter. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om boter in een recept te vervangen! We zetten ze voor je op een rijtje.

 

Plantaardige olie

OliePlantaardige olie is een fijne vervanger voor boter. Het heeft een neutrale smaak en zorgt voor een cake die lang zacht en smeuïg blijft. Langer zelfs, dan een cake die wordt gebakken met boter. Door de neutrale smaak is olie heel geschikt voor cakes die van zichzelf al veel smaak bevatten, denk aan een carrot cake bijvoorbeeld.

Een ander voordeel van plantaardige olie is dat het vaak meer gezondheidsvoordelen bevat dan boter. Plantaardige oliën bevatten vitaminen en omega-vetzuren die goed zijn voor je hart. Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door. Experimenteer per baksel welke olie je het beste vindt passen.

Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.

Aan de bak met olie? Bekijk eens deze recepten van onze bakkers.

Worteltaart van Menno Appelcake van Esther Vegan pastinaakcake

 

Margarine

MargarineMargarine is een andere plantaardige vervanger voor boter. Het is qua vetgehalte nagenoeg gelijk aan dat van roomboter. Margarine bevat minimaal 80% en maximaal 90% vet, roomboter bestaat voor minimaal 82% uit vet. Je kunt daarom over het algemeen boter en margarine zonder probleem door elkaar vervangen. Houd er wel rekening mee dat het altijd invloed heeft op je eindresultaat als je ingrediënten vervangt, dus ook in dit geval kan je baksel iets anders uitpakken dan je gewend bent. Maar experimenteer er lustig op los, dan ontdek je vanzelf wat goed voor jou werkt.

Roomboter wordt vaak graag gebruikt vanwege de smaak. Mocht je toch graag die zachte roombotersmaak willen behouden, maar een beetje willen korten op de verzadigde vetten in jouw baksel, dan kun je ook de helft van de roomboter vervangen door margarine.

Onze bakkers gingen je voor en voorzien je graag van wat inspiratie. Ahmed maakte bijvoorbeeld een vegan notentaart met margarine. Anna bakte een sinaasappelcake met margarine en wist je dat ook de oud-Hollandse kniepertjes met margarine worden gemaakt?

Vegan notentaart Sinaasappelcake Oud-Hollandse kniepertjes

 

Yoghurt

YoghurtYoghurt is een fijne, frisse vervanger voor boter. Gebruik hiervoor het liefst volvette Griekse yoghurt en experimenteer met de hoeveelheden en verhoudingen. Vervang eerst bijvoorbeeld eens de helft van de boter door yoghurt en experimenteer daarna verder naar wens. Boter kun je 1 op 1 vervangen door yoghurt. Zorg er wel voor dat de verhouding yoghurt in een cake niet te hoog wordt, anders wordt de cake te nat.

Bakker Daniel was een trouwe fan van bakken met yoghurt. Hij gebruikte het niet alleen in zijn chocoladecake, maar maakte er ook pannenkoeken mee!

Chocoladecake met yoghurt Pannenkoeken met yoghurt

 

Vanzelfsprekend doet yoghurt het goed in cakes met frisse smaken. Corrie gebruikte het daarom in haar citroen-maanzaadcake. Een hele mooie match! En Robèrt laat je zien hoe je een super licht, luchtig en lekker zacht toetje bakt met yoghurt: Amandelsoufflés!

Citroen-maanzaadcake Amandelsoufflés

 

Maar yoghurt kan ook prima in wat zwaardere cakes. Zo gebruikte Hans het in zijn chocolade-bier cake en maakte Fina er een banaan-karameltaart mee. Genoeg variatie waar je mee aan de bak kunt.

Chocolade-bier cake Banaan karameltaart

 

Appelmoes

AppelmoesAls je op de gezonde toer bent, dan is appelmoes een hele goede vervanger voor boter. Het zorgt wel voor een iets nattere cake. Als je dat niet wilt, kun je eerst beginnen met de helft van de boter vervangen door appelmoes. Experimenteer lekker met de verhoudingen tot je het – voor jou – perfecte resultaat hebt.

Suikervrije ontbijtcake met appelmoes

 

Mayonaise

MayonaiseJa, wij waren ook een beetje verbaasd toen Anouk in 2014 opeens een liter mayonaise door haar chocoladecakebeslag roerde. Maar het werkt! En als je er over nadenkt, is het eigenlijk best logisch. Mayonaise bestaat immers uit olie, ei en een beetje azijn. En dat laatste zorgt ervoor dat het bakpoeder extra goed zijn werk kan doen. Durf jij dit uit te proberen?

Chocoladecake met mayonaise

 

Geen boter

Er zijn ook cakes waar helemaal geen boter, olie, margarine of vervanger aan te pas komt. Simpelweg, omdat het recept zonder de vetstof al helemaal lekker is. In dat geval wordt het vetje dat nodig is, gehaald uit bijvoorbeeld eigeel of amandelmeel.

Onze bakkers laten je zien hoe je dat doet!

Kardemomcake van Anna Delftsblauwe cake van Elizabeth Amandelcake van Michiel

 

Meer gezonde bakinspiratie

BananenbroodBakken zonder boter resulteert vaak in een iets gezonder of een vegan variatie. Mocht je na het lezen van deze tips op zoek zijn naar meer inspiratie, bekijk dan ook eens de volgende artikelen. We geven je tips over hoe je suiker vervangt of hoe je dierlijke ingrediënten vervangt door plantaardige. En wist je dat bananenbrood een heel gezonde cake is die je op talloze manieren kunt maken?

Gezonde baktips Vegan vervangers Ode aan bananenbrood

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.